Když osciloskop, tak přenosný. A nejlépe multifunkční

Autor: Jan Robenek, 5. leden 2023

Při měření a testování denně využíváme celou řadu přístrojů. V elektronice to budou zejména digitální multimetr, osciloskop a samozřejmě generátor signálu. Nelze jednoznačně říct, který z nich je nejdůležitější, protože často pracují společně – a dokonce i v těsné blízkosti. Vůbec proto nepřekvapí, když je také výrobce nabídne formou multifunkce „tři v jednom“, která se navzdory všemu dostupnému stále vejde do ruky.

Spojení, které dává smysl

Otázkou však zůstává, jak máme společný výsledek správně nazývat a zda již nebude kompromisů příliš mnoho. V případě trojkombinace značky Joy-ITmodelu DMSO2D72, se při hledání názvu přidržíme klíčové funkce, pro kterou si také zařízení vybíráte – příručního osciloskopu dodávaného včetně příslušenství v robustním cestovním pouzdře. Vše ostatní zde považujte spíše za rozumně zvolený bonus navíc. Digitální multimetr DMM totiž běžně pořídíte v mnohem kompaktnějším provedení, kterému také vévodí praktičtější otočný přepínač. A na odlišný způsob ovládání si budete chvíli zvykat i při generování časových průběhů, které vám samostatné přístroje často zprostředkují mnohem rychleji a v ještě širším rozsahu. Jenže vy si přenosnou multifunkci „tři v jednom“ pořizujete z úplně jiného důvodu.

Dvoukanálový osciloskop DMSO2D72 byl navržený tak, abyste jej mohli svobodně používat všude tam, kde je to zrovna zapotřebí. S nabitou baterií o kapacitě 2x 2600 mAh se rychle zbavíte závislosti na elektrické zásuvce a s testovaným zařízením navíc nemusíte sdílet ani stejný potenciál. Osmibitový převodník počítá se šířkou pásma 70 MHz a vzorkovací rychlostí 250 MS/s, která se při využití obou vstupů snižuje na polovinu. K ovládání systému slouží čtyři funkční klávesy provázané s nabídkou zobrazovanou ve spodní části displeje. Další, tentokrát již barevně a také velikostně odlišenou čtveřicí tlačítek nyní vybíráte mezi činností osciloskopu, digitálního multimetru či generátoru funkcí, resp. vstupem do několikastránkového menu. Výčet prvků s gumovým hmatníkem konečně završují volby spojené s daným kanálem nebo jeho časovou osou, spouštění, automatické nastavení, podsvícené „Run/Stop“ nebo např. šipky. Tlačítek je dohromady rovných dvacet a jakmile si jejich logiku osvojíte, dovedou vás v rámci možností brzy k cíli.

DMM, AWG, BNC i USB

Přenosné multifunkční zařízení Joy-IT s označením DMSO2D72 v sobě pohotově snoubí funkce osciloskopu, multimetru a také generátoru signálu. Díky čtveřici vstupních zdířek, příznačných právě pro DMM, a také hlouběji zapuštěným konektorům BNC, které nejsou na první pohled vůbec vidět, pak může přístroj tradiční multimetr skutečně i připomínat. Stačí jen zapojit sondy a po rychlém spuštění začínáte okamžitě měřit. Volba jednotlivých funkcí, doprovázená decentní akustickou signalizací, a třeba též slyšitelným sepnutím kontaktů, by však mohla probíhat o něco svižněji. Na druhou stranu zde ale máte krásný displej s dobrými pozorovacími úhly, který barvitě vyjádří nejen zjištěné hodnoty, ale pokaždé zobrazuje i správné přiřazení vstupů, včetně jejich polarity. Základní přesnost při zkoumání stejnosměrného proudu či odporu zde dosahuje ±1 %, zatímco se v případě DC napětí dostanete až na výchozích ±0,8 %. Potěší též AC/DC rozsahy 600 V, resp. 10 A nebo např. schopnost změřit kapacitu.

Vestavěný generátor AWG s jedním výstupem a mezivrcholovou hodnotou max. 5 V zde nabízí několik přednastavených typů signálu, které např. u funkce sinus pokrývají pásmo až 25 MHz. Systém umožňuje přizpůsobit různé parametry a po přidržení šipek postupně zvyšuje nebo zase snižuje i jejich úrovně, ovšem při volbě konkrétní číselné hodnoty se již musíte obrnit trpělivostí. Aktuálně vyráběné průběhy si v případě potřeby rovnou zobrazíte na přítomném osciloskopu a pokud by základní nabídka přístroje nestačila, navrhnete si na počítači své vlastní signály. Ke komunikaci, resp. i nabíjení zde slouží rozhraní USB.

Na cestách se třemi jazyky

Měřicí a testovací trojkombinace, kterou ve větší ruce stále pohodlně uchopíte, je doslova nabitá funkcemi. Vyjadřuje se v číslech, na časové ose zobrazí dva samostatné průběhy a pokud si to budete přát, klidně je pro vás i vyrobí nebo dále přizpůsobí přesně na míru. Nabídne výklopný stojánek, brašnu a také provedení, které za neustálého pohybu něco vydrží. Zařízení se domluví anglicky, německy nebo též francouzsky.

Na barevný displej s úhlopříčkou necelé tři palce, a také s hezky odstupňovaným podsvícením, se navíc vejde spousta dalších informací nebo ukazatelů, které však mohou být ve snaze nabídnout „plnohodnotný“ osciloskop již o něco drobnější, ale pořád čitelné. Škoda, že výrobce zvolil menší TFT LCD a zdaleka tím nevyužil veškeré dostupné místo. Jenže multifunkce DMSO2D72 není žádné stolní zařízení a také si na ně nehraje. Vydala se vlastní cestou a vzkazuje, že k cestování se hodí spíše příruční technika. Ta naše má značku Joy-IT.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.