11 zaručených tipů pro správný výběr úhlové brusky

Autor: Conrad.cz, 26. říjen 2019

Úhlové brusky jsou vhodné pro přesné řezání i těch nejtvrdších materiálůTyto brusky umožňují řezání kovů a kamene, broušení, odstraňování koroze a čepů a broušení a opracování ostrých hran a rohů. Brusky napájené z elektrické sítě poskytují maximální výkon. Naproti tomu brusky napájené z akumulátorů nabízí vysokou flexibilitu použití v prostředí bez možnosti připojení do sítě. 

Na co všechno je možné úhlovou brusku použít?

Úhlová bruska – nazývána také jako rozbrušovačka nebo jen flexa (podle názvu jejího vynálezce) – je elektrické ruční nářadí s velmi rychle se otáčejícím kotoučem. Tato bruska dnes patří již ke standardnímu vybavení každého kutila a všech profesionálních řemeslníků. Bezpochyby již každý viděl úhlovou brusku, kdy za jejího provozu a charakteristického zvuku odlétávaly jiskry při broušení/řezání kovu. 

Díky svému univerzálnímu použití jsou úhlové brusky oblíbené jak mezi profesionály, tak i u amatérských uživatelů. Úhlovou bruskou můžete řezat a separovat profily, plechy a kovové materiály, řezat hřebíky, šrouby a závitové tyče nebo velmi přesně řezat například keramické dlaždice/obklady.

Pro odstraňování barev a laků, leštění a obroušení povrchu nebo hran je vhodné použít brusné kotouče nebo speciální kotouče s drátěným kartáčem. Úhlové brusky využijete navíc i při ostření seker a různého zahradního nářadí. Bez této brusky se ani neobejdete při opracování kamene a betonu.  Mezi nejznámější výrobce úhlových brusek patří MakitaMetaboBoschFernDewaltEinhellFein či například Flex.

Jak úhlová bruska funguje?

Princip funkce se u tohoto elektrického nářadí od doby jejího vynálezu téměř nezměnil. Úhlová bruska se skládá z pouzdra s integrovaným motorem, úhlovým převodem, řídící elektroniky a držáku (vřetene) kotouče. Převod je spojen s hnací hřídelí motoru a přenáší výkon motoru kolmo k ose otáčení motoru na kotouč. Kotouč přitom rotuje velmi vysokou rychlostí, a to od 11 000 až do 13 000 otáček za minutu. V závislosti na použitém kotouči a rychlosti můžete bruskou řezat všechny tvrdé materiály, jako je kov, včetně nerezové oceli, cihel, žuly, beton a přírodní kámen. Řezat můžete trubky, opracovávat hrubé díly, obrušovat kov, vyhlazovat sváry a leštit povrch.

Úzká konstrukce úhlové brusky spolu s přídavnou rukojetí, jejíž umístění můžete flexibilně měnit v závislosti na konkrétní pracovní úloze, předurčuje toto brusku k využití na všech stavbách, při zpracování různých kovů nebo v automobilovém průmyslu při opracování karoserií ve výrobě. Úhlové brusky napájené z elektrické sítě jsou navržené pro prakticky okamžitý maximální výkon. Akumulátorové brusky poskytují komfort pro použití v místě, kde není dostupná elektrická síť a maximální flexibilitu použití. 

Úhlové brusky úzce souvisejí s frézami, pro vytvoření drážek ve stěnách a stropech a bruskami pro opracování rohových profilů a leštícími nástroji, neboť těmito bruskami je možné dosáhnout skvělých výsledků při leštění například lakovaných a barvených povrchů.

Která velikost kotouče je ta správná: 115 mm, 125 mm nebo 230 mm?

Úhlové brusky používají 3 standardní velikosti kotoučů: 115 mm, 125 mm nebo 230 mm. Tento rozměr odpovídá maximální velikosti (průměru) připojitelného kotouče. Brusky s kotouči o velikosti 115 mm mají kompaktní kryt a relativně nízkou hmotnost. Tyto praktické modely jsou zvlášť vhodné pro obrábění menších a tenčích dílů, jako jsou plechy, ploché pásy, nebo například při řezání dlažby a obkladů. Pro řezání větších dílů a při potřebě vytvoření hlubšího řezu je nezbytné použití brusky s kotoučem o velikosti 230 mm. 

