Testo 760-3: tlačítka ve službách multimetru

Autor: Jan Robenek, 11. duben 2019

Svou pozici mezi digitálními multimetry nemají otočné přepínače zase tak jistou. Pokud se je rozhodnete smysluplně nahradit klasickými tlačítky, kolik jich nakonec budete potřebovat? V případě modelu testo 760-3 stačí pouhé tři a veškerá základní měření máte v kapse. Ušetřené místo pak výrobce věnuje displeji, ze kterého rázem vytváří dominantu číslo dva.

Vyjádřeno stiskem

Na výslednou podobu měřidla se slušivými oranžovými prvky jsou v testo náležitě hrdí. Jak jinak si totiž vysvětlit průhlednou krabici stavějící vše na odiv ještě před rozbalením? Členitější už přístroj snad ani být nemůže. Přední části útlého návrhu vévodí trojice barevně odlišených prvků sloužících k výběru automaticky řešených napěťových či proudových rozsahů a také společné volbě měření odporu, diod, teploty nebo i kapacity. Kondenzátory však na krajních rozsazích změříme pouze orientačně. Dalším středovým tlačítkem pak tento multimetr zapínáme a případně též ovládáme rovnoměrné podsvícení displeje. K přidržení čtených údajů, aktivaci filtru typu dolní propusti a postupnému zobrazování maximální, minimální či průměrné hodnoty konečně využijeme zbývajících tří malých ovladačů přímo pod panelem. Tlačítko řešící u střídavých napěťových či proudových rozsahů funkci filtru LPF může na základě delšího stisku ještě přepínat mezi samostatným zobrazováním kmitočtu nebo střídy.

Čtyři vstupní zdířky ze standardu nijak nevybočují, což ovšem neplatí o lehce zapuštěném displeji, který svými rozměry zasahujícími až do „půli těla“ příjemně překvapil. Není sice grafický, ale i tak s přehledem zobrazí vše potřebné. Jednotlivé číslice, symboly nebo např. jednotky nepůsobí vůbec rozpačitě a uživatel kromě toho souběžně sleduje nejen výchylku sloupcového indikátoru, ale třeba též frekvenci měřeného signálu.

Za zvuku relé

Z hlediska vlastní hmotnosti nepatří multimetr testo 760-3 k nejlehčím. Určitě jej ale nebude těžké i ovládat. K vyvolání požadované funkce stačí jen opakovaně stisknout tlačítko, případně chvíli vyčkat na sepnutí kontaktu relé. Elektronika si dokáže hlídat odpojený přívod a sama rovněž vyhodnocuje obsazení napěťové či některé ze dvou proudových svorek. Okraj příslušného tlačítka se automaticky rozzáří bílou barvou a zazní rovněž potvrzení, které je ale natolik decentní, že se v rušném provozu snadno přeslechne. Podobně jako akustická kontrola vodivosti, která alespoň reaguje bez jakéhokoli zpoždění. Vodiče červené a černé barvy jsou příkladem poddajnosti a dostatečně pružné bude na obou stranách rovněž jejich zakončení. Systém však mezi nimi rozlišovat neumí.

Přístroj s TRMS se na každý pád skvěle ovládá i v jedné ruce. Tlačítka kladou dostatečný odpor a výsledný dojem z robustního provedení nemůže zkazit ani osm křížových šroubů. Pokud ovšem zrovna neměníte přepálenou pojistku. 

Zařízení s krytím IP64 zdobí řada gumových dílů, které také mistrně lemují obě nožky výklopného stojánku. Jeho plast však ve výchozí poloze nedoléhá přesně k základně a při ovládání multimetru proto může obtěžovat určitou vůlí. Každodennímu intenzivnímu provozu nahrává také speciální očko doplněné dvěma držáky pro měřicí hroty. Vedle tří baterií typu AAA výrobce ještě přibalil dvě ochranné špičky a nezapomíná ani na gumovou záslepku pro každou ze vstupních zdířek. Ostatně vlastní sáček zde bude mít i osmijazyčný tištěný návod.

Tlačí na zažité představy

Na velkoryse velký displej se rovněž vešla ikona rozhraní Bluetooth®. U multimetru testo 760-3 k ní ale žádná oficiální cesta nevede. Příznivci vyšších kmitočtů si tak budou muset vystačit alespoň s jejich měřením, zde konkrétně do 60,00 MHz. Teplotu podobně prozkoumáme až do +500 °C, ale termočlánek již bude nutné obstarat jinou cestou. Stejně tak zde máme i nejednu svítivou diodu, ovšem svítilnu z nich přesto nevytvoříme. Ani to však nejsou důvody, proč hledat někde jinde. V testo dokázali navrhnout přístroj, který se nezalekne 1000 V, vody nebo snad i mrazu. Efektivně nahrazuje klasický způsob ovládání a ještě u toho nezapomíná ani na řádně vyplněný výstupní list.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články