Chytrá rozšíření pro vaši televizi

Autor: Karel Setnička, 25. květen 2023

V dnešní době už televize není jen o sledování živého vysílání přes anténu nebo satelit. Většina televizí má  v sobě mnoho chytrých funkcí a samozřejmostí je připojení k internetu. Možnosti se liší podle výrobce, pořizovací ceny a hlavně stáří přístroje.

Žádná televize ale neumí vše, starší televize třeba postrádají bezdrátové sdílení obrazu, což nevadí, protože dnes už máte možnost  dokoupit si rozšíření přesně podle vašich požadavků. V následujícím článku představíme hned dva produkty, které posunou i tu nejobyčejnější televizi o třídu výš. Stačí mít v televizi HDMI konektor a i stará televize může sloužit ještě řadu let.

Sdílení obrazu přes Wi-Fi

Velmi populární je dnes připojení chytrého mobilního telefonu pomocí Wi-Fi. Jde buď o sdílení obrazovky, nebo o dálkové přehrávání nějakého obsahu. Lze tak sledovat film na velké obrazovce, poslouchat oblíbenou hudbu z pořádných reproduktorů, pochlubit se fotkami z dovolené celé rodině nebo se připojit k projektoru a sdílet prezentaci. 

Telefony jsou na to připravené a všichni je máme vždy po ruce. Stačí tedy, aby to uměla i televize. Pokud toto vaše televize nezvládá, bude vás zajímat kompaktní Wi-Fi transceiver SpeaKa Professional. Ten navíc nabízí i bezdrátové HDMI, což v základu nenabízí žádná televize, a umožní kromě telefonu připojit bez drátů i zařízení s HDMI výstupem.

SpeaKa Professional SP-WTR-400

Wi-Fi transceiver SpeaKa Professional umožňuje bezdrátový přenos videa do televize. Obraz lze sdílet přes domácí Wi-Fi síť přímo z kompatibilních zařízení. Počítač se systémem Windows zařízení rozpozná jako bezdrátový monitor a podpora je tak nativní. Také systém Android má funkce sdílení obrazovky zakořeněné přímo v systému. Přesto má tento způsob připojení i své nevýhody. Tou hlavní je určitě vytížení Wi-Fi sítě. Přenos tímto způsobem totiž znamená, že data jdou přes prostředníka, kterým je domácí Wi-Fi router. To může ovlivnit další připojená zařízení. Druhou nevýhodou je pak docela jistě dosah, který je limitován dosahem domácí sítě. Čím dál je vysílací zařízení od routeru, tím větší problémy mohou nastat, nejčastěji s tím, že se obraz začne sekat. Navíc takové připojení zvládnou i levnější a kompaktnější výrobky.

Bezdrátové HDMI

Přidanou hodnotou SpeaKa Professional je možnost bezdrátového připojení jakéhokoliv HDMI zařízení bez závislosti na Wi-Fi síti. Přijímací zařízení má mohutné antény a naopak vysílač v podobě malé krabičky s HDMI kabelem a USB konektorem pro napájení je velmi kompaktní

Celý produkt jsem vyzkoušel a chválím jednoduchou obsluhu, jistě také oceníte, že není třeba nic nastavovat. Vysílač se připojí do HDMI a tváří se jako monitor. Přijímač začne automaticky přijímat video a audio z vysílače. Přenos je bez jakékoliv prodlevy a nezatěžuje domácí Wi-Fi. Dosah v tomto režimu je veliký. Výrobce uvádí až 30  metrů, čímž však myslí přímou viditelnost. Já jsem přenos testoval mezi kancelářemi, tedy se spoustou stěn na trase. Dostal jsem se na 15 až 20 metrů bezchybného přenosu. Poté se začal obraz sekat a přeskakovat. V praxi to bylo celé patro v naší kancelářské budově. Byl jsem mile překvapen, protože tak daleko nedosáhne ani Wi-Fi router umístěný na patře. Nedokážu si představit aplikaci, kde by takovýto dosah nestačil.