Velký průměr kotouče má za následek hlubší řez avšak menší přesnost samotného řezu. Velké úhlové brusky však nejsou vzhledem ke svým rozměrům a vyšší hmotnosti tak praktické. Brusky s kotoučem o velikosti 125 mm kombinují výhody obou velikostí v jednom nářadí. Proto jsou brusky „125 mm“ zřejmě nejpraktičtější, neboť jsou lehké a univerzálně použitelné.

Vedle těchto rozměrů existují i další velikosti a sice 150 a 180 mm.


Mohlo by vás zajímat


Flexibilita akumulátorového nářadí

Úhlové brusky napájené z akumulátoru (Li-Ion) představují absolutní nezávislost na elektrické síti v místě pracovního procesu. Tyto modely jsou proto optimálním řešením pro práci venku a na stavbách se zaměřením na separační aplikace (řezání) a broušení. Pro broušení s delším pracovním cyklem jsou však tyto brusky vhodné pouze v omezeném rozsahu. 

Velmi praktické je nářadí napájené z akumulátorů od stejného výrobce: Akumulátory je možné použít i v ostatních typech nářadí z příslušné modelové řady. 

Na co dát pozor při nákupu úhlové brusky

Moderní úhlové brusky se liší od starších modelů řadou technických vylepšení. Většina brusek dosahuje vysoké ergonomie díky jejich speciální konstrukci a příjemnému povrchu krytu a oddělení motoru a převodovky. Brusky navíc zahrnují technická řešení, jako je okamžitý STOP nebo ochrana proti zpětnému rázu, která maximálně zvyšuje celkovou bezpečnost obsluhy při provozu brusky. Při nákupu úhlové brusky proto věnujte zvýšenou pozornost následujícím bodům:

Vyšší komfort i bezpečnost při práci díky lepší výbavě

Některé úhlové brusky, zejména od prémiových výrobců, disponují vlastnostmi, které mohou značně usnadnit práci s bruskou.

Úhlové brusky mohou být vybaveny antivibračním systémem, který tlumí vibrace a otřesy a zvyšuje tak komfort při práci. Kvalitní přístroje už by také měly disponovat kovovou převodovkou, doplněnou o protiprachovou ochranu. Elektronické udržování otáček zase pomůže k přesnější práci s bruskou.  Dalšími chytrými funkcemi brusky mohou být: odsávání prachu či například doběhová brzda, která se stará o rychlejší a bezpečnější zastavení kotouče po dokončení práce a zároveň značně zvyšuje bezpečnost při práci.

Rozdíl v řezání a broušení?

Velikou výhodou úhlových brusek je celá řada různých aplikací. V závislosti na pracovní úloze a materiálu, který má být bruskou opracován, můžete svou brusku vybavit řeznými nebo brusnými kotoučiŘezné kotouče jsou určeny pro odstranění materiálu hranou kotouče. Tyto kotouče jsou složeny z brusného korundu, karbidu křemíku a pryskyřice, která zde slouží jako pojivo. Skelná vlákna pak udržují všechny tyto komponenty pohromadě i při vysoké rychlosti otáček. Řezací kotouče jsou k dispozici na bázi diamantů s vysokou provozní životností: U diamantových řezacích kotoučů se diamantové částice nanášejí přímo na ocelovou část kotouče. Brusné kotouče jsou složeny ze stejných materiálů, jsou ale mnohem silnější. Díky tomu jsou brusné kotouče vhodné pro broušení pomocí boční plochy kotouče. Pro řezání se přitom nedoporučuje používat brusné kotouče.  

