bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Video: Endoskop a jeho uplatnění – kde všude ho lze použít

Autor: Tomáš Krásenský, 16. únor 2022

Endoskopy byly sice údajně vyvinuty pro lékařskou diagnostiku, dnes je ale oblast jejich možného nasazení mnohem širší a zahrnuje spoustu technických aplikací.


Díky endoskopu vám nic nezůstane skryto. Tento přístroj byl původně vyvinut pro lékařskou diagnostiku, dnes se používá k vizuální kontrole obtížně přístupných prostor. Flexibilní endoskopy využívají k přenosu světla a obrazu svazek skleněných vláken a jsou vybaveny miniaturními kamerami s vysokým rozlišením, které jsou většinou opatřeny vodotěsným pouzdrem.

Flexibilní endoskopy můžeme rozdělit na typy s displejem a bez něj. Endoskopy bez displeje jsou opatřeny na výstupu USB konektorem pro přímé napojení na PC nebo notebook, kde je obraz za pomocí softwaru zobrazen on-line. Na rozdíl od nich se endoskopy s displejem obejdou bez dalšího připojení a jsou plně soběstačné.

Technická endoskopie dokáže minimalizovat náklady. Těžko přístupné části strojů lze snadno zkontrolovat, aniž by bylo nutné nákladné rozebírání strojů. Přímý pohled na písty a ventily ve spalovacích motorech umožňuje rychlou lokalizaci závady a snižuje vytížení dílenského personálu. V elektrotechnických aplikacích lze prohlížet nepřístupné kabelové šachty a rychle vystopovat poškození izolace. Technická endoskopie přináší řadu výhod uživateli a také zákazníkovi.