bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Co je to satelitní systém?

Jak název napovídá, satelitní systém přijímá digitální rozhlasové a televizní signály v HD kvalitě ze satelitu z vesmíru.

Televizní satelity jsou umístěny nad rovníkem ve vesmíru a obíhají kolem Země rychlostí 11 070 km / h jednou denně Letová výška přibližně 35 800 km je volena tak, aby se odstředivá síla kruhové dráhy a gravitace navzájem rušily.

Tato trajektorie je také známá jako geostacionární trajektorie, protože se zdá, že satelity jsou při pozorování ze Země pevně ukotveny na obloze.

Vzhledem k tomu, že nejen televizní satelit obíhá Zemi, jsou satelity uspořádány jako perly na provázku na geostacionární dráze.

Družice na geostacionární dráze

Při pohledu ze Země je geostacionární oběžná dráha docela hustě osídlena satelity. Ale vzhledem k velké vzdálenosti od Země je mezi jednotlivými satelitními systémy stále dostatek prostoru.

Pro příjem signálů z těchto televizních satelitů je vyžadován SAT systém. Tyto systémy SAT se skládají z různých komponentů:

LNB

Krátké drátové kolíky jsou vlastní antény SAT

Protože televizní satelity vysílají na frekvenci 10,7 až 12,75 GHz (10,7 až 12,75 miliardy kmitů za sekundu), jsou požadované přijímací antény dlouhé jen několik milimetrů. Pro příjem obou úrovní je drátový kolík antény vodorovně a druhý kolmo.

Tyto malé drátové kolíky jsou umístěny v nízkošumovém převaděči (LNB pro Low Noise Blockconverter).

V tomto LNB jsou signály vysílače zesíleny a převedeny do frekvenčního rozsahu od 950 do 2150 MHz. Tyto frekvence pak lze snadno přenášet přes koaxiální kabely. Ale LNB toho umí mnohem víc.

V našem průvodci jsme pro vás sestavili vše, co potřebujete vědět o LNB.

Reflektor nebo zrcadlo SAT

Úkolem SAT paraboly je odrážet a soustředit.

Používá se reflektor, aby byl na krátkých anténních vývodech v LNB k dispozici dostatečně silný signál.

Reflektor snímá signály vysílače jako zvětšovací sklo a soustřeďuje je na vstupu (přívodu) LNB.

V obecném slova smyslu se SAT reflektor často označuje jako SAT anténa, což technicky není zcela správné.

Skutečné antény jsou ukryty v LNB.

Vhodnější je termín SAT parabola.

Satelitní přijímač

Přijímač řídí LNB a přepíná programy.

Poté, co jsou signály vysílače převedeny z LNB na frekvenci „kompatibilní s kabelem“, mohou být předány do SAT přijímače.

Satelitní přijímač může být buď samostatné zařízení, nebo zabudovaný přímo do televize.

Mezi hlavní úkoly satelitního přijímače patří napájení a ovládání LNB/multipřepínače, přepínání programů a poskytování obrazu a zvuku pro televizor.

Multipřepínač

Multipřepínač rozděluje signály SAT příslušným účastníkům.

Multipřepínače se používají v SAT systémech s několika účastníky. Multipřepínač má čtyři SAT vstupy, ke kterým je obvykle připojen Quattro LNB. To znamená, že horizontálně a vertikálně polarizované vysílače jsou k dispozici na vstupní straně v dolním frekvenčním rozsahu 10,7 - 11,75 GHz (nízké pásmo) a v horním frekvenčním rozsahu 11,8 - 12,75 GHz (vysoké pásmo).

V závislosti na tom, jaký program chce uživatel sledovat, vysílá SAT přijímač pomocí anténního kabelu stejnosměrné napětí 14 V pro vertikálně polarizované vysílače nebo 18 V pro horizontálně polarizované vysílače. Pokud mají být přijímány vysílače v horním frekvenčním pásmu, přijímač přejímá stejnosměrné napětí na řídicí signál 22 kHz.

Multipřepínač rozpozná napětí nebo řídicí signál, který je k němu přiváděn na každém výstupu, a spojí výstup s odpovídajícím vstupem.

Poznámka: Nabízejí se takzvané SAT systémy, aby uživatel nemusel jednotlivé komponenty hledat sám a dávat pozor na jejich kompatibilitu. Velkou výhodou zde je, že komponenty obsažené v sadě do sebe perfektně zapadají, mechanicky i elektricky.

Jaké různé systémy SAT existují?

SAT systémy jsou k dispozici v široké škále verzí a vybaveni širokou škálou funkcí. Chceme se blíže podívat na několik zásadních bodů:

Kde lze nainstalovat systém SAT?

V zásadě lze SAT anténu instalovat všude tam, kde je volný výhled na satelit. V Německu je většina antén SAT zaměřena na satelitní systém ASTRA a tyto antény vyžadují volný výhled na jih.

Ať už je to na balkoně, na zahradě, na stěně domu nebo na střeše, na technickém provedení nezáleží. Různá umístění instalace však mají své výhody a nevýhody:

Balkon nebo zahrada:

Dobrá přístupnost v případě servisu nebo když je v reflektoru sníh.

Špatná ochrana proti neúmyslnému nastavení nebo neoprávněnému přístupu.

Stěna nebo střecha:

Vysoká úroveň ochrany proti neúmyslným úpravám nebo neoprávněnému přístupu.

Špatný přístup při servisu nebo když je sníh v reflektoru.

Konečné umístění instalace závisí na tom, kde je volný výhled na satelit a kde je reflektor nejméně rušivý. Kromě toho nesmí být kabely zbytečně dlouhé.

Jak se správně sestavuje SAT systém?

Abyste si ujasnili, zda je místo instalace vhodné, musíte vědět, který satelit chcete přijímat.

Jak je správně připojen systém SAT?

Žádný vodič stínění nesmí být v kontaktu se středovým vodičem.

Připojení systému SAT je poměrně jednoduché, protože mezi jednotlivé komponenty musí být instalovány pouze koaxiální kabely. 

Při montáži konektoru F se však ujistěte, že vodiče stínícího opletení (záporné připojení) nemají žádný kontakt se středním vodičem (plus připojení) kabelu.

V tomto případě by se aktivovala pojistka v přijímači SAT, ale LNB by nepřijímalo žádné napájecí napětí a příjem SAT by nefungoval.

Pokud se používá stávající kabeláž, musíte věnovat pozornost distributorům, filtrům nebo zásuvkám antény ukrytým pod omítkou. Některé z nich mají zabudované kondenzátory, které přerušují napájení stejnosměrným napětím LNB.

Pokud je k satelitní anténě připojen pouze jeden účastník, je vše celkem jednoduché: anténa, jeden LNB, přijímač a koaxiální připojovací linka k televizi (TV) - systém příjmu HDTV je připraven. Největší výzvou v tomto případě bude pravděpodobně vrtání kvůli pokládce kabelů.  

Pokud mají být připojeni dva účastníci, použije se systém s dvojitým LNB.

S Quad LNB lze přímo připojit k LNB až čtyři účastníky.

Pokud je účastníků více, má smysl použití Quattro LNB a multipřepínač.

Pro jednoho účastníka je instalace velmi přehledná.

Jak je správně nastaven systém SAT?

Samozřejmě můžete satelitní anténu sladit s TV obrazem. Zapněte přijímač do předem naprogramovaného programového slotu. Poté otáčejte provozní anténou doprava a doleva nebo nahoru a dolů, dokud se neobjeví obraz televizní stanice. Držák je v této poloze připevněn tak, aby byl reflektor stabilní, ale aby se dal stále otáčet.

Poté otočíte anténu do strany doleva a doprava, dokud obraz znovu nezmizí. Na obou místech je držák označen. Poté je anténa nastavena tak, aby byla přesně mezi dvěma značkami.

Stejné schéma lze použít pro elevaci, tj. když jsou antény nakloněny nahoru a dolů.

Přesnější je to však u vyhledávače SAT, který zobrazuje přesně sílu signálu přijímaného signálu. Jednoduché satelitní vyhledávače jsou připojeny k anténnímu vedení mezi LNB a přijímačem a ukazují maximální signál.

Vysoce kvalitní satelitní vyhledávače mají vestavěnou dobíjecí baterii a lze je také připojit k LNB bez přijímače. Kromě síly a kvality signálu ukazují také aktuálně přijímaný satelit. Jelikož jsou tato zařízení podstatně dražší, jsou vhodná především pro lidi, kteří je používají denně.

Praktický tip: Bez ohledu na to, zda anténu nastavujete podle televizního obrazu nebo pomocí měřicího zařízení: Anténu vždy držte, abyste ji nastavili za držák. Pokud přidržíte anténu na zrcátku a otočíte ji, otočíte reflexní plochu a bude nesprávně nastavena.

Nejčastější dotazy týkající se systémů SAT.

Jak velká musí být parabola?

Abyste mohli na tuto otázku konkrétně odpovědět, musíte si vyhledat konrétní satelit na internetu. Tam se ukazuje, jak velká musí být satelitní anténa v příslušné oblasti. Pokud však má být k systému připojeno více účastníků prostřednictvím satelitních rozdělovačů nebo více přepínačů, je lepší zvolit satelitní anténu o jednu velikost větší. Zvláště když jsou připojeny dlouhé SAT kabely.

Co znamená DVB-S2?

DVB-S znamená „Digital Video Broadcasting-Satellite“ a znamená digitální satelitní TV. Standard DVB-S2 je nástupcem DVB-S. Po vypnutí analogových televizních programů se od 30. dubna 2012 používají pouze digitální satelitní systémy.

Co znamená HD, resp. HDTV?

HD programy jsou vysílány ve vysokém rozlišení. To znamená, že větší počet pixelů zvyšuje kontrast a přehlednost obrazu. První televizní formát s poměrem stran 4: 3 byl vysílán v rozlišení 768 x 576 pixelů. V současné době se rozlišuje mezi HD „720 p“ s 1280 x 720 pixely a Full HD „1080 i“ nebo „1080 p“ s 1920 x 1080 pixely, dvěma variantami HDTV. Písmeno „p“ znamená progresivní zobrazení, ve kterém jsou zobrazeny všechny řádky současně. Písmeno „i“ označuje „interlaced“, v němž jsou pouze všechny liché řádky (1, 3, 5, 7, ) zobrazeny v polografu a poté všechny sudé řádky (2, 4, 6, 8, ) Při rozlišení 4K je obraz rozdělen na čtyři části a každá čtvrtina je zobrazena s rozlišením 1920 x 1080 pixelů.

Co je zařízení Camping-SAT?

Camping-SAT systémy jsou určeny pro mobilní použití. Výsledkem je, že satelitní antény mobilních SAT systémů jsou poměrně malé a vybavené vysoce kvalitním Digital Single-LNB. Kempový satelitní systém lze snadno přepravovat a nastavovat. Přijímač má obvykle provozní napětí 12 V, což umožňuje jeho připojení do autozásuvky ve vozidle. Vhodný kabel SAT s namontovaným F konektorem je obvykle součástí dodávky.