A co je nejdůležitější? Řezné kotouče jsou určené výhradně pro přímé řezy různých stavebních materiálů bez ohledu na tloušťku samotného kotouče. S řeznými kotouči nesmíte provádět broušení, vzhledem k tomu, že by mohlo při této činnosti dojít k prasknutí kotouče. Údaje na kotouči poskytují užitečné informace pro použití kotouče. Můžete zde najít název výrobce, rozměry (jmenovité rozměry), údaje o složení kotouče (brusný materiál a pojivo) jakožto i maximální rychlost a počet otáček. Barevné pruhy označují maximální rychlost: Modrá/zelená = 160 m/s, modrá/červená = až 140 m/s, modrá/žlutá = 125 m/s, zelená = 100 m/s, červená = 80 m/s, žlutá = 63 m/s a modrá = 50 m/s. Po vložení/výměně kotouče doporučujeme ponechat brusku chvíli zapnutou naprázdno (bez aplikace kotouče na vybraném materiálu) a to alespoň 30 s za maximální a přípustné provozní rychlosti. Během této zkoušky se ujistíte o tom, že kotouč je správně uchycen a nedochází k nadměrným vibracím při jeho otáčení. 

Zvýšenou pozornost věnujte datu expirace uvedenému na kotouči

Seriózní výrobce brusných/řezných kotoučů uvádí maximální dobu pro použití konkrétního kotouče. Brusné částice a pojivo kotouče podléhají běžnému procesu stárnutí, a proto je doba pro použití kotouče vždy určitým způsobem omezena. Zajistěte proto pravidelnou výměnu starých a zejména viditelně opotřebených disků za nové. Obvyklá doba pro použití kotoučů jsou 3 roky od data jeho výroby. Většina výrobců přitom datum expirace vyznačí na každém kotouči (nebo na jeho kovové přírubě).

Další příslušenství pro úhlové brusky

Při použití správného příslušenství se stává úhlová bruska ještě univerzálnějším nástrojem. Vyjma řezacích, brusných a diamantových kotoučů jsou také k dispozici kotouče pro povrchovou úpravu. S vhodným kotoučem z gumy opatřeným suchým zipem můžete použít brusku pro jemné broušení nebo leštění. Kartáče, kuželové štětce a kotoučové kartáče s vlnitým nebo uzlovaným drátem se hodí pro odstraňování koroze, laků, barev, popřípadě k sjednocení charakteru určitého povrchu. 

U kartáčových kotoučů jsou drátěná vlákna v pravém úhlu, ve zkoseném úhlu šikmo a s rovnými vlákny. Při použití stojanu můžete brusku používat jako stolní řezačku. Pro účely takového řezání jsou pak k dispozici vodicí lamely s odsávací tryskou. Přestože pojem „ruční úhlová bruska“ zahrnuje úhlovou brusku, flexu a rozbrušovačku, můžete vše označit i jinak: Elektrické nářadí navržené pro bezpečný obouruční provoz. Úhlovou brusku přitom v žádném případě neobsluhujte pouze jednou rukou. Vždy pro uchopení brusky oběma rukama použijte i pomocnou rukojeť.

Bezpečnostní pokyny pro použití úhlové brusky

  • Pro řezání, broušení a leštění používejte pouze kotouč, který je určený přesně pro daný účel. 
  • Ochranný kryt kotouče instalujte vždy tak, abyste byli vždy dostatečně chráněni před odlétávajícími kousky opracovávaného materiálu. 
  • Proveďte bezodkladnou výměnu starých a opotřebovaných nebo viditelně poškozených kotoučů. Před výměnou kotouče vždy vyčkejte, dokud kotouč zcela nevychladne. 
  • Vždy řádně zajistěte obrobek proti uvolnění. Použijte proto například svěrák nebo jiné vhodné svorky. 
  • Při práci s úhlovou bruskou vždy používejte všechny osobní ochranné pomůcky. Doporučujeme vždy používat ochranné brýle, ochranu sluchu, vhodnou ochranu dýchacích cest (například respirátor proti jemnému prachu nebo celoobličejovou masku), rukavice a vhodný pracovní oděv, který je schopen odolávat drobným kovovým částicím. 
  • Při práci dbejte vždy na stabilní postoj na pevném a protiskluzovém podkladu. 
  • Uvědomte si, že při řezání a broušení dochází k jiskření! Nepoužívejte proto brusku v prostředí s nebezpečím výbuchu (prostory s nebezpečnými plyny a výpary chemikálií). V opačném případě hrozí nebezpečí požáru nebo výbuchu! 

Další články