Zaléváte spoustu hodin? S hodinami Toolcraft běží čas jinak

Autor: Jan Robenek, 26. srpen 2022

Pokud někdo kropí nebo zalévá stále ručně, nechce třeba měnit návyky, které si dlouhé roky pěstuje společně s květinami či zeleninou. Takový člověk nad velikostí záhonů často jen mávne rukou, nehýčká si trávník jako z amerického filmu, a pokud mu vedle stromků dále stačilo něco zakořenit, byla to právě nedůvěra k moderní technice. Co když je ale všechno jinak a hrdí zahrádkáři, pánové i dámy, se pouze nestačili seznámit s možnostmi automatických zavlažovacích zařízení – s hodinami značky Toolcraft?

Vědí přesně kdy a kolik

Tok elektrické energie dnes díky chytrým krabičkám ovládáme a usměrňujeme snad na každém kroku. Jak je proto možné, že si musí podobná zařízení u vodovodních trubek své čestné místo stále hledat? Zvláště, když k rychlé montáži nepotřebujete žádný nástroj, funkce jsou zcela jasné a intuitivní a po nákupu vám pořád zbude dost prostředků na to, abyste během dovolené nezůstali „na suchu“ nejen vy, ale ani vaše zeleň.

Příčinou bývají zbytečné obavy a jindy zase neochota řešit něco nového, tedy pohodlí. Jenže to by mělo být spíše důvodem k pořízení nové techniky. Jakmile totiž zavlažovací hodiny jednou zprovozníte, ušetří vám nejen spoustu času, energie nebo starostí, ale také vody – to vše díky cílenému kropení či zalévání v předem stanovených intervalech. Podívejte se, kolik práce zastanou tři různé přístroje značky Toolcraft, které postupně představíme. Kromě toho si určitě vyberete i z řady šikovných postřikovačů.

V jednoduchosti je síla

Naše srovnání začneme popisem automatického zavlažovacího počítače Toolcraft, modelu ITV205, který pohodlně napájíte ze dvou baterií typu AAA. Zařízení se dvěma výstupními zónami drží pohromadě celkem sedm dobře ukrytých šroubů, takže se o jeho pevnost bát určitě nemusíte. Díky tvarované zadní části se navíc bude při prvotním nastavování parametrů dobře držet. Tmavě šedé krabičce s černými doplňky dominuje velký displej, čtveřice stylových tlačítek vyžadujících o něco silnější stisk a také vystupující otočný volič funkcí se šesti polohami, které by však mohly být po mechanické stránce zřetelněji odlišené. Prostor pro napájecí články najdete v zadní části přístroje. Krytka je vybavena gumovým těsněním, které skvěle drží, stejně jako celý plastový díl. Absence jakýchkoli dalších šroubů pak umožňuje rychle vyměnit obě baterie. Škoda jen, že se přitom ztrácí nastavení hodin. Další parametry časovače však zůstanou zachovány.

Systém není vůbec složitý, takže jej opravdu rychle zprovozníte a používáte. Obsluhu na otočném přepínači provedou čtyři jednoduchá nastavení, pokud jde o výše zmiňovaný přesný čas, dobu prvního spuštění programu, periodu a konečně i délku samotné závlahy – vše nezávisle pro každou výstupní zónu. Výmluvné popisky, včetně otázek typu „jak často“ nebo „jak dlouho“, zde navíc zařízení pokaždé nabídne i v horní části velkého LCD. Po přepnutí voliče do polohy „zapnuto“ se nyní postupně zobrazují informace o aktuálním čase a také plánované době spuštění dalšího cyklu, odděleně pro každý výstup. Samozřejmě zde nechybí ukazatel stavu baterie, který se neztratí ani při vypnutí počítače. Systém rovněž podporuje okamžité ruční spuštění závlahy s možností nezávisle stanovit příslušnou délku trvání, včetně funkce „přerušení“ v průběhu následujících 24 hodin, pokud např. začne pršet. Aktivní průtok vody pak na displeji doprovází odpočet, klidně i po vteřinách. Klíčová nastavení času a intervalu se navíc mezi sebou vzájemně „respektují“.

Pro týden o sedmi dnech

V případě dalšího modelu zavlažovacího počítače značky Toolcraft, YM 25252E, se budou s rostoucí cenou pojit nejen větší rozměry zařízení, ale také širší rozsah funkcí. Přístroj totiž rozlišuje čtyři různé cykly, které si navíc aktivujete pro libovolné dny v týdnu. Pro každý ze dvou samostatných výstupů lze rovněž přizpůsobit vlastní funkci „ECO“. Aktivní systém zde proto ještě přepíná mezi fázemi zapnuto a vypnuto a poskytuje tím vodě dostatek času k tomu, aby se mohla s ohledem na druh půdy, nebo např. členitý terén, dobře vsáknout. Jednotlivá nastavení se společně s odpočty a dalšími informacemi znovu přehledně zobrazují na displeji srovnatelné velikosti. LCD ale nově počítá celkem s devíti „řádky“, takže jsou číslice a symboly pochopitelně menší.

