Propojte multimetr s mobilem a zautomatizujte si sběr naměřených dat

Autor: Michal Doležel, 28. květen 2019

Díky bezdrátovému adaptéru VC 810 můžete svůj multimetr propojit s aplikací v mobilním telefonu nebo tabletu. Mobil nebo tablet tak může sloužit jako terminál pro sběr a další sdílení naměřených dat. Bezdrátový adaptér se k mobilu připojuje pomocí rozhraní Bluetooth a je určen pro digitální multimetry Voltcraft řady 800.

Adaptér Voltcraft VC810 dokáže digitální multimetr připojit k mobilnímu telefonu nebo tabletu. Jedná se vlastně o převodník dat z IR rozhraní multimetru na Bluetooth signál, k němuž se pak mobilní zařízení připojuje. V mobilu či tabletu musíte mít nainstalovanou aplikaci Smart BT Measure (AndroidiOS). Ta slouží nejen jako externí displej multimetru, ale hlavně také jako rekordér s možností dalšího sdílení naměřených dat.

Adaptér je nutné spárovat – bude se vám hodit manuál

Adaptér je poměrně malé zařízení, které nasunete do příslušného slotu na spodní straně multimetru a zajistíte šroubem. Stane se tak prakticky jeho podstavcem, veškeré ovládací prvky jsou přitom na zadní straně. Najdete zde přepínač zapnuto/vypnuto, tlačítko pro párování s mobilem, jsou zde rovněž indikační diody připojení a stavu baterií.

Před prvním použitím je nutné adaptér správně zapojit a spárovat s mobilním zařízením. V praxi to znamená připojení adaptéru k multimetru a jeho zapnutí. Multimetr přitom musí být uveden do režimu komunikace s PC. Dále je pak nutné v mobilní aplikaci založit nový projekt a postupovat podle instrukcí v návodu. Jakmile je adaptér spárován, je už jeho připojení jednoduché a rychlé. Adaptér napájí dvě běžné baterie velikosti AAA. O jejich výdrži se výrobce nezmiňuje, ale předpokládáme, že v tomto ohledu nás nečeká žádné nepříjemné překvapení.

Široké možnosti exportu dat

Aplikace Smart BT Measure, kterou lze zdarma stáhnout v App Storu nebo na Google Play, umožňuje jednoduchý záznam naměřených dat. Pro každé měření si v aplikaci můžete založit projekt, který specifikuje parametry záznamu – tedy interval jednotlivých měření v rozmezí 1–60 sekund a maximální délku záznamu. K projektu můžete kromě názvu přiřadit i popis a několik fotografií.

Samotné měření zapínáte a vypínáte tlačítkem Record a Stop na displeji. Naměřené hodnoty přitom ihned vidíte v tabulce nebo v grafu. Po tapnutí na tlačítko Data info získáte základní přehled o nahraném souboru dat – maximum, minimum, průměrnou hodnotu a informace o začátku a konci záznamu. Co je však nejdůležitější, data můžete exportovat do nejrůznějších služeb a aplikací. Nejčastěji to asi bude OneDrive nebo Google Drive, z něhož si pak můžete příslušné soubory otevřít v tabulkovém editoru nebo statistickém softwaru ve stolním počítači nebo v notebooku. Je ale možné i s daty rovnou pracovat třeba v mobilním Excelu nebo je odeslat e-mailem. V exportu jsou data ve formátu CSV a obrázek s grafem v PNG.

Šikovný datový rekordér

Bezdrátový adaptér s mobilní aplikací Smart BT Measure využijete hlavně v případech, kdy potřebujete kontinuálně měřit průběh elektrických veličin v čase. Velkou výhodou je možnost exportu zaznamenaných dat. Naopak aplikace není určena pro dálkové ovládání samotného multimetru, je to opravdu „jen“ externí displej a data rekordér.

Práce s aplikací je jednoduchá a intuitivní. Pouze pro úvodní spárování adaptéru s mobilním zařízením je dobré nahlédnout pro přesný postup do manuálu. Adaptér se také po pěti minutách nečinnosti automaticky vypíná, což mě ze začátku trochu zmátlo. I to je další důvod k pročtení stručného přiloženého návodu. Výhodou adaptéru je malá velikost, v podstatě ho můžete mít k multimetru připojený trvale a zapínat jej podle potřeby.

AUTOR

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a využití obnovitelných zdrojů energie v domácnosti. Související produkty rád testuji ve svém domě na jihovýchodní Moravě. Nejvíce mě zajímá solární technika, ruční nářadí jakéhokoli typu a nejrůznější prvky chytré domácnosti.

Další články