Renkforce Pro 3 – Kvalitní 3D tisk pro každého!

Autor: Karel Setnička, 16. únor 2022

Na vlastní kůži jsem vyzkoušel možnosti profesionální 3D tiskárny Renkforce třetí generace. Je to už čtvrtá 3D tiskárna, co mi prošla rukama a musím konstatovat, že to, co slibuje, také plní. Ve své cenové kategorii dosahuje velmi dobrých výsledků a disponuje například ohebnou magnetickou podložkou, bez které si už 3D tisk neumím představit.

3D tisk 

Ulomilo se vám držátko u lednice? Chcete si vystavit oblíbenou filmovou postavičku? Potřebujete vytvořit specifickou součástku nebo krabičku? Dejte průchod své fantazii a začněte s 3D tiskem! 

Technologie 3D tisku je založená na postupném nanášení roztaveného materiálu na podložku vrstvu po vrstvě. V počítači se navrhne geometrický model, který je pak speciálním programem převeden na jednotlivé vrstvy. Samotný tisk pak trvá i mnoho hodin podle velikosti předmětu. Díky tomu, že existují již hotové návrhy pro 3D tisk, nemusíte ovládat profesionální 3D návrhové prostředí. Na internetu naleznete mnoho volně dostupných modelů od drobností do domácnosti přes komiksové postavičky až po detailně promyšlené výrobky. Pokud chcete sami tvořit, stačí vzít do ruky posuvné měřítko a změřit součástku, která se vám rozbila. Nebo se nechte inspirovat a navrhněte něco úplně nového, fantazii se meze nekladou. Aby vaše nápady mohly spatřit světlo světa, potřebujete kvalitní 3D tiskárnu. V obchodě Conrad naleznete mnoho modelů v různých cenových kategoriích. Dnes jsem otestoval zástupce střední třídy - tiskárnu RF Pro 3.

Renkforce Pro 3 první dojmy

Na první pohled mě zaujala velikost a váha krabice a po rozbalení mi to bylo jasné: Je to kus elektroniky v masivním těle. Příprava byla jednoduchá. Po odstranění přepravních krytů a dalších prvků stačilo provést kalibraci výšky s podložkou, vložit filament, SD kartu a vybrat soubor k tisku.

Důležitá rada pro první spuštění: Po připojení napájení nastavte přes menu osu z tak, abyste mohli zespodu podložky ke kalibračním šroubům. Než spustíte „Leveling“ dle návodu, utáhněte všechny šrouby. Podložka se tak dostane do nejnižší polohy a při zahájení kalibrace máte jistotu, že nenarazí do trysky.

Pro první tisk jsem využil jeden ze vzorových modelů dodaných na SD kartě. Celkem jich dostanete něco přes 100. Jde o základní geometrické tvary, písmena, čísla a speciální předměty. Já jsem vybral otvírák na pivo a pro zpestření jsem ho vytiskl z PLA měnícího barvu podle teploty. Z oranžové cívky se tak tiskl žlutý otvírák. Po vychladnutí na pokojovou teplotu byl opět oranžový. Je to blbůstka, ale zábavná. Dále jsem vyzkoušel velký držák na AAA baterie z internetu. Celková doba tisku s nejmenším rozlišením (0,3 mm) byla 10 hodin. Do držáku se vejde až 36 článků, třeba nabíjecí baterie Conrad Energy.

Ovládání, tisk a filament

Tiskárna se zapíná tlačítkem na zadní straně. Uvnitř najdete vypínač na integrované LED světlo, které je opravdu užitečné. Zbytek ovládání probíhá na dotykovém displeji. Obsahuje jednoduché menu, kde najdete základní nastavení, možnosti a tisk z SD karty. V základním nastavení můžete zvolit jazyk, kalibrovat dotykový displej a zobrazit aktuální polohu a stav tiskárny. Možnosti zahrnují kalibraci výšky podložky, manuální ovládání motorů tiskárny, možnosti předehřátí a výměny filamentu. Tiskové menu je vlastně souborový prohlížeč, kde vyberete požadovaný .gcode soubor. Zklamáním je, že se na krásném displeji nezobrazí náhled 3D modelu. Nicméně stačí dvě kliknutí a tisk je zahájen. Nesmírnou výhodou, kterou u konkurenčních tiskáren postrádám, je možnost pozastavit tisk, uložit návratový bod do paměti, vypnout tiskárnu, opět ji zapnout a v tisku pokračovat. Díky tomu jsem večer mohl tiskárnu vypnout a pokračovat s tiskem ráno. Mě tiskárna v noci nerušila a na výtisku to nezanechalo žádné stopy.

