Pájecí stanice Weller WE 1010 disponuje vysokým výkonem i snadnou obsluhou

Autor: Karel Setnička, 30. srpen 2019

Německá značka Weller je symbolem kvalitní pájecí techniky již více než 50 let. Testovaná stanice WE 1010 obstojí při pájení miniaturní elektroniky i velkých spojů, a to díky výměnným hrotům, velkému výkonu a stabilní teplotě hrotu.

Německá značka Weller je symbolem kvalitní pájecí techniky již více než 50 let. Testovaná stanice WE 1010 obstojí při pájení miniaturní elektroniky i velkých spojů, a to díky výměnným hrotům, velkému výkonu a stabilní teplotě hrotu.

Stojánek pro odložení páječky je jednoduchý, ale poskytuje vše, co je při pájení potřeba. Při zasunutí páječky do stojánku je hrot ve vzduchu, chráněný mřížkou, která zabrání náhodnému kontaktu. Ve spodní části je miska pro mokrou houbičku pro otření hrotu pájky. Houbička je v balení a má v sobě zářezy, které usnadňují čištění hrotu při pájení. Aby houbička správně fungovala, je potřeba ji namočit.

Práce s páječkou

Ovládání pájecí stanice je jednoduché, stačí k tomu tlačítko menu a dvě směrová tlačítka. V menu lze nastavit požadovaná teplota v rozmezí 100 až 450 °C. Další položka je čas v minutách, za který páječka přejde do pohotovostního režimu. Bohužel páječka nerozezná, jestli se s ní pracuje, nebo ne. Tedy po nastaveném čase přejde do pohotovostního režimu tak, že sníží teplotu na 100 °C. Tím hrot není namáhán a zároveň opětovné zahřátí netrvá dlouho. Pro probuzení stačí zmáčknout jakékoli tlačítko.

Náhradní hroty

Základem dobré pájecí stanice je možnost výměny hrotu podle potřeby. Páječka Weller nabízí jednoduchou výměnu hrotů, které stačí odšroubovat od těla páječky. Výměnu lze provést, i když je hrot ještě žhavý. Při výměně se manipuluje pouze s plastovou částí, daleko od konce hrotu. Ale pro bezpečnou manipulaci doporučuji nechat hrot řádně vychladnout. Součástí balení je dlátkový hrot ET A. Tento hrot je celkem tlustý, proto se hodí spíše na větší spoje. Weller nabízí celou škálu tvarů a velikostí. Na obrázku je několik vybraných hrotů. Nepoužívané hroty lze umístit do stojánku na páječku. Vejdou se tam až tři hroty. 

Pájení součástek na DPS

Hrot, který je součástí dodávky, se hodí na větší spoje. Pro pájení malých SMD součástek jsem použil dlouhý hrot 1,2 mm. Nastavil jsem teplotu 370 °C a pájel. Teplota se nehnula ani o kousek, ani při kontaktu s cínem a pájecí ploškou. Díky tomu se spoj rychle zahřál a cín se přetavil. V nabídce je také hrot na odpájení SMD součástek ve tvaru V. Díky tomuto tvaru se součástka zahřeje na obou stranách současně a tak lze jednoduše odstranit.

Závěr z testování

Pájecí stanice WE 1010 zkrátka funguje. Po zapnutí se objeví aktuální a nastavená teplota a za 30 sekund je připravena k provozu. Teplota je stabilní a lze ji bez problémů udržovat po delší dobu. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je automatický přechod do pohotovostního režimu. Je to dobrá funkce pro ochranu hrotu, ale při nastavení příliš krátkého času je to omezující. Stalo se mi mnohokrát, že mi nešel rozpustit cín, já se vyděsil, ale byl to jen pohotovostní režim (klesla teplota hrotu). Na druhou stranu, po probuzení se páječka opět zahřeje velmi rychle (cca 20 s). Jinak pájení probíhalo bez problémů. Celkově bych páječku doporučil každému, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a jednoduchost. Zároveň doporučuji přikoupit alespoň dlouhý tenký hrot pro jemnější spoje.

AUTOR

Karel Setnička

Ke spolupráci s Conradem jsem se dostal přes svou bakalářskou práci na Fakultě Elektrotechnické ČVUT. Jednoduché robotické rameno Velleman KSR10 dodávané touto společností jsem vybavil řídicí elektronikou a k jeho ovládání vytvořil aplikaci pro OS Android. Aktuálně v Conradu testuji a recenzuji nové produkty a podílím se na několika dalších projektech. Nejvíce mě baví MAKER odvětví.

Další články