Nová generace pájení od značky Weller

Autor: Karel Setnička, 10. březen 2023

Nedávno byla uvedena na trh série pájecí techniky Weller Smart. Základním kamenem je pájecí stanice WX Smart (WXS), ke které lze připojit mnoho pájecích nástavců a rozšiřujících modulů. Série Smart si klade za cíl přinést moderní technologie i do pájecí techniky. Je připravena pro koncepty IoT a průmysl 4.0. Výrobky Smart míří hlavně do oblasti výroby elektronických zařízení, protože poskytují vysokou kvalitu a umožňují detailně zaznamenávat proces pájení.

Pájecí stanice Weller WXS

Dominantou pájecí stanice Weller WXS je velký dotykový displej na čelní straně. Dále jsou zepředu dva velké kulaté konektory pro připojení až dvou pájecích nástrojů. Zadní strana má širší spektrum konektorů. Najdeme zde napájecí Euro konektor a uzemňovací svorku pro zajištění ESD ochrany při pájení. 

Dále je to datový konektor pro připojení do sítě Ethernet a dva RJ11 konektory pro sběrnici RS232. Přes sběrnici RS232 lze ke stanici připojit rozšiřující moduly. Z boku je ještě konektor USB pro aktualizaci firmware, nebo ukládání dat. Konstrukce stanice je modulární, takže lze rozšiřující moduly stohovat pod, nebo na stanici WXS. Díky tomu zabírá minimum místa a vypadá stylově.

Ovládání stanice je moderní dotykové, což je důležité mimo jiné kvůli velkému množství funkcí. Sám jsem však poznal, že ne každému bude vyhovovat. Pro zapnutí celé stanice je vpředu kolébkový vypínač. Žádné další mechanické ovladače na přístroji ovšem nejsou a vše se nastavuje na dotykovém displeji. Na hlavní obrazovce jsou informace o dvou připojených nástrojích, včetně nastavené a aktuální teploty. Pro zapnutí přístroje, nebo změny jeho teploty, je nutné kliknout na obdélník s daty pro daný kanál, nebo přejet prstem po displeji a vlastně ho posunout na danou stranu. Po přesunu ještě o jednu obrazovku stranou lze monitorovat teplotu a výkon pájecího nástroje na grafu. Další nastavení jsou umístěna v hlavním menu.

Ukázka z uživatelského rozhraní pájecí stanice Weller WXS

Průmysl 4.0 a IOT funkce

Důležitou inovací pájecí stanice WXS je možnost připojení k internetu, nebo lokální síti. Stanici lze připojit přes Ethernet, nebo bezdrátově pomocí Wi-Fi. Takto připojenou stanici lze ovládat z chytrého telefonu Android, nebo iOS. Lze ji také spojit s monitorovací aplikací v počítači s Windows. Zde lze současně připojit až tři pájecí stanice WXS a sledovat aktuální data. Zároveň lze data ukládat do .csv souboru a později zpracovat. Ukládání stejných dat je možné také lokálně na USB klíčenku připojenou do pájecí stanice. Poslední možností, jak získávat veškerá data ze stanice, je protokol MQTT. Díky tomuto lze integrovat zařízení přímo do stávajícího systému dané společnosti. Data lze například ukládat do online databáze, nebo zobrazovat spolu s daty z dalších přístrojů a senzorů. Veškeré tyto možnosti jsou dostupné zcela zdarma.

Pájecí stanice Weller WXS připojená do aplikace SmartControl přes lokální síť k telefonu a počítači

Rozšiřující moduly

Stanice je uzpůsobená pro připojení rozšiřujících modulů. Jednak konstrukcí, kdy jdou moduly stohovat na sebe, také rozhraním RS232 a v neposlední řadě možností aktualizace firmware a tím i možnosti v budoucnu připojit moduly, které dnes ještě neexistují. Velmi rozšířený modul je vzduchový a vakuový kompresor. Tento modul umožní ke stanici připojit odsávačku, nebo horko-vzdušnou hlavici. Modul je plně řízen z pájecí stanice a nejsou na něm tak žádné ovládací prvky. Bohužel napájení je připojeno samostatně, takže je potřeba další zásuvka. Lepší řešení by podle mě bylo průchozí napájení ze stanice a propojovací kabel. Hlavně by pak mohlo stačit zapnout pájecí stanici, čímž by se spustilo i vše ostatní. Další moduly jsou např. kalibrační podložka, vyhřívaná podložka a další.

Pájecí nástroje a hroty

Pájecí nástroj může být pájecí pero, odsávačka, horkovzdušná hlavice a další. Klasické pájecí pero má v sobě ještě výměnný hrot. Součástí hrotu je gumové místo pro uchycení prsty a vestavěná elektronika. Hrot obsahuje senzor teploty, topné těleso a identifikační čip. Díky tomu může být teplotní senzor velmi blízko konci hrotu a měření je tak přesnější. Identifikační čip je důležitý, aby pájecí stanice věděla, jak s hrotem a nástrojem pracovat. 

