Znát pravdu se vyplatí. Jednotkou jsou kilowatthodiny

Autor: Jan Robenek, 7. únor 2023

Elektřinu jsme dlouho považovali za naprostou samozřejmost. Vždyť přece stačí tak málo a kuchyní se rozvoní čerstvá káva, zatímco v nedaleké lednici mrzne až praští, pračka oznamuje, že má hotovo a další zprávy k tomu hlásí třeba v televizi nebo na internetu. Jenže rostoucí náklady nás donutily šetřit, přemýšlet a s některými spotřebiči se dokonce i rozloučit. Jak je ale možné, že se někdo umí kvalifikovaně rozhodnout, zatímco jiní zde musí „střílet od pasu“?

Zásuvka s velkým displejem

Klíčem ke správnému rozhodování bývají skutečné provozní údaje o spotřebě, které se mohou od informací uvedených v návodu k použití, pokud nějaký vůbec existuje, často lišit. Elektrická zařízení totiž pracují pod různým zatížením a také za odlišných podmínek. Postupem času navíc rychle stárnou, takže se mění i jejich technické parametry, včetně souvisejícího odběru. Na to již ale bude každý manuál krátký. Jediný způsob, jak zjistit pravdu, spočívá v tom, že si všechno sami rychle ověříte. Bát se rozhodně nemusíte, není to vůbec složité. Jenže komu a hlavně čemu dnes můžete věřit?

Pokud chcete mít jistotu, sáhněte po měřicí technice od prověřeného dodavatele s dlouhou tradicí. V nabídce značkových přístrojů Voltcraft kupříkladu najdete multifunkční měřič spotřeby elektrické energie SEM5000, který stačí jen zapojit mezi zásuvku a spotřebič. Zbytek už nechte na elektronice. U zařízení okamžitě upoutá moderní design, vícebarevná signalizace, obrovský a snadno čitelný displej s velkými číslicemi bílé barvy nebo např. slot pro paměťovou kartu. K ovládání celého „Energy Loggeru“ slouží pětice tlačítek a rozhodující může být i skutečnost, že samostatné měřidlo tentokrát začíná pracovat ihned po zapnutí, bez nutnosti instalovat nějaké aplikace, vytvářet účty, párovat zařízení či konfigurovat bezdrátovou síť. Od toho tu máme jiné modely stejného výrobce.

V případě potřeby zde sice bude k dispozici hned několik různých nastavení, ale je pouze na vás, zda rozšiřující funkce vůbec využijete, příp. v jakém rozsahu. Displej vše pokaždé přehledně zobrazí a potěší vás i vynikajícími pozorovacími úhly. Za zmínku stojí též noční režim, kdy po uplynutí předem zvolené prodlevy, kterou systém flexibilně přizpůsobí již v řádu jednotek vteřin, všechno ztemní. Zbystřete však při opětovném probouzení přístroje stiskem libovolného tlačítka, kdy může zároveň docházet k vyvolání některé funkce či změně ve způsobu zobrazování. Velikou pochvalu si Voltcraft každopádně zaslouží za vnitřní superkapacitu, která po nabití umožňuje více než deset minut pohodlně pracovat s nabídkou měřicího přístroje, aniž by jej musel uživatel zapojit do sítě, kam jinak patří.

Měřič spotřeby el. energie VOLTCRAFT SEM5000 FR

Skutečné odběry, ale i účiník

S měřičem spotřeby elektrické energie SEM5000 německé značky Voltcraft, který díky paměťové SD kartě rovněž využijete jako zapisovač údajů, se pojí celá řada obvyklých funkcí. Dlužno však dodat, že Energy Logger nebyl oficiálně kalibrován jako běžné elektroměry, takže jej nelze využít za účelem vyúčtování odběru. To ale vůbec nevadí. Bohatě stačí, když výrobce za přijatelnou cenu zprostředkuje všechny důležité informace s dostatečným rozlišením a také s odpovídající přesností, což se přístroji skutečně daří, zejména pak v rozsahu výkonů od 10 W výše.

K tomu si dále přičtěte různé pracovní režimy, včetně jednoduché podpory dvou tarifů s nastavitelnou cenou a také dobou spouštění, která však nezohledňuje víkendový či sváteční provoz. Automatickému systému nejsou cizí ani pohotovostní módy Standby, emise oxidu uhličitého, sledování maximálních úrovní nebo např. výstrahy při definovaném přetížení, ať již z pohledu limitního výkonu, či proudu. A když to bude nutné, zprostředkuje přístroj i kvalifikované odhady až na jeden rok dopředu. Kdo ví, jaká v té době bude situace na trhu s elektřinou! Měřidlo SEM5000 se ale pravdy nebojí. Jinak by si pro spolehlivé informace nemohlo denně „sahat“ do zásuvky.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články