Napájet umí všichni. Zdroje Voltcraft ale zvládnou víc

Autor: Jan Robenek, 10. květen 2023

Proč si pořizujete nový laboratorní zdroj? Důvodů může být hned několik. Starší zařízení možná přestalo vyhovovat svou přesností či stabilitou. Pracuje v omezeném rozsahu napětí a proudu, nedodává potřebný výkon a často mu chybí i další kanály. Co si budeme říkat, při výběru vhodného modelu jde v prvé řadě o napájení, jeho kvalitu a také šíři. Obsluhu zde ale bude zajímat i uživatelské rozhraní, včetně celé palety dostupných funkcí.

Když nároky rostou

Pryč jsou doby, kdy si technici, vývojáři, učitelé, ale i nejrůznější nadšenci vystačili s obyčejným zdrojem. Moderní elektronika prochází bouřlivým rozvojem a pozadu zde pochopitelně nesmí zůstat ani přístrojová základna. Pestrobarevné grafické displeje, hromada tlačítek nebo různá komunikační rozhraní by ale nikdy neměly nahrazovat poctivé silové výstupy se širokým rozsahem a také s jasně definovanými vlastnostmi či parametry. Naštěstí zde stále máme programovatelné multifunkční zdroje stejnosměrného napájení, které ve snaze zajistit solidní výsledky nesklouzly ani ke spínání a všechno řeší lineární cestou. V praxi to rovněž může znamenat vícekanálová síťová zařízení s výstupní zatížitelností v řádu nižších stovek wattů, podobně jako u německých modelů řady DLP značky Voltcraft.

Pokud si vystačíte s celkovým výkonem 198 W, můžete v případě verze DLP-3303, kterou jsme také vyzkoušeli, počítat u prvních dvou kanálů s napěťovým rozsahem 0 – 30 V a proudovou zatížitelností 0 – 3 A, zatímco pro třetí z regulovatelných výstupů výrobce dále definuje až 6 V, resp. znovu 3 A. Jenže požadavky se mohou lišit, a proto zde ještě máme dvě další 378wattové varianty DLP-3306 a DLP-3603 s dvojnásobným proudovým, resp. napěťovým rozsahem. Vlastnosti kanálů CH3 zůstávají pokaždé prakticky beze změny.

Zařízení již na první pohled upoutají pozornost moderním designem v černém provedení a  řadou barevně odlišených prvků pro snadnější orientaci nebo i nastavení. Výchozí programovatelný laboratorní zdroj DLP-3303 o hmotnosti bezmála deset kilogramů ale nebude vhodný k častému přenášení, nicméně díky robustnímu držáku se transportu nebrání. Během přesunu však kvůli nešťastně zvolenému těžišti počítejte s určitým náklonem, kterého se ostatně nezbavíte ani při postavení přístroje na stůl. Tady již ale půjde o záměr, který lze dále umocnit vyklopením podpěry.

Laboratorní zdroj s nastavitelným napětím VOLTCRAFT DLP-3303

Tři kanály a čtyři další porty

Zařízení s aktivně chlazeným řešením dominuje čtyřpalcový displej společně se třemi desítkami tlačítek vybavených gumovým hmatníkem. Jejich funkce je sice zřejmá již na první pohled, ale celkové rozvržení by se dalo vyřešit lépe. Šipky pro nastavení musíte kupříkladu hledat na dvou různých místech čelního panelu. A pak zde ještě máme prohozené pořadí výstupních kanálů CH3 – CH1 – CH2, které tak nemohou logicky korespondovat se zobrazováním na displeji, ale ani s řazením hlavních ovládacích prvků, jakkoli jsou jinak hezky podsvětlené.

 

Laboratorní zdroj s nastavitelným napětím VOLTCRAFT DLP-3303

Pravda, zapuštěné konektory vydrží víc, ovšem na rozdíl od řešení se závity neumožňují jednoduše připojit obyčejné konce vodičů. U každé skupiny výstupů si také budete chvíli zvykat na jejich rozvržení se záporným pólem vlevo. Samostatnou kapitolu pak tvoří drobný otočný ovladač s možností potvrzování stiskem, který působí poněkud lacině, a i když jako klíčový multifunkční prvek vystupuje nad všechny ostatní, příliš komfortní ovládání nenabídne. Pochvalu si však výrobce zaslouží za tradiční LCD bez dotykového rozhraní, které se pro dané úhlopříčky, a také typy zařízení, navzdory své popularitě obecně nehodí. Obsluze s většími prsty tak odpadne spousta starostí. Pokud jde o komunikaci, můžete u značkového laboratorního zdroje Voltcraft s tříletou zárukou přímo od výrobce počítat s porty USB Host, USB Device, RS-232 nebo i LAN.

Programovat, napájet i vykreslovat

Robustní DC zdroj DLP-3303 naběhne po stisku hlavního vypínače přibližně za deset vteřin a na displeji začíná okamžitě přehledně zobrazovat všechny důležité informace pro tři barevně odlišené silové výstupy. Od skutečných napěťových, proudových či výkonových poměrů přes provozní hodnoty nastavitelné odlišnými způsoby, včetně limitů OVP či OCP, až po další ukazatele nebo ikony. Výrobce počítá s různými režimy výstupů a třeba i vlastními testy, zámkem kláves nebo nastavením jasu LCD v širokém rozsahu. Obsluhu při práci také srozumitelně naviguje.

Stojí za zmínku, že ventilátor zde nemá důvod k nepřetržité činnosti, takže jasně uslyšíte zřetelný „brum“ transformátoru, ale i spínání kontaktů relé nebo jindy zase výmluvnou akustickou výstrahu. Chování jednotlivých programovatelných kanálů si navíc můžete přizpůsobit přesně dle svých požadavků, zatímco v průběhu činnosti vše dále přehledně zaznamenáváte, ať už do tabulky, nebo ještě názorněji přímo na časové ose. Barevný grafický displej nebude ani pro takové účely příliš malý, jen se musíte při nastavení složitějších signálů přímo na zařízení obrnit větší trpělivostí. A to je vše, protože omezení zde jinak nejsou na místě. Před vámi totiž pevně stojí laboratorní zdroj Voltcraft, který dokáže mnohem víc, než jen spolehlivě dodávat energii.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora