A čím se obklopujete vy? Měřič VOLTCRAFT CO-110 napoví

Autor: Jan Robenek, 18. říjen 2022

CO2: jedno číslo a dvě písmena, která denně vstupují do života každého z nás. Lidé prchají před okolním světem, jen aby většinu svého času trávili uzavřeni v neprodyšných příbytcích. Pracují zde, odpočívají a také spí. Představa, že by měli draze zaplacené teplo jen tak vypustit oknem ven, dokáže pěkně rozpálit i je. Vždyť ani netuší, kdy správně větrat. Na jejich obranu však musíme dodat, že hned vedle teploty se již naučili měřit alespoň vlhkost. Dveře k lepšímu bydlení se konečně otevírají. Bude to ale stačit?

Více, než jen základ

Digitálních zařízení pro zobrazování vlhkosti a teploty okolí dnes máme nepřeberné množství. Některá měřidla budou samozřejmě značková a kromě aktuálních údajů, doplněných o maximální či minimální hodnoty, nabídnou též funkci zapisovače dat. Pokud navíc dostala do vínku velký zobrazovací panel, můžou se pochlubit i něčím navíc. Bonusem v podobě sloupcového diagramu zachycujícího historický sled událostí, podobně jako u meteostanic, kde takto běžně sledujeme tlak a jeho vývoj v čase. To je i případ zařízení VOLTCRAFT CO-110, které však půjde mnohem dál. Multifunkce totiž nezkoumá jen teplotu s vlhkostí, ale posvítí si rovněž na koncentrace oxidu uhličitého.

Aby potřebu čistoty výrobce ještě více zdůraznil, vsadil jednoduše na bílou barvu. U samotného těla přístroje, ale také při podsvícení dominantního LCD panelu nebo v případě USB kabelu, který pro účely napájení stačí zapojit do volného portu, který máte zrovna po ruce. Síťový adaptér zde proto nehledejte. Zařízení se uplatní doma, ve výrobní hale nebo i třídě plné žáků. Na stěně, kde však musíte kvůli technologii NDIR počítat s nešikovně vystupující zádí, ale také pracovním stole. Zde již k větší stabilitě pomůže kovový stojánek fixovaný dokonce hned ve čtyřech bodech.

Výrobce má jasno. A vy?

K ovládání měřiče, který se dokáže „ohlédnout“ nazpět o jednu minutu nebo hodinu, ale také den či týden, poslouží čtveřice dotykových plošek ukrytých pod jednolitým čelním panelem. Platný stisk systém pokaždé stvrzuje krátkým pípnutím, takže si logiku celého rozhraní brzy osvojíte. Na protější straně bude kromě toho trvale zářit kontrolka napájení a jeden ze tří barevně odlišených emotikonů. To je sice výmluvné, a během dne i přiměřené, ovšem funkci nelze vypnout. Pokud zařízení VOLTCRAFT CO-110 vybíráte třeba do ložnice, raději s tím počítejte. Pronikavá akustická signalizace překročených úrovní již bude naštěstí volitelná a zcela rovnoměrné podsvícení displeje se pak zhruba po minutě vypíná automaticky.

Z velkého LCD panelu je radost odečítat, zvláště když měřené hodnoty potvrzují zdravé klima v místnosti. A pokud ne, vždy alespoň víte, jak na tom právě jste. Pravda, našly by se i nějaké „mrtvé“ pozorovací úhly. Při běžném provozu je každopádně u displeje s dostatečným kontrastem nemusíte ani zaznamenat. Dlužno však dodat, že informaci o koncentracích CO2 měřidlo jen zprostředkuje. I kdyby chtělo, díky chybějícímu spínači, nebo USB portu typu C, který má za úkol s 5 V pouze napájet, nemůže aktivně nijak zasáhnout. Alespoň, že nebude výrazněji omezováno provozním rozsahem teplot, konkrétně od bodu mrazu až do +50 °C.

Od člověka k rajčeti

Hlavní nabídka přístroje zahrnuje celkem šest položek. Kromě alarmu, jednotek teploty nebo kalibrací zde VOLTCRAFT CO-110 rovněž přichází s deseti předem nastavenými skupinami pro různé druhy rostlin (Plant) a jejich specifické limity – zvláště pak u okurek či brambor. V případě potřeby umožňuje i další přizpůsobení některých úrovní a s volbou zapisovače údajů také zobrazování historie měření.

Diagram počítá buď s koncentracemi oxidu uhličitého, vlhkostí či teplotou, zatímco šipka dolů nyní pomůže s měřítkem na časové ose a druhá pak při postupném procházení údajů. Rozbliká se vždy jeden ze sedmnácti sloupců, každý o maximální výšce osmi bodů, a systém k tomu ještě nabídne doprovodné číselné informace. Souběžně pro CO2, RH a také TEMP. Nechybí zde ani vyjádření maximální či minimální úrovně nebo zmínka o době odpovídající šířce jednoho dílku. Ta přitom činí pět minut, dvě hodiny nebo i půl dne – a ve výchozím režimu dokonce jen pět vteřin.

Klasické hodiny však budete hledat marně, stejně jako další funkce, které se od nich odvíjí, včetně časového razítka. Místo jednoznačných reportů proto názorný grafický výstup využijete spíše k posouzení trendů. Především si ale správně načasujete větrání. Luxusně zařízené bydlení či pracoviště totiž zahrnuje vše, čím se obklopujete. Věci viditelné, ale i ty, na které si nelze jen tak sáhnout.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.