Oceňuji umístění špulky filamentu na zadní straně tiskárny zvnějšku. Tiskárna si tak poradí s filamentem od každého výrobce s libovolnou hmotností. Navíc umístění zvenčí mi usnadnilo instalaci filamentu. Vedení filamentu k extruderu je spolehlivé a nikam se při tisku neplete. Na zádech tiskárny je pevný bod, ze kterého vede filament skrz pevnou trubičku, díky čemuž je filament chráněn a stále stejně ohnutý. Tryska extruderu má klasickou velikost 0,4 mm, takže poskytuje vyvážený poměr rychlosti a kvality tisku. Dokáže se zahřát až na teplotu 260 °C, což zaručuje podporu i těch nejnáročnějších materiálů. Ruku v ruce s vyhříváním trysky jde i vyhřívání podložky. To je užitečné, pro některé materiály však nezbytné. RF Pro 3 dokáže zahřát podložku až na 100 °C. Teplotní parametry jsou jiné pro každý filament a jsou uvedeny na obalu. Při vytváření souboru pro tiskárnu si zkontrolujte, že máte vybraný správný materiál, jinak by mohl tisk skončit nejen nezdarem, ale i ucpáním trysky. V balení najdete praktickou jehlu pro její vyčištění, ale věřte mi, je lepší se tomu vyhnout.

Hlavní výhody Renkforce Pro 3

  • Tiskárna přichází plně složená a připravená k tisku

  • Ohebná tisková podložka pro snadné sundání hotového modelu

  • Jednoduché ovládání a dotykový displej

  • Pevné kovové tělo poskytující ochranu všem komponentům

  • Integrované LED světlo

  • Možnost přerušit a navázat tisk i po odpojení napájení

  • Filament z vnější strany v otevřeném prostoru

Na co si dát pozor

  • Vysoký hluk, vysoké vibrace

    • Dá se u 3D tiskárny očekávat vždy, u této mi přišla hlučnost malinko vyšší. Navíc motory prudce mění směr, což rozklepává celou konstrukci, která to ale díky masivnímu tělu ustojí.

  • Chybí ochrana proti špatně nastavené výšce

    • Než jsem provedl kalibraci, vybral jsem v menu funkci „Homing“. Osa x a y je bez problému, ale osa z vyjela až nahoru a podložka narazila do trysky tak silně, že mi vznikla prohlubeň v podložce. Ničemu to nevadí, po kalibraci už se to nestane, ale překvapilo mě, že to tiskárna nepoznala a klidně pokračovala dál.

  • Nemá kontrolu přítomnosti filamentu

    • Jde o vlastnost, která není pro tiskárny samozřejmost, ale i tak zmíním, že u této chybí. Je nutné si hlídat dostatek filamentu, pokud uprostřed tisku dojde, tiskárna tiskne dál jakoby nic, ale materiál nepřibývá. Navíc se tím většinou ucpe tryska a musí se vyčistit.

Porovnání s jinými tiskárnami

Oproti předešlým generacím tiskáren Renkforce je nová RF Pro 3 přesnější a kvalita tisku je mnohem lepší. Největší přidanou hodnotou je magnetická ohebná podložka. Pamatuji si tu námahu se špachtlí, když jsem chtěl odlepit výtisk od podložky. Magnetická podložka jde snadno nadzvednout ven z tiskárny. Poté ji stačí ohnout a výtisk se sám odlepí. Jednoduché, ale užitečné řešení. Samozřejmě existují tiskárny, které dosahují ještě lepších výsledků při tisku nebo mají navíc nějaké vychytávky. Je ale třeba porovnávat cenovky. Lepší tiskárny mohou být dražší o deset tisíc i více. Ve své kategorii má RF Pro 3 dobrý poměr cena-výkon. Navíc oproti jiným tiskárnám přichází uzavřená v kovovém těle a plně připravená k tisku. Odpadá tak mnoho hodin sestavování drobných součástí. Stačí vyndat z krabice a tisknout.

Závěr a hodnocení

Tiskárna RF Pro 3 splnila mé očekávání, byl jsem schopný vytisknout vše, co jsem potřeboval. Za krátkou dobu jsem vyzkoušel jen tisk z PLA a PLA kompozitu měnícího barvu. S oběma materiály jsem dosáhl skvělých výsledků. Myslím, že bude dobře zvládat i další materiály včetně ABS, protože v částečně uzavřené tiskárně se lépe drží vyšší teplota.

Kvalita tisku je velmi dobrá. Spodní strana výtisků vypadá jednolitě díky zdrsněné podložce. Celková tisková plocha je 20 x 20 cm a maximální výška objektu pak 15 cm. Pro většinu věcí je to dostatečné a mě to nelimitovalo. Je to jedna z vyšších hodnot napříč 3D tiskárnami. Po několika tiscích je podložka bez viditelných poškození. Po každém tisku podložku čistím pomocí IPA. Předpokládám, že tuhle tiskárnu čeká mnoho tiskových hodin s minimální údržbou.

AUTOR

Karel Setnička

Ke spolupráci s Conradem jsem se dostal přes svou bakalářskou práci na Fakultě Elektrotechnické ČVUT. Jednoduché robotické rameno Velleman KSR10 dodávané touto společností jsem vybavil řídicí elektronikou a k jeho ovládání vytvořil aplikaci pro OS Android. Aktuálně v Conradu testuji a recenzuji nové produkty a podílím se na několika dalších projektech. Nejvíce mě baví MAKER odvětví.

Další články