Multimetr Voltcraft VC131. Více než jen základ

Autor: Jan Robenek, 8. prosinec 2022

Digitální multimetr, který při své práci běžně používáte, nemusí být velký a už vůbec ne drahý. Spíše by měl hezky padnout do ruky a v provozu hlavně něco vydržet. I když bude zařízení docela levné, výsledky měření nesmí zatěžovat zbytečně velkou tolerancí. Pokud vám navíc nabídne displej, ze kterého je díky velkým číslicím radost odečítat, zatímco jednoduché ovládání rychle pochopí i naprostý začátečník, máte vyhráno.

Kvalita za rozumnou cenu

Každé zařízení musí obvykle činit nějaké kompromisy a měřicí technika zde není žádnou výjimkou. Dokonce ani ta značková. S klesající cenou počet kompromisů ještě poroste a otázkou tedy zůstává, jak dalece se takové ústupky projeví v každodenní praxi. A právě zde začíná vyplouvat na povrch rozdíl mezi dodavateli pochybného původu a výrobci, kteří svým přístrojům věří natolik, že jim stále prodlužují záruku až na tři roky.

Takové multimetry navíc mohou pracovat již od bodu mrazu a díky svému robustnímu provedení se určitě jen tak nezničí. Třeba jako přenosné digitální multifunkce VC131, kterým lehce vystupující gumová část po celém obvodu přístroje vyloženě sluší. K jistému úchopu na obou bocích zařízení pokaždé přispívá celkem devět členitých ploch, které zde ale nemají pouze praktický význam. Když si je totiž „přečtete“, prozradí vám i samotnou značku měřidla, kterou není nic jiného, než právě německý Voltcraft.

Na vše je automatika

Svou výbavou se multimetr Voltcraft VC131 od jiných, a možná ještě dražších, modelů zase tolik neliší. Vedle bezkontaktní detekce napětí NCV nebo např. integrované svítilny zde rovněž nabízí automatické přepínání rozsahů, které umožňuje obsluze pracovat ještě efektivněji. Na otočném přepínači funkcí napočítáte dohromady jedenáct poloh, třeba pro měření stejnosměrného i střídavého napětí, odporu nebo též stejnosměrného proudu v rozsahu již od 200,0 μA, tedy s rozlišením 0,1 μA.

Přístroj nepochybně vyniká svou jednoduchostí. Začátečníky tak Voltcraft v žádném případě neodrazuje, ovšem neurazí ani profesionální techniky, kteří však musí nyní počítat jen se dvěma tlačítky určenými k ovládání svítilny a dále též k přidržení měřené hodnoty. V zájmu zachování naprosto snadné obsluhy zde nečekejte ani další sdružené funkce, tedy až na zmiňované tlačítko HOLD, které po přidržení ještě zvládne deaktivovat funkci automatického vypnutí přístroje. Měření odporu, akustická kontrola vodivosti, ale i test diod mají na voliči rovněž vyhrazené samostatné polohy. Také je zapotřebí počítat jen se třemi zdířkami, kdy svůj napěťový vstup multimetr zároveň sdílí s měřením proudu na nižších stejnosměrných rozsazích. 10A vstup již ale bude pochopitelně samostatný, stejně jako jeho příslušná pojistka.

Škoda jen, že nelze měřit jakékoli střídavé proudy, AC napětí prozkoumáte na rozsahu teprve od 200,0 V, resp. s rozlišením od 0,1 V, a odpor vyčíslujete max. do 20,00 MΩ. Potěšit by však mohla základní přesnost při měření stejnosměrného napětí ±0,5 %. Na nejvyšším, automaticky přepínaném DC rozsahu 600 V si pak u výchozí tolerance ještě připočítejte další tři desetiny procenta.

Výsledky celé v bílém

Pochvalu si však digitální multimetr Voltcraft VC131 zaslouží nejen díky intuitivnímu ovládání celého přístroje, ale také za nádherný displej s obrovskými číslicemi světlé barvy zobrazovanými na tmavém pozadí. Pozorovací úhly vás již nemusí prakticky trápit. Jas panelu máte při běžném osvětlení přiměřený a v šeru lze dokonce se zobrazovací jednotkou i „svítit“. Mnohem lepší však bude použít vestavěnou svítilnu s LED, která díky většímu čirému krytu nabídne rovněž pohled na část plošného spoje. Další, tentokrát již signalizační diodu pak najdete přímo nad zobrazovacím panelem. Dostatečně velké jsou na displeji též jednotlivé symboly, včetně dalších znaků. Výrobce však nemusel mezi jednotkou ampér a předponou mikro nechávat zase tolik místa.

Systém napájený z 9V baterie vás při práci nebude zbytečně zdržovat. S dostatečnou hlasitostí rovněž signalizuje platný stisk obou tlačítek nebo např. změnu polohy otočného přepínače. Měřicí hroty s jednoduše odnímatelnou ochranou zohledňují příslušné kategorie měření, max. pro CAT III a 600 V, a zakončují je kabely v délce 90 cm, což v praxi naprosto stačí. A stačit pochopitelně může i tento jednoduchý multimetr VC131 značky Voltcraft. Pravda, některé funkce v této cenové kategorii zkrátka chybí. Ovšem, ruku na srdce, bystrý úsudek drahou měřicí technikou stejně nenahradíte.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články