Gumový úchop umožňuje hrot vyměnit rukou ještě za tepla. Výměna je jednoduchá i díky nasouvacímu konektoru. To pohodlí je nepopsatelné, když pro výměnu není potřeba čekat na zchladnutí hrotu, nebo sahat po kleštích. Nevýhodou všech těchto prvků je, že koupě nového hrotu není úplně levná záležitost. Cena je ale kompenzována vysokou kvalitou hrotů Weller, takže by měly vydržet opravdu dlouho. Já jsem stanici využíval 2 měsíce a oba mé hroty stále vypadají jako nové.

Testované produkty:

Test pájení a odpájení

Pro test jsem měl k dispozici následující vybavení:

Pro jemnější pájení jsem použil nástroj WXMP s výkonem 50 W. Hrot RTM-013-S je vhodný na pájení SMD součástek od velikosti 0603 a na většinu součástek podobné velikosti. Na menší součástky není dost špičatý a malý, ale stačí vyměnit pouze hrot a použít stejný nástroj. Práce s tímto nástrojem byla skvělá. Je to jako držet v ruce propisku, jak je nástroj lehký. Dobře tvarovaný pogumovaný úchop mi zajistil přesné pájení. V neposlední řadě musím zmínit rychlé nahřátí a stabilitu nastavené teploty. S jinými páječkami mám občas problém pájet piny připojené k GND, protože rozlitá měď odvádí mnoho tepla. Weller páječka s tímto nástrojem to zvládla hladce. Při zahřívání pájeného spoje je vždy na grafu vidět, jak se zvyšuje výkon páječky, aby teplota zůstala konstantní.

Pájecí nástroj WXUP má maximální výkon 150 W, což je opravdu hodně. I velmi velký masivní hrot RTU032SMS je nahřátý pod 10 sekund. A jediné, jak na něm klesne teplota, je ponoření do vody. Pájel jsem s tímto nástrojem velké svorkovnice a spojoval tlusté kabely. Vždy jsem žasnul, jak dobře udržuje teplotu a rychle nahřívá spoj.

← Pájecí nástroj WXMP s bezpečnostním odkládacím stojanem WSR 200

Posledním nástrojem, který jsem podrobil náročnému testu, byla odsávačka na odpájení WXDP120. Rozhodl jsem se odpájet si svorkovnice ze starých plošných spojů. Celkem jsem odpájel několik stovek dvoupinových svorkovnic. Musím říct, že to šlo jako po másle. Jen jsem musel pravidelně vyprazdňovat zásobník a dvakrát čistit trysku tenkým drátem. Když se odsávačka ucpala, kompresor zněl jinak, takže jsem to okamžitě poznal. Ovládání je intuitivní a výměna trysky je velmi jednoduchá. Bez tohoto nástroje si nedokážu odpájení tolika součástek představit.

Odsávačka pro odpájení WXDP120

Závěr a hodnocení

Značka Weller mě nikdy nezklamala a nestalo se tak ani v případě pájecí stanice WXS. Ke kvalitě pájení nemám výhrady. WX nástroje jsou jednoduché a pohodlné na použití. Nepříjemné pro mě bylo akorát dotykové ovládání, na které jsem si dlouho zvykal. Vyzkoušel jsem pokročilé možnosti, jako je připojení stanice k počítači nebo IoT síti. Vše funguje bez výhrad, nicméně pro běžné pájení to podle mě není potřeba. Tyto možnosti se uplatní až v průmyslových provozech, kde je potřeba hlídat přesné výrobní postupy a je vyžadováno ukládat tato data v dalších systémech. To vše pájecí sestava Weller WX Smart nabízí a dělá to dobře. Je nutno dodat, že nejmodernější vybavení od Weller je v součtu poměrně drahé. Je tedy třeba zvážit, zda opravdu využijete funkce stanice WXS. Pro domácí kutily nebo menší dílny lze myslím vybrat mnoho cenově dostupnějších produktů Weller. Pokud však funkce využijete, nebo chcete být připraveni na budoucnost, se stanicí WXS určitě nešlápnete vedle.

AUTOR

Karel Setnička

Ke spolupráci s Conradem jsem se dostal přes svou bakalářskou práci na Fakultě Elektrotechnické ČVUT. Jednoduché robotické rameno Velleman KSR10 dodávané touto společností jsem vybavil řídicí elektronikou a k jeho ovládání vytvořil aplikaci pro OS Android. Aktuálně v Conradu testuji a recenzuji nové produkty a podílím se na několika dalších projektech. Nejvíce mě baví MAKER odvětví.

Další články autora