Termokamery Voltcraft do každé ruky, ale i kapsy

Autor: Jan Robenek, 3. listopad 2022

Při výběru nové termokamery nesledujte pouze rozlišení infračerveného senzoru. Svou roli zde totiž bude hrát i spousta dalších parametrů či funkcí, které necháme postupně vyniknout při srovnání dvojice značkových modelů Voltcraft. Na nedostatek měřicí techniky si dnes určitě nemůžeme stěžovat. Jak ale zjistit, který přístroj byl navržený přímo pro vás?

WB-80 nebo WBP-80?

Obě sympatická zařízení od německého výrobce jsou důkazem, že i v nižší cenové kategorii pořídíte praktickou a spolehlivou techniku, která vyhoví celé řadě běžných potřeb. Jednou to bude robustní termokamera Voltcraft WB-80 padnoucí skvěle do ruky a jindy zase kapesní miniatura WBP-80 s moderním designem a třeba i slotem na paměťovou kartu. Takřka pětinásobný rozdíl v počtu bodů IR matice zlehčovat nebudeme. Ukážeme si ale i jiné a neméně důležité parametry, které při výběru nesmí zůstat mimo „zorné pole“. Možná to budou také vlastnosti obou kamer, co nakonec rozhodne.

Oba menší přístroje s logem Voltcraft počítají s častým přenášením. Svědčí o tom nejen jejich tvarování s členitými povrchy z gumy, ale také přítomná poutka nebo např. jednoduché brašny skýtající další ochranu. Výrobce pokaždé uvažuje provozní rozsah teplot okolí od nuly až do +50 °C, a pokud to bude nutné, nabídne i možnost upevnění měřidla ke stativu. Zmínku o vzájemných podobnostech zakončuje odkaz na snímkovou frekvenci do 9 Hz a pozvánka k dalšímu čtení. Jednotlivá zařízení si totiž nyní představíme blíže.

WB-80: dobré není třeba měnit

Začneme u levnějšího z obou modelů značky Voltcraft, termokamery WB-80 s klasickým vzezřením, tradiční rukojetí a zvýšenou odolností diktovanou nejen protiskluzovým povrchem na převážné části těla přístroje, ale také krytím IP54. Velikostí snímače pracujícího v infračervené části spektra se určitě nenechte odradit. Výchozí pole 32x32 bodů zde totiž úzce spolupracuje s dalším senzorem, který již na scénu nahlíží podobně jako lidské oko. Výrobce nechává oba výsledky vzájemně prolnout a využívá přitom tří různých stupňů intenzity. Společně s ryze fotografickým režimem, nebo zase módem „100% termokamery“, je nyní okamžitě vybíráte postupným stiskem šipek nahoru/dolů. Vzhledem k jednodušší povaze celého zařízení však nečekejte obrázky srovnatelné s přístroji, které si podobné funkce nechávají patentovat. I tak ale výsledná „fúze“ výrazně zlepšuje orientaci, a jakmile si na ni jednou zvyknete, nebudete se jí chtít už vzdát.

K intuitivnímu ovládání měřicí techniky stačí německému výrobci čtyři tlačítka s gumovými hmatníky doplněná o plastovou spoušť. Pohodlnému stisku tak stojí v cestě pouze vyčnívající hrana přístroje chránící vedle všech tlačítek i zapuštěný dvoupalcový displej s rozlišením 240x320 bodů. Komunikační rozhraní řešené přes micro USB najdete pod záslepkou v horní části zařízení. Na protější straně pak měřidlo očekává tři baterie typu AAA vložené do odnímatelného zásobníku, který spolehlivě fixuje šroubový uzávěr těla termokamery. Výměna primárních článků probíhá bleskově a bez použití dalších nástrojů. Jakmile se však rozhodnete osadit i poutko, bez vhodné pomůcky se již neobejdete.

Šetří oči i baterie

Navzdory relativně malé úhlopříčce TFT LCD jsou veškeré výsledky ruční termokamery Voltcraft WB-80 stále dobře čitelné a také přehledné. Klíčový údaj o teplotě ve středu zorného pole, tzv. kříži, doplňují informace o maximech či minimech, které průběžně odečítáte rovnou pod termosnímky. Systém jejich konkrétní polohu signalizuje pomocí „neklidných“ čtverečků dvou barev, které mají někdy potřebu přečnívat ven. Barevnou stupnici bez jakéhokoli dalšího měřítka naleznete vpravo, stav baterie, čas nebo zmínku o emisivitě pak zcela nahoře.

Hlavní nabídka zahrnuje jedenáct srozumitelných položek. V sekci Memory získáte přístup zhruba ke stovce obrázků ve formátu .bmp ukládaných do vnitřní paměti, včetně změřených hodnot. Dále zde volíte emisivitu a také jednotky pro měření teploty, rozhodujete o zobrazování limitních údajů, vybíráte jednu ze čtyř palet, nastavujete samozřejmě datum i čas a definujete jednu nebo také dvě společné výstrahy pro případ nízké či vysoké teploty. U podsvícení displeje výrobce vše jemně odstupňoval, na nule panel neoslňuje ani ve tmě a v maximech zase dokážete zřetelně odečítat i za jasného dne. Zbývá už jen práce se vzdáleností, volba mezi angličtinou nebo němčinou a povinný přehled informací o přístroji.

