bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Digitalizace gramofonových desek a kazet není u digitalizačních zařízení problém

Desky jsou zpět v módě: mnoho současných hudebních alb je nahráváno na desky; Mnoho mladých lidí si koupí gramofon a objevuje skutečné hudební poklady v podkroví svých rodičů a prarodičů.

Také kazetové přehrávače a kazety stále najdete v mnoha domácnostech a někteří z nich, kteří s těmito zvukovými nahrávkami vyrostli, by se nedokázali obejít bez cenných skladeb, ani hudební nahrávky či rozhlasové hry. I když se hudební kazety považují za odolné, tak nevydrží věčně a proto je vhodné je digitalizovat včas. Zde jsou užitečné tzv. digitalizéry, které kombinují dvě funkce v jednom zařízení: Využívají se k přehrávání zvukových signálů z kazety na externí pevný disk počítače a ve většině případů je lze použít jako přehrávač.

Jak funguje zařízení pro digitalizaci audiokazet nebo vinylu? Digitalizační zařízení jsou v podstatě kazetové rekordéry a gramofony vybavené USB portem. Pomocí USB se digitalizér připojí k PC. Páska však neobsahuje analogové signály v binárovém kódu, musí být proto přeměněny. Většina zařízení pro digitalizaci zvuku ukládá zvukové signály ve formátu MP3 a některá také podporují WAV. MP3 soubory nabízí rozhodující výhodu: Jedná se o komprimovanou verzi původních zvukových signálů. Jednotlivé nadbytečné zvukové složky, které jsou pro člověka téměř neslyšitelné, se neuchovávají. MP3 soubory proto zabírají málo místa a jsou tedy ideální pro přehrávání hudby z přehrávačů a smartphonů přímo na počítači nebo dokonce přes Smart TV nebo na vypalované CD. Co funguje s Tapes, to funguje i s gramofonovými deskami. K tomu potřebujete gramofon, který je vybaven USB a je navržen jako digitalizační zařízení. S pomocí tohoto gramofonu můžete do digitálního věku převádět audio hry a skladby.

Ukládání hudby z kazet v lepší kvalitě

Životnost kazet je přibližně 30 až 40 let, přičemž rozhodující je nejen kvalita páskového materiálu, ale také skladování kazet. Jedním z důvodů omezené životnosti jsou mimo jiné zpracovaná změkčovadla, která se časem odpařují a mohou slepovat součásti. Sluneční záření a kolísání teploty jsou také škodlivé pro pásový materiál.

S kazetovým přehrávačem lze kazety poslouchat a digitalizovat

Digitální soubor má naproti tomu neomezenou trvanlivost. Nedochází k opotřebení, jako je tomu u hudebních kazet nebo v menší míře u vinylových desek. Každý, kdo často používal zvukový nosič v rozkvětu zvukových kazet na konci 70. a 80. let, si vzpomene na problém se zamotanými magnetickými páskami, takzvaným „páskovým salátem“. Také Drop-outs, který je malý, nebo kolísavý v hlasitosti, dochází také po častém přehrávání nebo nesprávném uložení hudební kazety k zhoršování zážitku z poslechu.

Dobře udržované a správně uložené gramofonové desky vydrží věčně - teplo, sluneční záření, jemné prachové částice a nepřetržité přehrávání na gramofonu mohou přesto způsobit poškození. Výsledek: kvalita zvuku trpí stejně jako u audiokazet. Abyste si mohli užívat svou oblíbenou hudbu starých časů, nechte ji digitalizovat.   

Softwarové CD je součástí některých digitalizačních zařízení. V závislosti na softwaru máte možnost nejen digitalizovat obsah svých hudebních kazet, ale také je upravovat. Soubory uložené na pevném disku lze vylepšit pomocí různých nástrojů, například odstraněním nebo snížením šumu na pozadí, jako je šumění nebo praskání. Média ve formátu MP3 se snadno přizpůsobí: lze je oříznout, rozšířit nebo vylepšit pomocí efektů pomocí několika kliknutí.

Kazetový digitalizér slouží jako přehrávač

Pokud se i po digitalizaci nechcete rozloučit se starými kazetami, můžete použít funkci přehrávání digitálního audio zařízení. Mnoho modelů má sluchátkový výstup a některé dokonce sluchátka. Tato zařízení můžete použít jako přenosný přehrávač kazet, tzv. „Walkman“. Protože zařízení obvykle nejsou o moc větší než běžná kazeta, jsou ideální pro cestování.

Náš praktický tip: Připravte zvukové kazety pro digitalizaci

Před digitalizací je vhodné si kazetu pečlivě prohlédnout. Pokud je materiál neporušený, kazetu jednou namotejte, aby bylo přehrávání plynulé. Pokud je páska roztrhaná, můžete pomocí speciální lepicí pásky opravit svou oblíbenou kazetu a poté ji digitalizovat. Jemné částice prachu by měly být z desky odstraněny pomocí kartáčů určených k tomuto účelu.

FAQ – nejčastější dotazy týkající se digitalizace zařízení

Jak časově náročná je digitalizace hudebních kazet?

Digitalizace kazet je možná v reálném čase. Pokud chcete přenést hudbu z kazety s dobou přehrávání 60 minut na externí pevný disk nebo CD, musíte si naplánovat stejný čas na převod na MP3. Kromě toho nejsou na kazetě uložena žádná data. Informace o umělci, titulu, albu nebo roku vydání musí být při digitalizaci zadány ručně. Proto musíte ještě počítat dobu zpracování souborů k vlastní digitalizaci.    

Je digitalizace kazet legální?

Soukromé kopírování pro vlastní potřebu je povoleno, pokud neobejdete ochranu proti kopírování a nepoužíváte svou digitalizovanou verzi komerčně a například ji neprodáváte.

Jak lze optimalizovat hudbu z pásky?

K tomu je zapotřebí vhodný software. Kolísání hlasitosti nebo zvuky pozadí, jako je šum, lze obvykle upravit nebo snížit pomocí několika kliknutí.

Na co si dávat pozor při koupi Audio digitalizační zařízení

Zkontrolujte před nákupem kazetového digitalizéru, zda zařízení nabízí všechny funkce, které jsou pro vás důležité.

Formát souboru

Digitalizační zařízení převádějí zvukový obsah vašich kazet nebo záznamů do formátu MP3; některá také podporují WAV. To je obzvláště užitečné, pokud chcete hudbu později upravit. Ve většině případů je ale převod na MP3 dostačující.

Poslech kazet na cestách

Dbejte na to, aby digitalizér mohl být současně používán jako přenosný kazetový rekordér, pokud chcete na cestách přehrávat audio kazety. Důležité: Jeden výstup pro sluchátka a napájení bateriemi.

Software

Chcete mít možnost hudbu kdykoli upravovat a poté ji přenést do svého MP3 přehrávače, smartphonu nebo CD v nejlepší možné kvalitě? K dispozici je CD se softwarem pro digitalizaci. Můžete si také objednat software samostatně nebo upravit hudební soubory pomocí bezplatného programu.  

Napájení

Většina digitalizačních zařízení je napájena z USB portu nebo z baterií. Zatímco nabíjecí kabel USB je v rozsahu dodávky téměř standardní, baterie je v mnoha případech nutné zakoupit samostatně.