Zkoušečka testo 755-1: standardní funkce nestandardní cestou

Autor: Jan Robenek, 9. listopad 2020

Zkoušečka napětí a proudu testo 755-1 není multimetrem v tom pravém slova smyslu. Nabízí však funkce, které ji může jiná měřicí technika jen tiše závidět.

Špatné nastavení nehrozí

Je opravdu nutné, aby samotnému měření pokaždé předcházelo tradiční zapínání přístroje a následný výběr požadované veličiny? Pravda, výrobci nám jinou možnost zase tak často nedávají. Pokud ale sáhnete po značkové digitální zkoušečce testo 755-1, stačí jen přiložit hroty a vypnuté zařízení se při detekovaném napětí samo automaticky probouzí k životu a začíná okamžitě měřit. Kromě toho dokáže bez jakékoli nápovědy rozpoznat a vyčíslit i další základní elektrotechnické veličiny.

Obsluha si proto vystačí s pouhými dvěma tlačítky, více jich ani nehledejte. Prvním aktivujete pomocnou svítilnu s LED, zatímco druhé ještě pomůže s přidržením aktuální hodnoty na displeji. Posledně zmiňovaný ovládací prvek sice dokáže celý přístroj zapínat i vypínat, nicméně svým nápisem HOLD na to nijak zvlášť neupozorňuje. Není také proč.

Ať je vidět! Na výsledky i před sebe

Moderní zkoušečka napětí a proudu testo 755-1 již na první pohled upoutá působivou kombinací těla, kabelů a obou sond černé barvy s několika vhodně zvolenými oranžovými prvky v jednotném firemním stylu. Není proto divu, že výsledek tvůrčí práce návrhářů nehodlá výrobce nijak maskovat ani během přepravy a volí proto papírovou krabici s průhlednou fólií, kde také vše bezpečně staví na odiv.

Manipulace s přístrojem je snadná, rychlá a neskýtá žádné záludnosti. Navzdory převažujícím plastovým plochám nehrozí zvýšené riziko vyklouznutí a starosti si nemusíte dělat ani o měřicí hroty s delšími přívodními kabely. Obě sondy lze totiž pevně uchytit v zadní části zkoušečky, se kterou zde nakonec ladně splývají. Škoda jen, že při jejich vytahování zbytečně namáháte gumovou část koncovky měřicího kabelu.

Zjištěné údaje pohodlně odečítáte na displeji s dostatečně velkými číslicemi a také symboly. LCD si zaslouží pochvalu, protože svými rozměry maximálně využívá dostupné místo – pochopitelně s ohledem na robustní provedení těla zařízení. Podsvětlení je rovnoměrné a navíc i uživatelsky volitelné. Počítejte však s tím, že pokaždé společně aktivujete i pomocnou svítilnu s čistě bílou LED ukrytou v prostoru vidlice pro měření střídavého proudu.

Nebezpečí neslyšíte, zkoušečku ano

Kabely jsou přes gumové průchodky vyvedené napevno, nicméně na opačném konci potěší odnímatelnými sondami. V případě poškození tak místo celého přístroje s krytím IP64 stačí vyměnit jen měřicí hroty. Pro účely stejnosměrných testů však výrobce nic barevně neodlišuje a označení jednotlivých vstupů L1 a L2 budete u přívodů také chvíli hledat. Prostor vyhrazený bateriím je zato jasně daný a jistí jej dva křížové šrouby. Při vkládání obou článků typu AAA každopádně nikam nespěchejte. Není totiž jisté, zda vám pružina umožní vložit baterie hned na první pokus.

Testo u své zkoušečky ve verzi 755-1 předpokládá každodenní nasazení přímo v provozu. Specifická výstraha před nebezpečným napětím je proto dobře slyšet a kromě varování na displeji ji dále umocňuje i jasná červená kontrolka umístěná vlevo pod LCD. Akustická kontrola vodivosti reaguje pouze s minimálním zpožděním a po sluchu ji od předchozí výstrahy spolehlivě odlišíte. Pokud navíc přístroj nedržíte v ruce, a necháte jej např. na stole, dosáhnete v obou případech ještě pronikavějšího výstupu.

Veličiny detekujte automaticky

Díky certifikované zkoušečce testo 755-1 pracující i při záporných teplotách může výrobce reagovat na spoustu zcela běžných požadavků, a přesto se v některých detailech vhodně odlišovat. Jedná se např. o základní technické parametry „vyryté“ v pěti řádcích přímo na plastovém krytu baterií, výstupní protokol z výroby a třeba též spolehlivě reagující tlačítka s gumovým hmatníkem, která na povrchu přístroje prakticky nijak nevystupují. Životnost baterií uvádí testo v počtu měření dané délky, nicméně tradiční ikonu na displeji během činnosti vůbec nezobrazuje.

Přístroj s možností automatického zapínání, ale také vypínání si bez navádění ze strany obsluhy poradí s měřením AC i DC napětí do 600 V, AC proudu o velikosti až 200 A či odporu do 100 kΩ nebo i testem průchodnosti. Sesterský model testo 755-2 se dále odlišuje vyšším napěťovým rozsahem až do 1 kV a několika funkcemi navíc. Sadu náhradních měřicích hrotů nebo transportní tašku pak dostanete pod speciálním objednacím číslem. Na webových stránkách výrobce lokalizovaných do češtiny se v případě technických parametrů modelu 755-1 každopádně nenechte zmást zmínkami o termočláncích typu J (Fe-CuNi), absolutním tlaku či měření NO2/CO2. Naše zkoušečka, na rozdíl od řady jiných přístrojů s oranžovým logem testo, něco takového vážně neumí. Na atraktivitě ji to ale nijak neubírá.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články