Nejlepší termokamera Voltcraft je pouze jedna

Autor: Jan Robenek, 16. únor 2023

Na špatný výběr termokamer si dnes určitě nemůžeme stěžovat. Bohatá nabídka zde totiž uspokojí každého zájemce – běžné uživatele, stejně jako profesionály. Jednoduchým vodítkem při rozhodování bývá často cena. Precizní výstupy se spoustou dostupných funkcí zkrátka něco stojí a „vlajkové lodě“, výkladní skříně toho nejlepšího, co má značka v daném oboru k dispozici, jsou toho jasným důkazem.

Napěchováno informacemi

Pokud se hodláte „plavit“ pod německou vlajkou, bude pomyslná špice mezi termokamerami značky Voltcraft vyhrazena zařízení WB-500. Již na první pohled je zřejmé, že infračervená kamera patří do rukou profesionálních techniků, kteří ocení robustní kufr, protiskluzovou úpravu těla přístroje, větší počet rozhraní, ale také celou paletu funkcí, mezi kterými však není problém rychle se zorientovat. Systém nabídne i živé video, možnost hlasového doprovodu, svítilnu s LED nebo např. laserové měření, které předpokládá vzdálenosti až do 30 m. Zobrazovací panel má úhlopříčku 3,5 palce a je samozřejmě dotykový, zatímco vf komunikaci obstarává již tradičně Wi-Fi. S organizací dat, ale též s další analýzou hromady snímků, a to včetně tvorby profesionálních výstupů z měření, vám pomůže přibalený software. Aplikace pro Android či iOS pak nese název Thermview.

Precizní snímač vsadil na vysoké rozlišení s IR maticí 384 x 288 bodů, snímkovou frekvenci 50 Hz nebo dva rozsahy, pokrývající teploty v rozmezí -20 až +150 °C, resp. od nuly až do +650 °C. Teplotní citlivost senzoru zase popisuje úroveň 80 mK. V návodu k použití s řadou názorných kopií obrazovek sice taková informace chybí, ale na stránkách výrobce lze dohledat i přesnost měřicího zařízení, která v základu činí 2 %, resp. ±2 °C. Technické údaje by každopádně mohly být podrobnější, aby tak nedávaly zbytečně prostor ke spekulacím.

Bývá také dobrým zvykem doplňovat parametry o související podmínky, za kterých vše nakonec platí. Pochvalu si ale termokamera Voltcraft zaslouží za odolnost, když obsluze umožňuje pracovat i v prostředí s teplotou okolí dvacet stupňů pod bodem mrazu, zatímco na opačném konci stále připouští +50 °C. Škoda, že je pole působnosti omezeno pouze na vnitřní prostory.

Dvěma očím nic neunikne

Lepší termokamery běžně využívají nejen zobrazování v IR části spektra, ale obsluze umí pro větší názornost zprostředkovat i prolnutí do viditelné oblasti. Jinak tomu nebude ani v případě špičkového modelu Voltcraft WB-500, který vedle obou krajních režimů dále počítá s jejich automatickým sloučením nebo „obrazem v obraze“, kde uživateli zase dovoluje velmi jemně přizpůsobit intenzitu na stupnici od nuly do sta procent. K průkazným výsledkům se rychle doberete i díky volbě některé z řady barevných palet. Měřicí systém samozřejmě počítá s obvyklými funkcemi, včetně ručního přizpůsobení mnoha parametrů, definice měřené oblasti nebo např. výstrah a pro zajištění precizního výstupu se kromě toho často sám i kalibruje. Při držení v rukou to nejen uslyšíte, ale také pocítíte.

Zařízení váží společně s akumulátorem, který se vkládá do rukojeti a lze jej externě nabíjet, přibližně 900 gramů. Měřicí technika se však stále pohodlně drží v jedné ruce, která s trochou štěstí zároveň dosáhne i na všechna tlačítka. Prvky pod zobrazovací jednotkou dostaly kvalitní gumové hmatníky, jen zde musíte při ovládání vynaložit o něco větší sílu. Spoušť je naproti tomu celá z plastu, vykazuje určitou vůli a jako jediná součást zde také působí lacinějším dojmem. Rozsah nastavení jasu displeje v běžné praxi zcela postačí. Drobná výtka však směřuje k příliš volné krytce objektivu, takže často vypadává, nebo ke kufru – tomu by zase slušely o něco menší rozměry. Nezlobili bychom se ani za lepší pozorovací úhly FoV nebo druhou záložní baterii. Vždyť možností, kde se moderní, přesné a dobře vybavené termokamery nakonec uplatní, je opravdu nepočítaně!

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora