Malá nebo ještě menší? S termokamerami Voltcraft máte na výběr

Autor: Jan Robenek, 28. březen 2023

Termokameru někdy potřebuje každý z nás, jenže zdaleka ne všichni ji mají vždy při sobě. Důvodů nebo snad i výmluv, proč nám něco tak základního a nepostradatelného zrovna chybí, jsme už slyšeli nepočítaně. Nikdo se však neoháněl tím, že by podobná zařízení stála spoustu peněz, měla složité ovládání a kvůli svým proporcím se kupříkladu nevešla ani do kapsy.

Zapni a měř

V Německu mají s termokamerami a jejich širokým způsobem využití bohaté zkušenosti. Zároveň si ale dobře uvědomují, že drahá laboratorní technika není úplně pro každého. Komu by se také chtělo stále nosit obrovský kufr, studovat obsáhlé manuály a ještě na to všechno dlouze šetřit? Zvláště, když k rozumnému zhodnocení obvyklých situací v běžném životě, ale třeba i v zaměstnání, stačí opravdu málo.

A tak zatímco se někteří spoléhají na robustní chytré telefony se zabudovaným senzorem pro práci v infračervené oblasti, další se vydali cestou mobilního příslušenství a doplňků. Nic proti, každé řešení bude mít pochopitelně své výhody i nevýhody. Pokud ale patříte k uživatelům, kteří sází spíše na jistotu, vyberte si raději měřicí techniku nabízející vše hezky pohromadě – od IR snímače přes veškerá rozhraní až po vlastní zobrazovací panel. Navíc zde můžete stále těžit z kapesního provedení a třeba i dotykového způsobu ovládání, včetně bezdrátového rozhraní Wi-Fi.

Abychom vám usnadnili výběr, porovnali jsme mezi sebou dvě drobná, ale přesto stále plnohodnotná zařízení značky Voltcraft, termokamery WBP-90 a WBP-120 s integrovanými akumulátory Li-Po/Li-ion. Cesta za poznáním světa, který měl zůstat lidskému oku skrytý, právě začíná.

WBP-90 vše podřizuje rozměrům

První testovaný model termokamery značky Voltcraft je skutečně kapesní. Samotný přístroj totiž nezabere více než 76 x 76 x 24 mm, váží lehce přes sto gramů a příliš na tom nezmění ani nadmíru robustní pouzdro se zipem a karabinou, které je již přímo součástí dodávky. Zvýšenou odolnost však dostalo do vínku i samo zařízení WBP-90 s integrovaným poutkem a členitými gumovými díly, které se při práci nejen pohodlně drží, ale také hezky vypadá. Vše je přitom naprosto intuitivní a očekávané.

K ovládání měřicí techniky slouží dohromady pět knoflíků, dva na horní straně termokamery a tři dole pod zobrazovacím panelem, který však není vzhledem k použité úhlopříčce dotykový. Pokud jde o rozhraní, počítejte s portem micro USB řešícím otázku nabíjení či přenosu dat a také se slotem pro paměťovou kartu micro SD. Obojí je navíc chráněno gumovou záslepkou s výřezem pro závit umožňující připevnění kamery ke stojanu. Celý systém po zapnutí naběhne přibližně za osm vteřin a začíná okamžitě měřit, zatímco se v případě potřeby automaticky průběžně kalibruje.

K dispozici je volitelné zobrazování míst s maximální či minimální teplotou prostřednictvím indikátorů, jejichž barva se rychle střídá, takže je na pestrém pozadí jen tak nepřehlédnete. Stejně jako výstrahy v případě překročení uživatelem definovaných limitů Hi/Lo, které sice neslyšíte, ale v podobě velkého výstražného trojúhelníku se dokáží „propsat“ dokonce až do pořízeného snímku, kde však budou zbytečně překážet. Relativně menší zapuštěný displej WBP-90 se třemi stupni podsvícení uživatele překvapivě nijak neomezuje. Chvíli si však budete zvykat na odloučené tlačítko spouště, bez kterého se při pohybu v hlavní nabídce přístroje určitě neobejdete. Rovněž si dávejte pozor na citlivý IR senzor, který nedostal žádnou krytku.

Větší WBP-120 dokáže mnohem víc

Zatímco předchozí termokamera Voltcraft byla sympatická svými proporcemi, její o něco větší sourozenec formátu přenosného 2,5palcového disku zaujme především spoustou různých funkcí, za které si nemusíte ani připlácet. Zařízení WBP-120 bude navíc ještě tenčí a s výslednými rozměry 128 x 90 mm neváží ani jednou tolik co WBP-90. Obsluhu již na první pohled upoutá rostoucí úhlopříčka displeje, který je sice menší, než by se mohlo zdát, ale díky dotykovému ovládání nebo plynule nastavitelnému jasu v širokém rozsahu vše zase rychle vyvažuje. Jestli zde ale německý výrobce něčím nešetřil, byly to nepochybně četné gumové povrchy, které se nevyhýbají ani kombinovanému „objektivu“ s výrazným designovým oválem, na který je opravdu radost pohledět.

Řešení totiž počítá nejen se spektrálním rozsahem 8 až 14 μm, ale zvládne i prolnutí do viditelné oblasti, kde rovněž umožňuje nasvícení scény pomocí vestavěné LED. K tomu si přičtěte až 32násobný digitální zoom, dva teplotní rozsahy, rozhraní Wi-Fi v pásmu 2,4 GHz, mobilní aplikaci pro Android a také iOS, ochranu v případě pádu z výšky až dvou metrů, krytí IP54 nebo např. provozní teplotní rozsah přístroje již od -15 °C až do +50 °C. Něco podobného se v této cenové kategorii jen tak nevidí. Dlužno však dodat, že přesnost měření Voltcraft zaručuje teprve při teplotě okolí deset stupňů nad nulou, resp. za předpokladu kladné teploty zkoumaného předmětu.

Systém, který se opět aktivuje asi za osm vteřin po zapnutí, rovněž nahrává video, zprostředkuje živé přenosy do mobilního zařízení a když to bude nutné, poslouží díky konektoru USB-C klidně jako počítačová kamera. Slot pro paměťovou kartu zůstal zachován, zatímco micro SD o kapacitě 32 GB je opět součástí balení. Termokamera WBP-120 tak nakonec počítá jen se dvěma fyzickými tlačítky s měkkým hmatníkem, u kterých alespoň sekunduje odnímatelné poutko nebo závit pro stativ. Všechno ostatní již musíte řešit přes dotykové menu, které je na dostupné funkce skutečně bohaté. Nastavení sice může chvíli trvat, ale nebojte, neztratíte se v něm. Pozor si však dávejte na některé vychytávky, jako je např. flexibilní vícezónové měření. Bývají totiž návykové. Určitou vadou na kráse jinak povedeného přístroje se každopádně stává jeho ergonomie. 

Výrobce totiž nutí obsluhu, aby držela kameru primárně v levé ruce, kde má zároveň k dispozici lépe tvarované tělo, včetně poutka. Na to by se ještě dalo zvyknout, jen kdyby zde prstům zároveň nepřekážel objektiv, který opět není chráněný krytkou a má proto všechny předpoklady k tomu, aby se stal další „dotykovou plochou“.

Kterou termokameru si vyberete?

Při rozhodování, jakou měřicí techniku nakonec zvolíte, vemte samozřejmě v úvahu i technické parametry obou přístrojů. Drobnější kamera Voltcraft WBP-90 nabídne jediný teplotní rozsah od -20 do +400 °C, zatímco větší, přesnější a ještě lépe vybavené zařízení WBP-120 se dvěma rozsahy přidává dalších sto padesát stupňů k dobru. Rozlišení IR snímače 120 x 90 bodů zůstane pokaždé stejné, podobně jako pozorovací úhly 50° x 38°, resp. 37°. Přesnost měření ±2 °C nebo ±2 % ze čtené hodnoty již ale může hrát roli, zvláště když budeme srovnávat s ±3,5 °C či 3,5 % platnými pro WBP-90, tady ovšem bez jakýchkoli dalších upřesňujících podmínek.

Větší přístroj WBP-120 se dále chlubí zvýšenou odolností, včetně krytí IP54, a v balení již proto nenajdete cestovní pouzdro. Svět okolo sebe kromě toho vnímá dvojí optikou. Prolnutí je volitelné, a v režimu obraz v obraze dokonce i s jemně nastavitelným krokem od nuly až do 100 %, ovšem žádné velké zázraky tu nečekejte. Spíše se připravte na potřebu ručního dostavení souřadnic, aby se výstupy obou snímačů správně „potkávaly“ i pod různými úhly. Se spoustou funkcí se navíc pojí různá nastavení a tudíž i delší cesta vedoucí k přesnému výsledku. S dotykovým rozhraním to ale zvládnete a ještě si chování systému flexibilně přizpůsobíte s ohledem na konkrétní situace či podmínky měření. U termokamery WBP-90 nic takového řešit nemusíte, a ani nebudete. Vše krásné totiž umí v Německu spojit i s jednoduchostí a kapesní měřicí přístroje Voltcraft jsou toho jasným důkazem. Výběr je tedy pouze na vás, ale vězte, že bystrý úsudek technikou nenahradíte. U všech důležitých rozhodnutí však může být společně s vámi. Dostala k tomu totiž ty nejlepší předpoklady.

Kapesní termokamera VOLTCRAFT WBP-90

Kapesní termokamera VOLTCRAFT WBP-120

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora