bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Když osciloskop, tak přenosný. A nejlépe multifunkční

Autor: Jan Robenek, 5. leden 2023

Při měření a testování denně využíváme celou řadu přístrojů. V elektronice to budou zejména digitální multimetr, osciloskop a samozřejmě generátor signálu.

Více o kategorii Osciloskopy

Osciloskopy jsou elektronické měřicí přístroje, které na své obrazovce mohou ukazovat větší počet elektrických napětí současně. Středem zájmu je při měření zpravidla časový průběh napěťových křivek a jejich změny během času.

Za tímto účelem se ve dvojrozměrném systému souřadnic s horizontální (časovou) osou X a vertikální (napěťovou) osou Y zobrazuje napěťová časová křivka (graf průběhu). Obrázku, který je zobrazen na malém monitoru, se říká oscilogram.

Zatímco dříve se běžné analogové osciloskopy skládaly z katodových trubic podobných těm, které najdete v televizorech, jejich digitální nástupci jsou vybaveni LCD displeji. Podle toho, kde se osciloskop používá, jsou vhodnou volbou ruční či stolní osciloskopy.

Obr.: Rohde & Schwarz RTB2K-COM4 digitální osciloskop