Grafické rozhraní je u varianty WB-80 s logem Voltcraft zdařilé a povedly se i její kruhové stupnice. Číselná změna parametrů však zabere nějakou dobu, systém po uvolnění tlačítka nepřestává vždy okamžitě odpočítávat a rychlejší by někdy mohla být i samotná odezva displeje. Při spuštění alarmu není zase hned jasné, zda jej vyvolalo překročení maxima, nebo pokles pod nastavenou minimální úroveň teploty. Když se v této fázi navíc rozhodnete pořídit snímek, bude znít pronikavá výstraha po celou dobu jeho ukládání, tedy asi deset vteřin, bez ohledu na to, kam zrovna míříte.

WBP-80 máte stále při sobě

Model Voltcraft WBP-80 již patří vyloženě do kapsy. Nikdo se proto nemůže vymlouvat, že nemá termokameru při sobě, když ji zrovna nutně potřebuje. A neobstojí ani argument s vyšší pořizovací cenou. Výrobce u drobného přístroje s tloušťkou 24 mm a hmotností okolo sta gramů zvětšuje rozlišení v IR spektru až na 80x60 bodů a v době všudypřítomných rozhraní USB je nyní využije i k nabíjení Li-Po akumulátoru. Pořízené snímky kromě toho rychle ukládáte na přibalenou micro SD kartu s kapacitou 16 GB.

Díky členitému povrchu, který navíc po obvodu a také na zádech opět využívá protiskluzových vlastností gumy, se zařízení drží velmi dobře. Zvláště, když jej pojistíte i s poutkem. Počet ovládacích prvků zůstal u menší měřicí techniky nezměněn, dvě tlačítka s tvrdým hmatníkem umístil výrobce nahoře a zbývající tři pak vlevo dole pod LCD o velikosti 48x36 mm. Praváci tak mají kde nechat i palec. Ve spodní části přístroje se dále pohodlně dostanete k portu micro USB rozšířenému o kontrolku nabíjení, montážnímu závitu a také slotu paměťové karty – zde ovšem pozor na kompatibilitu. Termokamera jištěná čtyřmi šrouby vypadá znovu robustně a opět nikde nevrže. Pouze při silnějším stlačení vykazují některé spoje nepatrnou vůli.

Jasné rozdíly i zřetelné výstrahy

Z displeje, který má kapesní zařízení WBP-80 o něco větší, se lépe odečítá. Může za to jednak poměr stran snímače, který svou informací nyní vyplňuje celou plochu, ale také větší a silnější zobrazované znaky. Oba čtverečky signalizující extrémy výrobce navíc označuje písmeny a pro snadnější nalezení jim dokáže automaticky měnit i barvy. Číselné výsledky měření pak Voltcraft rovnou zprostředkuje na obou koncích teplotní stupnice. Prolnout scénu se záběry z klasické kamery přístroj sice nedokáže, ale po stisku šipky vpravo s funkcí „Fast Thermal Tracking“ vždy alespoň očividně zdůrazní kontrast mezi teplotními rozdíly. Kompenzuje tím i klesající počet palet oproti ručnímu měřidlu WB-80.

Grafické menu nyní zahrnuje pět položek pro změnu jednotek měření, zobrazování středového bodu či sledování teplotních extrémů, výběr ze tří palet, procházení pořízených termosnímků, včetně jejich ukazatelů a změřených hodnot, a také řadu obecných nastavení. Voltcraft zde kupříkladu dává na výběr ze tří prodlev automatického vypnutí nebo i stejného počtu úrovní jasu. Znovu také pracuje s výstrahami, tentokrát již ale zřetelně odlišenými, bez akustického doprovodu, ale zase s odstupňovanou rychlostí při nastavování mezních hodnot. Škoda jen, že výrobce plně nevyužívá potenciálu sousedního tlačítka OK a k návratu vyžaduje stisk vzdálené spouště, která také jako jediný ovládací prvek lehce vystupuje z těla zařízení. Ještěže ukládání snímků probíhá prakticky okamžitě. Kapacitu baterie v procentech však nečekejte.

Stvořeno k pohybu

Co tedy vybrat? Příruční termokamera Voltcraft WB-80 boduje dvěma snímači, lepší ergonomií a také o polovinu širším rozsahem měření. Vykazuje vyšší přesnost, včetně počtu palet, a definuje rovněž ochranu proti vniknutí prachu či vodyKapesní zařízení WBP-80 naproti tomu osloví podporou paměťových karet, dobíjením a zejména svými rozměry 76x76 mm, které zde vypadají opravdu slibně. S rostoucím rozlišením senzoru se navíc pojí větší a lépe čitelný displej. Ve prospěch drobného měřidla pak hovoří i lepší pozorovací úhly FOV, rostoucí citlivost NETD a pro někoho možná ještě odolnější, pevné pouzdro na zip, které v případě klasického modelu sice neurazí, ale ani nenadchne. U tiché varianty WBP-80 s logem Voltcraft se kromě toho dočkáte barevného návodu tištěného na křídě a zapomenout nesmíme ani na její hezké balení připomínající měřicí techniku prémiových značek.

Ať již tedy v IR spektru zvolíte 4 800 bodů, nebo jen 1 024, vždy dostanete užitečné zařízení s německými kořeny, které se na svět dívá způsobem, na který již lidské oko nestačí. Pravda, modely se od sebe liší, ale jedno mají společné. Žádná z termokamer není velká natolik, aby většinu času jen tak někde zahálela.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.