Spínací multifunkční krabičku nelze díky červené barvě jen tak přehlédnout. K rychlému ovládání zde přitom stačí pět tlačítek, nebo spíše jen čtyři šipky, protože potvrzení „OK“ zase tak často nevyužijete. Jeho funkci totiž nejednou zastanou právě šipka nahoru a dolů. Hodit se může ruční spouštění, které u obou výstupů znovu počítá s nezávislou funkcí „ECO“, vynucené přerušení činnosti po dobu až šesti dnů nebo např. rychlá předvolba pro aktivaci vodních cyklů každý druhý či třetí den. Škoda, že výrobce u tohoto modelu nepodporuje 24hodinový formát a obsluha si proto musí pečlivě hlídat, zda má právě zvoleno AM či PM. Celodenní nastavení času navíc probíhá výhradně po minutách, což ale s přidržením tlačítka nemusí trvat zase tak dlouho. Systém vás rovněž neupozorní na „zmatečná“ nastavení, při kterých se např. mohou jednotlivé cykly vzájemně překrývat. Za zmínku stojí též dvě baterie typu AA vkládané do speciálního šuplíku. Informaci o jejich aktuálním stavu sice nemáte, ovšem výměna již nemusí znamenat resetování času. K dispozici zde rovněž budou varianty počítače s jedním nebo také třemi výstupy.

Zalévat lze i vleže

Obě programovatelné krabičky pracují zcela automaticky, ovšem jakýkoli odečet, zásah nebo změna v nastavení parametrů stále vyžadují fyzickou přítomnost obsluhy přímo na místě. Jenže spoustu věcí dnes pohodlně vyřešíte i na dálku a zavlažování nebude žádnou výjimkou. Pokud vám navíc vyhovuje německá kvalita, nemusíte měnit ani značku. Stačí si jen pořídit kompletní systém Toolcraft, který nyní vsadil na rozhraní Wi-Fi provozované v pásmu 2,4 GHz.

Sadu TO-7166778, která vše zprostředkuje, zde vedle časovače a samostatné brány tvoří též bezdrátový senzor vlhkosti půdy, kterou předchozí dva počítače nebraly vůbec v potaz. Tím však výčet nových možností ovládání a nastavení přes aplikaci „Smart Life – Smart Living“ teprve začíná. Zajímá vás kromě vlhkosti i teplota, průtok nebo např. historie spotřeby? A co třeba detekce netěsností? Žádný problém, pokud se ovšem spokojíte s výstupem pro jedinou hadici. Při zprovozňování systému je rovněž nutné provést některé úkony popsané v tištěném návodu, také se dobře seznámit s významem jednotlivých hardwarových prvků pro signalizaci a ovládání. Gateway nechte v místnosti s přístupem k elektrické síti, ze které ji budete i napájet. Zbývající dva moduly poté pohání celkem sedm baterií. Alespoň, že výrobce nepoužívá v balení žádné plasty.

Paprsky nemá jen slunce

Co by to bylo za kropení bez pořádného postřikovače s řadou vlastních nastavení? Některé to možná překvapí, ale s logem Toolcraft dostanete i řadu tzv. „sprinklerů“. Pro začátek si můžete např. vybrat zapichovací, a zároveň i průchozí, provedení se čtyřmi volitelnými typy proudů (obj. č. 1561109), které se bude v předem nastaveném rozsahu dále automaticky otáčet.

Jiný model (obj. č. 1561112) pro změnu samočinně zavlažuje rozsáhlejší pravoúhlé plochy a pochlubit se může jak stabilní základnou z kovu, tak i osmnácti různě směrovanými tryskami. Šest z nich, tři na každé straně, lze navíc libovolně vypínat a kdyby se cokoli zaneslo, pomůže též integrovaná plastová jehla. Pokud se ale rozhodnete pro další variantu (obj. č. 2302369), která rozhodně nepatří k tomu nejdražšímu, počítejte u dvaceti vodních „paprsků“ s ještě větší flexibilitou. Škoda jen, že výrobce nyní u základny používá lehké plasty. Potěšit by každopádně mohla regulace průtoku nebo mechanická minutka odměřující až dvě hodiny. Co když ale chcete časovat a spínat raději elektronicky?

Jak správně vybrat?

Se zavlažovacími hodinami značky Toolcraft bude zalévání spíše hrou než každodenní ubíjející rutinou, na kterou si musíte v letním žáru vyhrazovat čas buď brzy ráno, nebo zase pozdě večer. S univerzálními přípojkami, resp. redukcemi, vše rychle zapojíte a díky přehlednému nastavení pak i používáte. Pokud navíc vyberete vhodný postřikovač, nebo klidně dva či více, užijete si zábavu také s dětmi nebo domácími mazlíčky – máme mnohokrát vyzkoušeno!

Před nákupem si určitě rozmyslete počet nezávislých fyzických zón a také různých denních cyklů, jestli chcete zalévání či rosení spouštět v nepravidelných časech, ekonomicky a třeba i s ohledem na konkrétní den v týdnu. A co vaše osobní přítomnost? Všechny systémy běží sice automaticky, ovšem zdaleka ne každý bude o své činnosti informovat na dálku, kde vám také přímo z mobilního zařízení nabídne řadu dalších funkcí, spojených např. se spotřebou nebo vlhkostí půdy. S rozvodem vody jen tak nehnete, ale vy sami se přece nemusíte omezovat. Dotčeno samozřejmě není ani vaše výsostné právo zalévat čistě „postaru“ a ručně. Nakonec to chce jen vyváženost, a pokud možno kvalitní zařízení, která nemusela činit nějaké ústupky ještě před vámi.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.