VC851 aneb i multimetr může být jiný

Autor: Jan Robenek, 13. duben 2023

Slýcháte často, že je všechno jinak? Nyní to bude platit i v případě měřicí techniky. Digitální multimetr VC851 jde totiž vlastní cestou, bez ohledu na zažité představy. Stále přitom ctí tradiční hodnoty značky Voltcraft, ale nebrání se ani novým nápadům. Širokému okruhu zájemců tím vzkazuje, že je stále co zlepšovat.

Multimetr s menu

Německé multifunkční měřidlo VC851 se na první pohled tváří jako každé jiné, ale nenechte se zmást. Změn tu máme více než dost. U měřených veličin je ale nehledejte. Nad rámec obvyklého napětí, proudu či odporu, včetně souvisejících nižších AC/DC rozsahů, zařízení vyčíslí též kapacitu, kmitočet společně se střídou a díky přiloženému termočlánku samozřejmě i teplotu. Bez toho by žádný multimetr nebyl úplný. Jenže vývojářům ke spokojenosti nestačilo ani automatické přepínání rozsahů, včetně funkcí MAX/MIN, REL či HOLD nebo režimu LoZ s nízkou impedancí. Vždyť i robustní tělo s protiskluzovou úpravou, zapuštěný závit, veliký displej nebo např. výstrahu před špatně zapojenými přívody má dnes jeden přístroj za druhým. Výrobce se proto rozhodl vše podstatné zachovat a ještě k tomu povýšit na zcela novou úroveň.

Jako první doznal změny kontrastní grafický displej s „analogovou stupnicí“ a širokými pozorovacími úhly, který zvládá nejen inverzní zobrazování v režimech DARK/LIGHT, ale i trojí úroveň jasu nebo zvýraznění s červenou či modrou barvou. Příjemným bonusem pak bude volitelné podsvícení tlačítek, včetně celého otočného přepínače s polohou vypnuto na obou koncích, takže pracujete nejen efektivně, ale neztratíte se ani v naprosté tmě.

A pokud ano, rychle vám pomůže osvětlení se dvěma nezávisle ovládanými LED, čelní a také zadní. U svítilny, podsvícení kláves nebo automatického vypnutí přístroje lze navíc flexibilně přizpůsobit i dobu, až do 30 minut. Jak je to celé možné? Odpověď se ukrývá v osmi tlačítcích s gumovým hmatníkem, kde horní čtveřice slouží jako funkční klávesy se srozumitelnou navigací přímo na TFT displeji.

Za zmínku stojí též inovativní kryt bateriového zdroje s oběma pojistkami, výklopný stojánek se kterým již nepoškrábete stůl, dlouhé a zejména poddajné měřicí šňůry nebo sondy trojúhelníkového tvaru, které v několika výřezech na zadní straně multimetru spolehlivě přidržuje magnet. Příkladné je rovněž rychlé spuštění celého systému s True RMS, napájeného ze tří článků typu AAA. Abychom ale pouze nechválili, u testovaného měřidla nám nesvítilo tlačítko LoZ. Výrobce také mohl na grafickém displeji zvolit ještě větší sedmisegmentovky nebo při zobrazování textu zarovnat malá písmena „p“ a „q“ tak, aby nevyčnívala nad řádkem. Lépe by se dala vyřešit i akustická signalizace s doplňkovou optickou indikací, která zní až příliš „nakřáple“ a lze ji vypnout pouze v omezeném rozsahu. Nic pochopitelně nebrání ani zobrazování průběhů. Tady už ale nezapomínejte, že s VC851 dostáváte do rukou stále „jen“ solidně vybavený multimetr Voltcraft, nikoli osciloskop.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora