Endoskop a jeho uplatnění – kde všude ho lze použít

Autor: Tomáš Krásenský, 27. říjen 2018

Co jsou to endoskopy a k čemu slouží?

Endoskopy byly sice údajně vyvinuty pro lékařskou diagnostiku, dnes je ale oblast jejich možného nasazení mnohem širší a zahrnuje spoustu technických aplikací. Díky miniaturizaci se staly dostupnými i pro širokou veřejnost. Každý si tedy může dopřát endoskopickou kameru pro vizuální kontrolu obtížně přístupných prostor.

Mezi různými typy vynikají flexibilní endoskopy, které mají kameru na takzvaném husím krku. Miniaturní kamera je většinou uložena ve vodotěsném pouzdru a zcela běžně se dnes dodává s HD rozlišením. A protože ve zkoumaných dutinách je většinou tma jako v pytli, vyžaduje kamera k pořízení kvalitního záznamu také osvětlení. Požehnáním jsou svítivé diody, které v tomto případě nahradily původní optická vlákna pro vedení světla zvenku. Díky své velikosti, resp. titěrnosti, totiž diody coby zdroj světla mohou být přímo vedle objektivu kamery a umožňují snadnou, často automatickou regulaci intenzity osvětlení.

Flexibilní endoskopy můžeme rozdělit na typy s monitorem a bez něj. Endoskopy bez monitoru jsou opatřeny konektorem USB pro připojení k počítači. S jeho pomocí lze přenášet obrazová data, která jsou pomocí příslušného softwaru zobrazována na monitoru v reálném čase, případně pořizovat statické snímky nebo videozáznam.

Naproti tomu endoskopy s monitorem jsou nezávislé na počítači. To ovšem vyžaduje vlastní napájení z baterií, ať už primárních článků či akumulátorů. Některé endoskopy s monitorem však přesto nabízejí možnost spojení s chytrým telefonem nebo tabletem, např. prostřednictvím Wi-Fi, takže je tu opět možnost pořizování záznamu, lepší kvalita zobrazení a ovládání na dálku bez nepraktických kabelů.

Vedle rozlišení, přesněji velikosti obrazu, jsou důležité i další parametry. Většina endoskopů je zaostřena na pevnou vzdálenost, bývá to kolem pěti centimetrů. Existují ale i přístroje s proměnným ohniskem, v závislosti na němž se mění i zaostřená vzdálenost, např. od tří milimetrů do nekonečna. Náročnější optika vyžaduje více prostoru, a tak má tubus průměr 12 mm ve srovnání s jednoduchou optikou, která se vejde do pouzdra o průměru jen 8 mm. To může být také jeden z faktorů rozhodujících o výběru konkrétního typu endoskopu. Rozdíly jsou také v délce sondy.

Kde všude endoskop s kamerou nalezne uplatnění?

Třeba v autoservisu při kontrole motorů a různých dutin vozu nebo k odhalování problémů ve vzduchotechnice, případně při inspekci spalinových cest. Endoskop je ideálním řešením také pro domácí kutily, modeláře a příležitostné biology, například pro prohledávání zvířecích úkrytů a chodeb nebo ptačích budek. Ale pozor, žádný z těchto průmyslových endoskopů není určen pro použití na lidech, ani na zvířatech!

A k čemu jsem endoskopickou kameru využil já?

Vedle obligátní kontroly odpadů jsem prozkoumal prostor nad stropním podhledem a pod vestavěnou vanou. Přivítal jsem ji také v dílně při inspekci strojů a míst, kam není možné (nebo bezpečné) strkat nos.

A ještě maličkost: s kamerou většinou dostanete i drobné příslušenství, které zahrnuje zrcátko, háček a magnet, což možnosti použití endoskopu dále rozšiřuje.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster