Posviťte si na CO2. Se zatajeným dechem i z plných plic

Autor: Jan Robenek, 29. říjen 2018

Pokud jde o kvalitu vzduchu, který uvnitř budov dýcháme, pozorujeme dvě skupiny lidí. První nedají na svůj ospalý životní styl dopustit, zatímco jiní se s funkcí okenní kliky již stačili seznámit. Vědí nejen kdy za ni přesně vzít, ale také proč a na jak dlouho. Zázrak? Když má jít o změnu v uvažování, dost možná ano.

V IR spektru

Při vstupu do místnosti s těžkým vydýchaným vzduchem se obvykle spoléháme na vlastní nos. Varuje okamžitě a v širokém rozsahu, ale zanedlouho již splývá s davem. Koncept školeného „čichače“ obíhajícího jednu kancelář za druhou byl proto rychle vypískán. Na rozdíl od kalibrovaných senzorů oxidu uhličitého, které zobrazí jak přesné údaje v ppm, tak zároveň pomocí relé zjednají rychlou nápravu. Třeba jako stylová krabička CO-100 s logem společnosti Voltcraft.

O koncentracích CO2 v rozsahu do 3000 ppm informují nástěnná měřidla na velkém přehledném displeji, přičemž výstupy ve zjednodušené podobě dále sledujeme na „semaforu“ složeném ze tří barevných LED. Chybět zde nesmí ani číslicové vyjádření teploty či relativní vlhkosti. Účinky oxidu uhličitého sice dobře známe, nicméně přesné hranice budou hodně individuální. Výrobce proto umožňuje definovat vlastní limity – vysoko nad rámec výchozího pole působnosti žluté diody od 800 až do 1200 ppm. Po překročení horní meze se rozzáří červená kontrolka, zní pravidelná decentní výstraha a zároveň dochází k aktivaci kontaktu NO.

Prostor pro nastavení

Ovládání světle šedého přístroje s výrazným tmavým zbarvením okolo LCD není vůbec složité a na pravé straně panelu k tomu poslouží čtveřice tlačítek MODE, šipka nahoru / dolů nebo ENTER. Můžeme zde pracovat s funkcí MUTE, kompenzovat vliv nadmořské výšky v místě měření, stanovovat horní a dolní meze pro výstrahu před vysokými koncentracemi, nastavovat běžnou hodnotu CO2 venkovního prostředí pro výpočet stupně ventilace, v případě potřeby kalibrovat měřidlo, procházet posledních 48 zápisů v paměti, zobrazovat minima nebo maxima a ještě se vracet zpět k továrnímu nastavení.

Chod tlačítek je dostatečně tuhý, chybí zde ale jakákoliv možnost jejich uzamčení. Sedmisegmentový panel kromě toho nelze podsvítit a zejména v noci pak může rušit pravidelné problikávání jinak velmi efektního žlutého světla přes otvory vlevo. Funkcí je tolik, že se jejich označení zobrazuje na volných místech napříč celým displejem a výmluvný bude i symbol (přeškrtnutého) reproduktoru. V návodu se o tom sice mlčí, ale vypnout zvuk lze ještě jedním způsobem, rovnou přes tlačítko ENTER. Šipkami pak podobně přepínáme mezi zobrazením teploty ve °F či v °C a zobrazením tzv. míry výměny vzduchu (VENT RATE) uváděné v několika jednotkách.

Není na baterky

O přísun energie se postará přibalený síťový adaptér s dostatečně dlouhým přívodem zakončeným napájecím konektorem. Po rozebrání nápaditě navrženého měřiče CO-100 pak získáme přístup ke svorkovnici, můžeme využít vlastní zdroj 6 V / 300 mA, zapojit relé a celek upevnit na zeď, kde se také bude nejlépe vyjímat. Prodleva po zapnutí nepřekračuje jednu minutu.

Pochvalu si rozhodně zaslouží promyšlené balení pečující o přístroj v průběhu přepravy a také speciální otvor v pěně, vtipně ukrývající dva vruty. Zařízení si naměřené hodnoty pamatuje i po výpadku napájení, nicméně pro účely další analýzy dat v počítači je již nepřenese. Konkrétní čas musíme dopočítat a zamrzí rovněž omezená dostupnost údajů o koncentracích CO2, teplotě či vlhkosti jen za posledních 24 hodin. Hlavní funkce však značkové měřidlo zvládá s přehledem, a věřte, že svými výstupy překvapí jak vícehlavé skupiny, tak jednotlivce. Doma, ve škole nebo v zaměstnání, při 50 °C i na bodu mrazu. Zvláště když lepší pracovní atmosféru popíše tvrdými daty.

Podíváte se také na naše video: Zvýšená koncentrace CO2 může způsobovat bolesti hlavy!

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.