Renkforce RF-HVC-500

Multimediálních zdrojů videa je stále více a všechny chceme zpravidla připojit k televizi nebo projektoru. Mít ale do jedné obrazovky připojeno více zdrojů obrazu je mnohdy obtížné kvůli malému počtu HDMI vstupů. Nejjednodušší řešení je buď kabely přepojovat, nebo použít jednoduchou HDMI rozdvojku s manuálním přepínačem. Jeho použití je ale velmi nepohodlné. Oproti tomu zařízení Renkforce RF-HVC-500 nabízí připojení až 4 zdrojů video signálu a jejich přepínání dálkovým ovladačem. Kromě toho nabízí ještě i další funkce, které jsou popsány dále.

Více obrazů najednou? Žádný problém

Více zdrojů videa přináší novou otázku: Který obraz sledovat? Výrobce přepínače RF-HVC-500 na to myslel a podporuje souběžné zobrazení více obrazů najednou. Mezi obrazy lze buď plynule přepínat, nebo si zobrazit současně dva nebo všechny čtyři. Dokonce lze zvolit uspořádání:

1 velký + 3 malé, 4 malé, 2 velké, 2 po stranách na výšku + 2 uprostřed nad sebou. Dále lze vybírat, který obraz bude ve kterém okénku a obrazy se mohou i opakovat. Paralelně s tím si lze vybrat, který zvukový kanál se bude přehrávat. Je tedy možné sledovat obraz ze vstupu 1 a poslouchat zvuk ze vstupu 2. Nabídka možností je široká a je jen na vás, jak si nakonec obraz nastavíte. Každopádně to hravě zvládnete  s malým a přehledným dálkovým ovladačem.

Připojení k počítači přes USB

Zařízení Renkforce RF-HVC-500 má i druhou tvář. Tou je možnost připojení k počítači přes USB 3.0. Zařízení se chová jako zdroj videa na úrovni webové kamery. Přes video střižnu, nebo jiný software, lze nahrávat video přímo z HDMI zdroje signálu. Možnosti práce s obrazem zůstávají stejné a je možné například nahrávat rovnou více obrazů v jednom z nabízených rozložení. Takto můžete sledovat i čtyři bezpečnostní kamery a zároveň obraz zaznamenávat. Rozhraní HDMI je přítomné i v některých malých a levných kamerách. Přenos přes USB 3.0 je plynulý a nahrané video je velmi kvalitní. Renkforce RF-HVC-500 nabízí rozlišení buď HD (720p), nebo FullHD (1080p). To platí pro přenos do televize (přes HDMI) i do počítače (přes USB 3.0).

Závěr

Bezdrátový přenos obrazu přes Wi-Fi a přímo přes vysílač SpeaKa Professional jsem se naučil pravidelně používat. Přes Wi-Fi si pouštím do televize obsah z telefonu a na stole mám vysílač připravený u počítače. Díky tomu jsem mohl zrušit dlouhý HDMI kabel, kterým jsem počítač připojoval dříve. Je to velké zjednodušení a hlavně svoboda. Teď mohu notebook i volně přenášet po bytě. Přijímací část je schovaná za televizí a je vždy k dispozici. Výrobek splnil moje očekávání a usnadnil mi používání televize.

Přepínač HDMI vstupů Renkforce si jistě také najde své uplatnění a nabízí zajímavou práci se zdroji videa. Například možnost kombinovat zvuk a video ze dvou zdrojů je velmi ojedinělá funkce. V kombinaci s možností připojení do počítače dostává zařízení úplně jiný rozměr. Na druhou stranu, pokud uživatel nevyužije tyto funkce, zbyde jen přepínač HDMI vstupů. I když to Renkforce dělá dobře, lze to řešit i jinak, většinou levněji. Navíc pokud postačuje počet HDMI vstupů v televizi, pak je lze přepínat přímo tam. Tím navíc odpadne nutnost mít na stole další dálkové ovládání.

Celkově vidím užitek obou zařízení spíše pro projektory nebo starší televize. Dnes prodávané televize už zpravidla mají většinu těchto chytrých funkcí integrovaných do sebe. 

AUTOR

Karel Setnička

Ke spolupráci s Conradem jsem se dostal přes svou bakalářskou práci na Fakultě Elektrotechnické ČVUT. Jednoduché robotické rameno Velleman KSR10 dodávané touto společností jsem vybavil řídicí elektronikou a k jeho ovládání vytvořil aplikaci pro OS Android. Aktuálně v Conradu testuji a recenzuji nové produkty a podílím se na několika dalších projektech. Nejvíce mě baví MAKER odvětví.

Další články autora