Multimetr Voltcraft VC-460 E. Robustní na každý pád

Autor: Jan Robenek, 22. červen 2022

U měřicí techniky bude stále co zlepšovat. Jedině tak se může lišit od ostatních a nabízet přitom i něco navíc. Odolné zařízení Voltcraft VC-460 E kupříkladu vsadilo na automatické podsvícení velkého duálního displeje pomocí čidla. To ale samo o sobě nestačí, takže výrobce k bohatému základu přidává i některé další užitečné vychytávky.

Postaví se i vodě

Multimetr Voltcraft VC-460 E již na první pohled upoutá robustním tělem, jehož nedílnou součástí bude i vystupující ochranný rám. Gumou se nešetřilo ani na zadní části umožňující zafixovat obě sondy a najdete ji také na spodní části stojánku, všech osmi tlačítkách nebo na držáku otočného přepínače, který se díky své velikosti pohodlně ovládá. Integrovanou svítilnu s LED doplňuje výklopné očko sloužící k zavěšení přístroje a předpoklady pro spolehlivou činnost v náročném provozu konečně dokládá i všech jedenáct křížových šroubů. Zařízení s přehledem ustojí pád z výšky až dva metry a poplatně svému krytí IP65 jej dále neohrozí ani prach či tryskající voda.

Ve výčtu funkcí značkového přístroje s True RMS nechybí měření kmitočtu nebo kapacity, možnost práce s nízkou vstupní impedancí LoZ, filtr typu dolní propusti LPF nebo např. kombinovaný napěťový režim AC+DC. Teplotu zde ale budete hledat marně. Místo toho německý výrobce zase umožňuje prozkoumat sled fází. Cesta k cíli vede u modelu VC-460 E pokaždé přes některou z jedenácti poloh otočného voliče, které Voltcraft odlišuje zřetelným cvaknutím a, až na předsunutou pozici pro střídavá napětí s LoZ, také krátkým pípnutím. To však někdy mívá drobné zpoždění, příp. zazní dvakrát. Systém samozřejmě potvrzuje i stisk všech tlačítek. Akustická signalizace nepatří k nejtišším, přesto ji ale můžete v hlučném provozu přeslechnout.

Světlo ve vlastní režii

Digitální multifunkce zaujme výrazným potiskem zdrsněného plastového povrchu ve více barvách. Nejmenší pak rozhodně nebude ani samotné tělo přístroje VC-460 E uvažujícího kategorii měření CAT III 1000 V, resp. CAT IV 600 V, což se příjemně podepsalo na rozestupu jednotlivých tlačítek a také na velikosti zobrazovacího LCD panelu. Voltcraft zde navíc využívá každého volného místa, zatímco se relativně velké sedmisegmentovky s drobným náklonem podařilo udržet i v případě sekundárního zobrazování. Potěší též sloupcový ukazatel pro ještě lepší rozpoznávání trendů využívající celé šířky zapuštěného displeje. Číslice na jeho „analogové“ stupnici však může u položeného měřidla snadno zakrýt čelní panel.

K obsluze najednou proudí celá řada informací, které si navíc dokážete sami rychle přizpůsobit. Systém ale jinak pracuje zcela automaticky a podsvícení zobrazovací jednotky nebude žádnou výjimkou. Aktivace přitom citlivě reaguje na změnu okolních podmínek, a pokud by se přesto nehodila, lze nadstandardní funkci řízenou časovačem okamžitě vypnout speciálním tlačítkem. Displej z kapalných krystalů se pak může rozzářit až s novým zapnutím přístroje – znovu buď zcela automaticky, nebo po krátkém zastínění čidla umístěného přímo nad LCD.

Dominantní duální displej

Navzdory své tloušťce zůstává robustní multimetr Voltcraft VC-460 E stále dobře ovladatelný a nic na tom nemění ani vyčnívající ochranné prvky s výřezy dotvářejícími celkový design výrobku. Zaujmou i přívodní kabely, které ke vstupní zdířce tentokrát nemíří pod pravým úhlem. Obě sondy bez odnímatelné špičky si pak pohodlně odložíte v zadní části přístroje, zatímco pro účely snadnějšího měření lze nechat celý hrot i vyčnívat. Při výměně keramických pojistek či 9V zdroje napájení každopádně počítejte hned s pěti šrouby a také snahou destičkové baterie vyskakovat kvůli pružným kontaktům neustále ven. Rovněž si pohlídejte správné uložení gumového těsnění pro zajištění maximální ochrany přístroje.

Své čestné místo zde má i výklopný stojánek. Zajišťuje potřebnou stabilitu a díky měkkým hranám nemá potřebu zanechávat na hladkém povrchu škrábance. Ve výchozí poloze, rovnoběžně se zádí měřidla, však nedrží zase tak pevně a vykazuje po čase nemalou vůli. Jakmile to začne vadit, můžete jej po sundání zadního krytu snadno demontovat.

Jako celek však multifunkce Voltcraft VC-460 E působí bytelně a bez protestů zastane spoustu práce i v jinak nehostinném prostředí. Návykový je také velký displej, stejně jako řada doplňkových funkcí. Choulostivou techniku s pochybnou výdrží dnes potkáte na každém kroku. Značkový multimetr, který počítá s prachem, tryskající vodou nebo pádem na zem, a cvičený je i na tmu, tam ale určitě nehledejte.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.