TOOLCRAFT LDM 60R: metr, který mluví

Autor: Jan Robenek, 16. únor 2022

Metry a jindy zase palce nebo stopy. Schopnost změřit a také správně spočítat vzdálenosti či rozměry patří k základním dovednostem, kterým se povinně učí již malé děti po celém světě. S rostoucím věkem a také poznáním se postupně zvyšují i nároky kladené na samotné měřicí nástroje. Jednou pak přijde den, kdy obyčejné pravítko, ale třeba i skládací nebo svinovací metr, pásmo a další běžné pomůcky jednoduše přestanou stačit.

Baterie mu sluší

Údaje spojené s délkou, ale také odvozenými plošnými výměrami či objemy, mají obrovskou vypovídací hodnotu. Multifunkční přístroj LDM 60R značky TOOLCRAFT si to velmi dobře uvědomuje, vždyť zde vedle „řeči čísel“ promlouvá i samotné měřicí zařízení! A má toho opravdu hodně co říct. Kam až laserový paprsek dohlédne, tam je co zkoumat, měřit, počítat, zobrazovat a zařazovat do širších souvislostí. V jednom, ve dvou nebo i ve všech třech rozměrech. Hlasový výstup zde bude užitečnou, nicméně už jen doplňkovou funkcí. Jednou z mnoha.

Popis víceúčelového kapesního měřidla vyjadřujícího se v jednotkách délky začínáme, jak jinak, zmínkou o samotných jeho rozměrech. Díky velikosti 137 x 55 x 26 mm a hmotnosti 180 gramů, počítané se třemi nabíjecími články typu AAA, padne skvěle do každé ruky a jen tak ji neopustí. Přirozeně protiskluzovou úpravu těla totiž výrobce dále umocňuje řadou výčnělků a zkosení. Robustní zařízení s krytím IP65, měřicím rozsahem od 20 cm až do 60 m a základní přesností ±2,0 mm provozujete již od bodu mrazu. Z pohledu komunikačních dovedností pak stojí za zmínku i přítomné rozhraní Bluetooth® operující v pásmu 2,4 GHz. Aby však bylo jasno, tradiční měřidla délky zde TOOLCRAFT nehodlá vytlačit. Na druhou stranu ale nevynechá ani jednu příležitost, ukázat jim svá záda.

Světlo ve vašich službách

Univerzálnímu přístroji TOOLCRAFT LDM 60R s ozdobnými červenými prvky, odkazujícími na vlnovou délku obou laserů, vévodí barevný displej s úhlopříčkou přes 5 cm. Dokáže proto najednou přehledně zobrazit nejen výsledky měření, resp. další spočítané údaje, ale i doplňkové informace, včetně „bubliny“ digitální vodováhy, číselně vyjádřeného náklonu, provozních režimů nebo výmluvné nápovědy. Grafickou navigaci pak oceníte zejména u dvanácti volitelných funkcí měření pokrývajících celou řadu zcela běžných, ale také méně častých a nepřímých situací napříč mnoha obory. Se vzdáleností jako takovou lze navíc pracovat nepřetržitě a nechat si přitom vyčíslit minima společně s maximy. Přičítat a odečítat bude možné délku, plochu či objem.

K jednoduchému ovládání multifunkčního nástroje LDM 60R poslouží celkem osm dostatečně velkých tlačítek s příjemným gumovým hmatníkem a relativně nízkým zdvihem. K jejich stisku bude zapotřebí vynaložit nepatrně větší sílu a zapínací prvek při prvním stlačení logicky podržet o něco déle. Společnou šestici stylových tlačítek využijete ke vstupu do hlavní nabídky, za účelem výběru funkce měření, při práci s bezdrátovým rozhraním Bluetooth® či vlastní pamětí pro 50 zápisů a v neposlední řadě třeba i k navigaci a průběžnému sčítání nebo zase odečítání údajů. Největší tlačítko spouštějící měření dostalo své čestné místo přímo pod barevným LCD. Přístroj sice pracuje dle očekávání, nicméně aktivitu laserového výstupu uživateli nijak dále nesignalizuje. Vzhledem k použité kategorii optoelektrického zdroje je proto na místě určitá opatrnost. Pamatujte rovněž na své okolí, případné odrazy nebo např. zvířata.

Linky jako malované

Grafické menu přístroje LDM 60R se šesti položkami neskýtá žádné záludnosti. Ovládáte zde znovu vf komunikaci, přepínáte mezi jednotkami měření a definujete jedno ze tří vztažných míst – bodů nula. Rovněž si přizpůsobíte akustické projevy systému, povolíte automatické překlápění barevného displeje nebo aktivujete početní stanovení náklonu, nyní ve dvou rozměrech a s názorným vykreslováním přímo na kruhovém terči. S tím rovněž souvisí doplňková funkce pro měření a vyznačování úhlů na svislém povrchu, třeba zdi, kterou již spouštíte přímo pomocí delšího stisku příslušného tlačítka. Zřetelnou čáru vám nyní vykresluje pomocný laser umístěný na levém boku zařízení.

O důmyslnosti přístroje leccos napovídá i poslední ovládací prvek aktivující vestavěné kolečko pro kontaktní stanovení délky. Ve výčtu vlastností přístroje s logem TOOLCRAFT pak nesmí chybět ani zmínka o zapuštěném závitu pro připevnění měřidla ke stojanu, očku na provlečení poutka nebo zaslepeném USB konektoru k nabíjení vložených akumulátorů. Ni-MH zdroje energie však nejsou podmínkou, protože výrobce pamatuje také na klasické primární články. Těm se však dobíjení z pochopitelných důvodů nebude líbit a systém proto obsluhu po zapojení kabelu dodatečně upozorní krátkou výstražnou zprávou. U robustního zařízení počítejte s komplikovanějším přístupem do bateriového prostoru, nicméně si rychle poradíte i bez použití nástroje.

Matematika s lidskou tváří

Víceúčelové měřidlo LDM 60R značky TOOLCRAFT vyniká svým širokým záběrem, dílenským zpracováním a také zvýšenou odolností. Vzhledem k pevně danému a relativně nižšímu jasu displeje s dobrými pozorovacími úhly nebude panel oslňovat, ovšem na přímém slunci zas tak moc nezazáří. Svižný systém naštěstí vládne volitelnou akustickou signalizací včetně zřetelného výstupu, který ženským hlasem v angličtině nahlas předčítá všechny výsledky, potvrzuje zadané povely a před uložením do praktického pouzdra se ještě nezapomene uctivě rozloučit. Mimochodem, jak je na tom s výchovou váš osobní metr?

V kombinaci s „hromadou“ podpůrných funkcí, dvojím laserem a třeba též kontaktní metodou měření dostáváte do rukou zařízení, které si při každodenní práci rychle oblíbíte. Zejména pak v hůře dostupném a často i nebezpečném prostředí nebo místech, kde nějakou rovinu musíte nejprve sami definovat. Na zeměpisné šířky již sice přístroj chyběl, trojúhelníky a Pythagorovu větu však bleskově ovládá i o půlnoci.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.