Kleště - jak vybrat to správné nářadí pro elektrikáře

Autor: Tomáš Krásenský, 10. leden 2020

Řemeslník je bez kleští jako bez ruky. A o elektrikářích to platí dvojnásob. Proto jsme pro vás vybrali několik produktů, které vaši práci posunou zase o kus dál.

Zdravím vás, mé jméno je Tomáš Krásenský a před sebou mám zajímavý výběr ze sortimentu kleští, které se hodí nejen pro práci s dráty a kabely. Vybrali jsme modely pro náročné kutily i profesionály. Privátní značka Toolcraft reprezentuje výhodný poměr kvality vůči ceně, značku Knipex snad nemusím představovat. Kdyby náhodou někdo nevěděl, jde o světoznámou firmu, která se už od roku 1882 specializuje právě na vývoj a výrobu kleští. Třetí značkou je Jokari, což je specialista na odizolovací nástroje a obecně práci s kabely.

Začnu ale od základu. Nejen elektrikáři se neobejdou bez kleští, jako jsou kleště kombinované, ploché kulaté, štípací nebo instalatérské, lidově zvané sikovky. Sadu těchto kleští se značkou Toolcraft mám od Conradu už více než rok a jsem spokojen jak s kvalitou materiálu, tak zpracování. Přívlastek profesionální si zaslouží a za rozumnou cenu získáte navíc záruku deset let.

A pojďme na úzkoprofilové speciality. Když jsme u značky Toolcraft, nemůžu nezmínit skvělého pomocníka pro práci se stahovacími páskami. Tyto kleště dotáhnou smyčku předem nastavenou silou a vzápětí odstřihnou přebývající konec. Díky úzkému a dlouhému nosu se dostanou i do hůř přístupných míst.

Odizolování vodičů se dá dělat mnoha způsoby, existuje na to i spousta různých kleští, my jsme vybrali produkt značky Jokari. Tahle německá firma stále inovuje, a tak jsou patrná různá vylepšení oproti napodobeninám. Provedení je robustnější, mechanismus spolehlivější, ocenil jsem i lepší ergonomii v podobě menšího rozevření rukojetí. Kleště se automaticky přizpůsobí průřezu vodiče, stačí nastavit délku odizolovaného konce a stisknout. Nechybějí ani břity na krácení drátů a kabelů do průřezu 2,5 milimetru čtverečního..

Dostáváme se ke kleštím na dutinky a konektory, kterým se říká krimpovací. Já sám používám velmi jednoduché lisovací kleště na dutinky od značky NWS, které jsem kdysi shodou okolností koupil od Conradu. Jsou určeny pro vodiče o průřezu 0,5 až 16 milimetrů čtverečních a pro každou dutinku musíte vybrat správný výřez. Míra stlačení závisí pouze na vás, takže to chce cvik a cit, abyste dutinku slisovali spolehlivě, ale nerozmáčknuli ji.

To samostavitelné kleště na dutinky od Knipexu jsou docela jiné kafe. Fungují na úplně jiném principu, takže odpadá výběr správné drážky pro konkrétní dutinku. Díky samonastavovacímu mechanismu je lisovací síla konstantní bez ohledu na sílu vašich rukou. Navíc vytváří čtyřhranné lemování, které zajišťuje optimální kontaktní plochy ve svorkovnici.

No a na závěr jsem si nechal krimpovací kleště na modulární zástrčky typu Western. Vedle toho, že si poradí s konektory RJ1112 a 45, jsou vybaveny také zařízením pro řezání a odizolování plochých i kruhových kabelů. Kabely je tedy nejprve nutné odizolovat, popřípadě správně poskládat vodiče, nasunout konektor a ten vložit do správného otvoru v kleštích. Pak už stačí jen stisknout rukojeti na doraz a máte jistotu perfektního lisovaného spoje.

Viděli jste, že některé kleště jsou univerzální a využijete je při různých činnostech, jiné jsou naopak velmi specializované pro jednu jedinou operaci, v tomto případě zacílené na elektrikáře. Není divu, že když jsem na velkoobchodním portálu firmy Conrad zadal slovo kleště, vyjelo mi více než sedm a půl tisíce výsledků hledání. Přiznám se, že u spousty výrobků jsem ani netušil, že takové vychytávky existují, takže to beru i jako inspiraci.

Testované produkty

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster