Levná 3D tiskárna pro začátečníky Renkforce

Autor: Karel Setnička, 6. duben 2023

Renkforce nabízí unikátní 3D tiskárnu, která cílí na nenáročné uživatele. Tiskárnu ocení zejména ti, kteří si chtějí jen něco vytisknout a nechtějí nic řešit nebo nastavovat. Renkforce Cube One nabízí možnost tisku přes aplikaci v mobilním telefonu, kde jsou už hotové modely připravené k tisku. Tiskárnu jsem otestoval a provedl i orientační srovnání s jinými tiskárnami. Musím však zdůraznit, že cena této tiskárny je oproti jiným tak nízká, že to nakonec ospravedlní všechny rozdíly v konstrukci a kvalitě tisku. Ostatně posuďte sami.

Jak může být o tolik levnější?

Na první pohled tiskárna zaujme plastovou konstrukcí bez viditelných řemenů nebo závitových tyčí. Vše je zakrytované a tiskárna tak působí velice futuristicky. Nicméně konstrukce je díky tomu velice jednoduchá. Nejvíce je to znát na vůli v jednotlivých osách. Bez větších potíží lze rameny pohybovat třeba i o centimetr v každé ose.

Podložka je připevněna jen na jednom místě uprostřed. Tisk je tedy vždy dobré zarovnat na střed, protože kraje se více houpou. Podložka sice není vyhřívaná, ale musím pochválit, že obsahuje odnímatelný zrnitý plát stejně jako výrazně dražší modely. Díky tomu lze výtisk lehce odlepit od podložky. Tisková hlava má omezenou maximální teplotu, což tiskárnu omezuje jen na základní materiál PLA. S tím se žít dá, mnoho lidí PLA používá, i když nemusí. Filament je do hlavy tlačen přes plastovou trubičku. To opět snižuje přesnost dávkování a zlevňuje výrobu. Další věc, na které výrobce ušetřil, je displej a ovládání tiskárny. Na tiskárně je jen zapínací tlačítko a zbytek se ovládá přes mobilní aplikaci. Místa, kde se šetřilo, jsou vidět, ale myslím, že tiskárna je i tak použitelná.

První použití tiskárny

Ze všeho nejdříve je nutné tiskárnu sestavit a zapojit. To lze zvládnout v šesti snadných krocích. Do základny tiskárny se zasadí díl osy Z a utáhne. Díl obsahuje kontakty, takže ho není třeba zapojovat kabely. Na díl osy Z se nasadí díl osy X a do tohoto dílu pak tisková hlava. Všechny spoje jsou jednoduché a lze je provádět rukou - není proto potřeba žádné nářadí. Po zapnutí je nutné připojit tiskárnu k mobilnímu telefonu do aplikace Cube-3D. Jediná povinnost pro uživatele je na začátku provést kalibraci podložky. Ta se provádí imbusem, který mění výšku jednotlivých rohů podložky. Kalibrace je zapotřebí pouze jednou. Po kalibraci se musí ještě nahřát tryska na materiál PLA a zavést filament (materiál). Pak je tiskárna připravená pro nahrání modelu a spuštění tisku.

Mobilní aplikace

Ovládání tiskárny je důmyslně řešeno mobilní aplikací. Díky tomu má uživatel k dispozici graficky přehledné ovladače na velkém displeji svého telefonu. Zatímco na tiskárně nemusí být displej ani jiné ovladače, vyjma zapínacího tlačítka. Aplikace má čtyři karty: průzkumník připravených 3D modelů online, ovládání 3D tiskárny, videa a profil. V první kartě si je možné vybrat z velké nabídky připravených 3D modelů z různých kategorií. Vybraný se potvrdí a odešle do tiskárny a začne tisk. Takhle jednoduché to je. Aplikace je přehledná a obsahuje vše potřebné. Občas jsem měl problém s připojením tiskárny, ale nakonec se to vždy povedlo. Výhoda je, že jakmile tisk začne, model už je nahraný v tiskárně, takže není potřeba udržovat telefon připojený. Na druhou stranu je to jediná možnost, jak si ověřit aktuální stav tisku, protože tiskárna na sobě displej nemá.

Jak probíhá tisk

Tiskárna nabízí širokou paletu modelů, které jsou připravené pro tiskárnu Cube One a materiál PLA. Většina modelů pochází z komunitního serveru: www.thingiverse.com.

Pro tisk těchto modelů už není třeba nic nastavovat. Tiskárnu lze připojit i k počítači a připravit si pro tisk vlastní model. Samotná příprava souboru pro tisk z hotového modelu zabere jen pár kliknutí. Tiskárna tak nabízí různé stupně složitosti, takže začátečník může postupně nabírat zkušenosti a časem přejít na pokročilejší 3D tiskárnu.

Pro svůj test jsem v mobilní aplikaci vybral několik připravených modelů a vytiskl je. Vždy se vše vytisklo přesně podle obrázku. Sundat výtisk také nebyl problém, díky ohebné magnetické podložce, kterou stačí sundat a ohnout. Pokud má model mezery, jsou velmi patrné fousy filamentu, které tam nepatří. Ty vznikají, když tisková hlava přejíždí mezi dvěma místy, kde má tisknout, ale cestou tisknout nemá. V menší míře se to stává i na profesionálních tiskárnách, ale Cube One zanechává tyto fousy výrazné. Lze je pak odlámat, nebo odstranit horkým vzduchem. Není to tak náročné, ale zabere to čas. Po očištění fousů je však výsledek uspokojující.

Srovnání s jinými modely

V portfoliu Renkforce je další tiskárna v pořadí 2x dražší než Cube One. Tu jsem v ruce neměl, ale podle popisu nabízí tenčí trysku, což spolu s lepší mechanickou konstrukcí zajistí přesnější a kvalitnější tisk. Zároveň nabízí větší tiskovou plochu, ale jinak má stejné omezení na materiál PLA a nevyhřívanou podložku. Naopak nemá podporu mobilní aplikace a nevypadá tak futuristicky. Já běžně používám tiskárny Prusa, které dlouhodobě tisknou velmi kvalitně. Zde přichází v úvahu porovnávat s menší z nich, tedy s modelem MINI. 

Cenově je i tato více než 3x dražší než Cube One. Což s sebou nese široké možnosti navíc jako více podporovaných materiálů, vyhřívanou podložku, možnost výměny trysky a další.  Nicméně tiskárna už vyžaduje jistou míru technické zručnosti. Náročnější je už samotná montáž, kdy už je nutné vzít do ruky šroubovák. Dále si musíte v připraveném programu na počítači připravit výrobní data, nastavit správné parametry trysky pro konkrétní materiál atd. Je zřejmé, že zaměření obou tiskáren je úplně jiné. Prusa a další podobné nabízí víc možností za víc peněz a odvděčí se kvalitnějším tiskem. Na druhou stranu, tiskárnu Cube One vybalíte z krabice, připojíte k telefonu, vyberete si model, spustíte tisk a máte v ruce hotový výtisk.

Závěr

Tiskárna Renkforce Cube One má velmi zajímavou cenovku a její použití zvládne každý. Myslím, že na trhu má své místo a tiskne použitelně. Skvělé je, že plastová konstrukce je úplně uzavřená. Uživatel tak nepřijde do kontaktu s převody, řemeny a dalšími komponenty, jako je tomu u jiných tiskáren. Navíc hlava je z vnější strany tak dobře chlazená, že i při vnitřní teplotě 190 °C na ni lze sáhnout rukou. Nehrozí tedy nebezpečí ani mladým tiskařům. Toto všechno z tiskárny Renkforce Cube One dělá unikátní přístroj.

AUTOR

Karel Setnička

Ke spolupráci s Conradem jsem se dostal přes svou bakalářskou práci na Fakultě Elektrotechnické ČVUT. Jednoduché robotické rameno Velleman KSR10 dodávané touto společností jsem vybavil řídicí elektronikou a k jeho ovládání vytvořil aplikaci pro OS Android. Aktuálně v Conradu testuji a recenzuji nové produkty a podílím se na několika dalších projektech. Nejvíce mě baví MAKER odvětví.

Další články autora