Kamera Brinno se v proudu času neztratí

Autor: Jan Robenek, 26. červenec 2022

Dokáže jít vyloženě proti nám a jindy zase pracovat v náš prospěch. Pádí jako splašený, ale někdy se pro změnu vleče nekonečné hodiny. Ve skutečnosti však odměřuje zcela spravedlivě, bez rozdílu a úplně všem. Je tedy pouze na nás, jak s časem naložíme. V případě speciální kamery Brinno to může být i zábavné. 

Nechte vyrůst květiny i mrakodrapy

Pokud chcete kreativně zachytit proud času, sáhněte po Full HD kameře Brinno, modelu TLC2020. Využijete ji všude tam, kde se zrovna něco děje, ať už je to u vás doma, v práci nebo na cestách. V přírodě bude působivá už jen obyčejná hra stínů, a pokud se třeba rozhodnete natočit úchvatná nebeská představení, máte úspěch zaručen dnem i nocí. Vyřádíte se také při malování, ruční výrobě nebo trvalém pohledu na staveniště. V sadě BAC2000 totiž dále najdete flexibilní teleskopický stativ se svorkou nabízející různé možnosti, kde a jak svou časosběrnou kameru nainstalovat. S trochou nadsázky jste proto omezováni pouze vlastní představivostí, resp. požadavky na ochranu osobních údajů. Někdy však bude lepší drobné zařízení jen tak položit. Nic totiž na dlouhodobých záběrech nepůsobí rušivěji, než samovolné pohyby kamery různými směry. Potrápit může i obyčejný vítr.

O stabilitu přístroje v neutrální černé barvě se bát rozhodně nemusíte. Čtyři tužkové baterie zde totiž daly vzniknout základně, kterou jen tak něco neotřese. Z tohoto pohledu kladně hodnotíme i poněkud vyšší výslednou hmotnost. Polovinu zdrojů energie zde ukrývá snímatelná přední část zařízení. Jejich výměna nepředstavuje při troše cviku žádné větší komplikace a hodit se může i boční mikrospínač signalizující zeleným svitem správnou funkci či polaritu vložených článků. Celek vybavený nastavitelným objektivem se po designové stránce povedl. Tělo kombinující lesklé i matné plasty působí solidním dojmem a obsluhu nebude obtěžovat ani žádné povrzávání.

S bohatými funkcemi

Časosběrnou kameru TLC2020 značky Brinno, odkazující na „brilliant innovation“, ovládáte pěti plastovými tlačítky. Stěžejní dvojice pro zapnutí přístroje a také záznam se nachází v horní části, kde také vyžaduje o něco silnější stisk. Zbylé tři prvky pak najdete rovnou pod zobrazovacím panelem. Výčet doplňuje slot pro 16GB paměťovou kartu microSD, kterou včetně redukce dostanete společně s kamerou, a rozhraní USB zajišťující další napájení či přenos dat, obojí chráněné společnou krytkou. Nechybí zde ani signalizační kontrolka, jejíž funkci lze naštěstí v nabídce přístroje zakázat. To však neplatí pro hlasitou akustickou signalizaci vybraných činností, která vás ve volné přírodě rychle prozradí.

Velikost nepatrně zapuštěného displeje odpovídá proporcím kapesního zařízení. Musíte však počítat s tím, že obraz kamery zdaleka nevyplňuje celou plochu LCD a při natáčení z hůře dostupných míst, např. od země, zase tolik nepomůže. Dvoupalcový panel není totiž výklopný a nepotěší ani jeho pevně daná intenzita podsvícení, takže si již budete za jasného dne zřejmě stínit rukou. Zbývající kapacita baterií přesto rychle mizí, dokonce i tehdy, navolíte-li správně typ chemického zdroje a skousnete přitom neustálé přechody do úsporného režimu. Výrobce vyjadřuje výdrž v procentech, takže nakonec můžete alespoň s předstihem plánovat, jak dál. Systém bude pracovat v teplotním rozsahu od nuly až do +45 °C. Raději si ale dopředu promyslete vhodnou ochranu pro případ náhlé změny počasí.

Jako od profíka

V hlavní nabídce přístroje dodávaného společně s praktickou brašnou se rychle zorientujete. Brinno zde nabízí dva výchozí režimy. Je tedy pouze na vás, zda jednoduše zvolíte některou z rychlých a výmluvných předvoleb, nebo se rozhodnete sami kalkulovat s počtem snímků, resp. výslednou délkou videa, a mít pod kontrolou i všechny další vlastnosti či parametry, kterých není zrovna málo. 

Za dobrých světelných podmínek bychom ale nastavení Full HD kamery Brinno TLC2020 příliš neřešili a dali spíše prostor kreativitě. Začněte prostě „natáčet“ a když na to přijde, nebojte se cokoli změnit. Na místě je však trpělivost, protože výsledek vašeho snažení si v kameře neprohlédnete. Soubory s příponou .AVI systém sice vygeneruje automaticky, a přidá též informaci o zaplnění paměti, vzniklé snímky již ale musíte přehrát jinde.

Časosběrná videa jsou návyková a skvěle se budou vyjímat nejen samostatně, ale i v rámci delších filmů, které umí vhodnými přechody pěkně oživit. Zvláště když je s nadšením a vhodnými nástroji pořizujete ve vyšší kvalitě. A tak zatímco je čas pro jedny nepřítelem, jiní s ním dokáží hezky kouzlit.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.