Termokamera FLIR ONE® Edge Pro. Univerzálně a bez drátů

Autor: Jan Robenek, 20. duben 2023

Nesmírně užitečné zařízení s obrovským potenciálem k dalšímu růstu – přesně to je moderní termokamera. Propojte ji s chytrým zařízením a najednou toho zvládne mnohem víc. Stejně jako vy.

Velké oblibě se poslední dobou těší drobná měřicí technika bez vlastního zobrazovače, navržená formou příslušenství k mobilnímu telefonu či tabletu. Aby však výsledné spojení dávalo smysl, musí být dostatečně flexibilní. Jedině tak zůstane kamera neustále ve spojení, ať již bude připojené zařízení pevně objímat, nebo se od něj vzdálí.

Jinak a ještě lépe

Ve společnosti Teledyne FLIR mají se špičkovými termokamerami bohaté zkušenosti. Zároveň ale dobře vědí, že spousta profesionálních uživatelů v praxi místo velkého kufru ocení spíše kompaktní provedení, které stále nabízí všechno potřebné. Starší modely řady FLIR ONE®, jako jsou Gen 3, Pro LT či Pro, toho byly jasným důkazem, ovšem některé věci by už dnes výrobce vyřešil jinak. A máte pravdu, odlišně je i řeší! Jde např. o způsob uchycení kamery k mobilnímu zařízení, problematické konektory, a tudíž i rozdílné verze pro systémy iOS či Android, nebo též omezenou výdrž baterie.

Nová termokamera FLIR ONE® Edge Pro svou příslušnost nezapře, ale předchůdce už bude připomínat spíše jen označením. Snadnou a také bezpečnou manipulaci, při které odpadá nutnost elektrického spojení s telefonem, zde totiž umožňuje integrovaná pružinová svorka, takže jediný přítomný port USB-C nakonec využijete pouze k nabíjení přístroje. Vše ostatní řešíte bezdrátovou cestou a vůbec nezáleží na tom, zda bude zcela přepracovaná kamera držet přímo na chytrém zařízení, nebo ji druhou rukou raději uchopíte sami, příp. se od telefonu vzdálí až do jiné místnosti, kde již může okolní teplota klesnout klidně na minus deset stupňů. Zařízení s krytím IP54 to stále zvládne, i kdyby zde mělo spadnout z výšky dvou metrů.

Robustní tělo s gumovým povrchem je příkladně dílensky zpracováno a bude zárukou nejen šetrného kontaktu s mobilním telefonem, ale i skvělé ergonomie, pokud se kameru rozhodnete držet sami. Výrobci kromě toho stačí jediné tlačítko doplněné o základní signalizaci prostřednictvím trojice LED. Nic dalšího už není zapotřebí, tedy až na dva samostatné senzory – kamery s technologií VividIR™ a MSX®, kterým v infračervené, stejně jako ve viditelné části spektra jen tak něco neunikne. Obrázky pro snadnější orientaci a ještě rychlejší nalezení problematických míst již tradičně vynikají spoustou detailů. Jiné termokamery se dvěma snímači mohou často jen tiše závidět.

Kamera je tam, vy tady

Abyste dokázali novou termokameru s přístupem do cloudového úložiště mezi bezdrátovými zařízeními vůbec nalézt, připojit a následně i používat, musíte mít bezpodmínečně zapnuté rozhraní Bluetooth®, Wi-Fi a také zjišťování polohy. Výrobce navíc podporuje pouze novější OS, což např. pro Android  znamená minimálně verzi 11 se kterou jsme kameru FLIR ONE® Edge Pro na telefonu Samsung Galaxy S10e také vyzkoušeli.

Aplikace FLIR ONE vás v několika krocích rychle provede nastavením a vytvoří spojení. Je stabilní, domluví se i česky a určitě nebude těžké ji používat. Zašla dokonce tak daleko, že neumožňuje ani plynulé nastavení emisivity, takže se musíte spokojit se čtyřmi výchozími úrovněmi 0,95, 0,80, 0,60 a 0,30. V aktuální verzi FW 1.10.11 by rovněž mohla při měření nabídnout více funkcí a lépe přitom využít potenciálu dotykového displeje. Pokud se vám termokamera příště nezapne, věnujte v systému pozornost oprávněním, pokud jde o polohu. Pomoci by mohl i HW reset dlouhým přidržením tlačítka. Modem ani síťové heslo nejsou zapotřebí, kamera se pokaždé připojí i tak, nicméně Wi-Fi již bude blokovat sama pro sebe. Rovněž počítejte s tím, že opětovné spuštění aplikace, včetně připojení, zabere nějaký čas, podobně jako vyhodnocení změny na snímané scéně. Kalibrace jinak probíhají zcela tiše, a to buď automaticky nebo na vyžádání.

Výdrž baterie je nyní papírově sice větší, nicméně procenta přesto rychle mizí – jak u kamery, tak i v telefonu. Pochvalu si každopádně Teledyne FLIR zaslouží za ostré snímky s devíti barevnými paletami a samozřejmě i propracovaný režim MSX®, který však nikomu nevnucuje. Při měření totiž nabídne samostatné pohledy z obou kamer, zatímco lze mezi běžnou fotografií a výsledným prolnutím dále přepínat i v galerii. Skvělá bude také možnost natáčet video s hlasovým doprovodem. Slibovaný dosah v délce pěti metrů není vůbec těžké překonat, zejména při udržení přímé viditelnosti. A praktické je rovněž jednoduché polstrované pouzdro se suchým zipem nebo boční kapsou, které si však musíte zakoupit samostatně. Pravda, rozlišení 160x120 IR bodů, rozsah do +400 °C nebo např. citlivost 70 mK zůstávají stejné, jako u dřívějšího modelu Pro. Jinak ale bude termokamera FLIR ONE® Edge Pro někde úplně jinde. Nejen výbavou, ale třeba i fyzicky.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora