bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Jak funguje robotický vysavač?

Patří mezi první servisní roboty, které nalezneme v mnoha místnostech pro soukromé i podnikové účely. Robotický vysavač je skvělým doplňkem k běžnému vysavači. Jezdí samostatně jako malá UFO po podlaze a čistí pokoje i v nepřítomnosti obyvatel nebo zaměstnanců.

Jak jsou robotické vysavače konstruovány?

Výrobci vyrábějí robotický vysavač s kulatým tvarem nebo tvarem písmene D. Bez ohledu na tvar: Zařízení jsou navržena tak, aby mohla snadno projíždět mezi nohami židle. Roboti mohou obvykle také vysávat pod pohovkami, skříněmi, policemi a komodami, aniž by se zasekli. Čistí také oblasti, na které při klasickém vysávání zapomínáte, nebo které jsou fyzicky těžko přístupné.

Jak čistí robotický vysavač?

Většina robotických vysavačů má propracovaný systém čištění, který se skládá z vysavače a různých kartáčů nebo stíracích lišt. Boční kartáče na okraji zařízení zametají nečistoty a prach pod zařízením směrem ke středu. Běží tam jeden nebo dva válečkové kartáče, které zachycují nečistoty a posouvají je do sacího otvoru. Vysavač nasává nečistoty a fouká je do sáčkové sběrné nádoby. Lze snadno vysypat do odpadového koše. Filtry a kartáče lze také rychle vyčistit pomocí speciálních čisticích nástrojů. Odpadá tak nákup sáčků do vysavačů, což šetří životní prostředí i peníze.

Aby bylo možné účinně odstranit velmi jemný prach, pyl nebo roztoče, má mnoho robotických vysavačů filtr HEPA (vysoce účinný vzduchový filtr pevných částic). Malé částice se při vysávání často víří po místnosti, místo aby skončily ve sběrné nádobě. Změnit to má speciální filtr. Evropská norma EN 1822-1: 2009 k tomu stanoví příslušné specifikace. 

Jak se robotický vysavač naviguje?

Pokud jde o navigaci, existují velké rozdíly v závislosti na technické úrovni. Jednoduchá zařízení mají kolizní senzor, který automaticky mění směr při kontaktu s kusem nábytku nebo jinými předměty. Nemusíte se však obávat poškození, protože roboti obvykle narážejí na nábytek jen jemně.
Robotické vysavače střední třídy pracují s infračervenými senzory, ultrazvukovými senzory nebo laserovými senzory. Tímto způsobem zjistí, zda něco stojí v cestě a jak daleko je tento objekt. Tímto způsobem funguje i systém ochrany proti pádu, který detekuje schody nebo výstupky. Riziko pádu ze schodů je u robotického vysavače prakticky vyloučeno. 

Robotické vysavače mají různý počet senzorů. Detekce překážek je proto víceméně úplná. Přesto se může stát, že model s několika senzory objekt nevnímá nebo si ho všimne příliš pozdě a zasáhne ho. Dobrá a komplexní technologie senzorů je proto také jedním z aspektů, které zvyšují cenu zařízení.  

Technicky vysoce kvalitní roboti vysavačů skenují své okolí a vytvářejí mapu, aby věděli, kde jsou překážky. To se obvykle provádí kamerou a umožňuje systematické čištění místnosti v poměrně krátkém čase. Naproti tomu roboti vysavačů na nízké a střední technické úrovni projíždějí oblastí zdánlivě chaoticky a nekoordinovaně. Tento systém také zasáhne téměř každé místo a nakonec zajistí čistou podlahu. Trvá to však déle než systematické čištění.

Kromě toho má mnoho funkcí:

  • Funkce časovače: Robot vysavače začne s čištěním ve vámi určeném čase. To je praktické, protože dokáže vyčistit podlahy, když se v prostorách nikdo nenachází. V bytech například během dne, v kancelářích po práci.
  • Ovládání pomocí dálkového ovladače nebo aplikace pro smartphone: Můžete jej použít k nastavení časovače a režimů čištění. Kromě toho lze robota ovládat ručně, takže jej můžete například řídit pouze silně znečištěné ploše. Pokud dáváte přednost ovládání aplikací, robotický vysavač musí mít samozřejmě WiFi. 
  • Automatické nabíjení: jakmile je lithium-iontová baterie prázdná, robotický vysavač se vrátí na svou nabíjecí stanici.
  • Čisticí režimy: Například režim Eco, režim Spot, režim „Cick-Zack“, režim pro přímé ježdění nebo sledování zdi. U některých robotů s vysavačem jsou k dispozici také speciální programy, jako je režim Max s vysokým sacím výkonem u koberců nebo zvířecích chlupů.

Robotický vysavač, stírací robot, čistící robot

Názvy už napovídají: robotický vysavač saje, mopovací robot stírá podlahu, která zůstane vlhká. Pokud potřebujete obojí, můžete použít robotický vytírací vysavač, který se často nachází pod čisticími roboty. Je třeba poznamenat, že v případě stíracích robotů a kombinovaných (stírá a vysává) musí být nádrž na vodu naplněna ručně vodou a čisticím prostředkem a utěrky musí být vyměněny. Tyto tři typy robotů jsou si velmi podobné, pokud jde o jejich funkce.  

Náš praktický tip: průmyslové vakuové roboty poskytují maximální výkon

Pro průmyslově využívané místnosti a haly existují speciálně navržené modely s odpovídajícím výkonem. Všechno je zde o něco větší: nádoba na nečistoty, životnost baterie a kartáče jsou navrženy pro použití ve velkých halách. Inteligentní průmyslové vakuové roboty varují, když je nádoba na nečistoty téměř plná, a díky svým senzorům bezpečně procházejí prostorem.   

Výhody a nevýhody robotických vysavačů

Přednosti: 

  • Vysávají samostatně i v nepřítomnosti.
  • Vysává pod nábytkem a pohovkami. Šetří tak záda a kolena.
  • Nepotřebují vak na vysavač, a tak šetří náklady a chrání životní prostředí.
  • Snadné skladování díky malé velikosti.
  • Snadno se čistí, protože lze vyjmout kartáče a nádobu na nečistoty.
  • Tím odpadá často komplikovaná manipulace s vysavačem.
  • Snadné ovládání s modely podporujícími WLAN prostřednictvím aplikace. 
  • Ekonomická spotřeba díky lithium-iontové baterii.
  • Díky pogumování na příslušných částech robota nedochází k poškrábání nebo poškození nábytku, protože obvykle zasahuje jen jemně.
  • Je vhodný pro téměř všechny tvrdé podlahy, například laminát, linoleum, parkety, dlaždice, PVC, ale také pro koberce s nízkým vlasem.
  • V obchodní oblasti mohou být náklady odepsány.
  • Vakuové roboty lze použít nejen v soukromých místnostech. Tímto způsobem lze také čistit kanceláře.

Nevýhody 

  • Vzhledem k nízkému výkonu ve srovnání s běžnými vysavači je vakuové roboty nemohou úplně nahradit. Místa se spoustou nábytku, v rozích, spojích nebo pod nízkým nábytkem, je často nutné vysávat ručně. Netrvá to však tak dlouho, protože robot provedl nějaké přípravné práce.
  • Čisticí síla robotů je pro koberce s dlouhým vlasem obvykle příliš malá. Mnoho modelů se ani na tak vysoké koberce nedostane. Proto věnujte pozornost informacím poskytnutým výrobcem.
  • Některé robotické vysavače se zamotávají do kabelů nebo s nimi táhnou předměty spojené s kabelem. Nyní však existují modely, které rozpoznávají uvolněné kabely a objíždějí je.

Náš praktický tip: utvořte hranice

Koupě robotického vysavače je šance uklidit před jeho prvním použitím. Protože oblečení, tašky nebo hračky rozhodně musí z podlahy pryč. To může zabránit robotickému vysavači pokračovat. Mohl by to také uvíznout nebo nasát malé předměty. Záclony, šňůry a kabely o délce podlahy nemají na podlaze co dělat. V nejhorším případě se robotický vysavač zasekne nebo vytrhne kabely lampy nebo notebooky. 

Nejlepší je nenechat nový robotický vysavač během několika prvních jízd bez dohledu. Když ho sledujete, uvidíte problémové oblasti.

Pokud se má vakuový robot trvale vyhýbat celým místnostem, které jsou neuklizené nebo plné, je potřeba nastavit omezení. Jedná se buď o magnetické pásky, bariéry vyrobené z infračerveného světla nebo virtuální No-Go-Areas, které jsou definovány v aplikaci pro smartphone. Robotický vysavač tak zastaví, aby se vydal jiným směrem.

Nákupní kritéria: Který robotický vysavač mi vyhovuje?

Mnoho lidí, kteří se rozhodnou koupit robota, vstupuje na zcela nové území. Právě při výběru správného zařízení chybí jednotlivé zkušenosti, které by bylo možné sbírat po dlouhou dobu u vysavače. Níže proto vysvětlíme nejdůležitější znaky, které byste měli zvážit. Zabýváme se také robotickými vysavači pro průmyslový sektor.

Senzory: Jsou důležité, protože zabraňují kolizím s nábytkem, pádům ze schodů nebo uvíznutí na prahu dveří. Čím více senzorů má robot vysavače, tím přesněji obvykle funguje detekce prostoru a zabránění kolizím.

Režimy čištění: Různé režimy čištění jsou výhodou. Kromě běžného režimu čištění lze nastavit speciální programy, jako je režim "spot" nebo sledování stěn. Tímto způsobem lze vysávat konkrétní oblasti.

Výdrž baterie: V závislosti na umístění a typu podlahy je životnost baterie u stejného modelu zcela odlišná. Například pokud je podlaha z velké části pokryta koberci, robotické vakuum spotřebuje podstatně více energie než u holých tvrdých podlah, zatímco rychlost jízdy je snížena. V těchto případech nemusí robot pokrýt celou oblast na jedno nabití baterie. Za normálních okolností vydrží přibližně 30 až 120 minut, v závislosti na modelu. Roboty pro vakuové čištění pro použití v průmyslovém sektoru jsou od samého začátku výkonnější, protože jejich povrchy jsou často větší. Akumulátor vydrží až 200 minut.

Oblast: V závislosti na specifikacích výrobce mohou běžné roboty vysavačů na jedno nabití baterie zvládnout 40 až 180 m. Vysoce kvalitní zařízení jsou schopna jet zpět do své nabíjecí stanice během procesu vysávání, jakmile je baterie téměř vybitá. Po nabití zařízení pokračuje tam, kde přestalo. Výkonné průmyslové robotické vysavače zvládnou až 500 m.

 

Náš praktický tip: zmenšete prostor

Pokud si všimnete, že váš robot nedokáže zcela pokrýt oblast, která má být vysávána, je vhodné tuto oblast zmenšit. Například ho dáte do obývacího pokoje a zavřete dveře do ostatních místností nebo postavíte virtuální zeď. Druhý den je koupelna na řadě, třetí den ložnice atd.

Doba čištění: Robotický vysavač, který funguje na principu chaos, obvykle potřebuje delší dobu než přístroje, které mapují místnost a pohybují se systematicky. Princip chaosu zajišťuje, že robot vyčistí některé oblasti dvakrát nebo třikrát. Dobré pro čistotu, špatné po dobu úklidu. Systematické řízení je rychlejší, ale každé místo přejíždí jen jednou.

Hlasitost: Zde se robotické vysavače pohybují obvykle mezi 50 a 70 dB (A). Pokud vysavač dělá svou práci, když jste pryč, není tento faktor tak důležitý. Pokud však běží, když jste doma nebo je váš mazlíček sám s robotem, je tišší model lepší a nervy šetřící volbou.

Časovač: Není potřeba, ale hodí se. Důvodem je to, že robotický vysavač lze naprogramovat tak, aby například vysával byt ve stejnou dobu každý den, nebo týden. Nemusíte myslet na to, že ho máte zapnout.

Kartáče: Pro úroveň čistoty je rozhodující počet různých kartáčů. Válcové kartáče jsou umístěny pod zařízením a přepravují nečistoty směrem k sacímu otvoru. Některé modely robotů mají jeden válečkový kartáč, jiné mají dva.
Jeho vybavení bočními kartáči má také smysl. Protože jejich kulatý tvar ztěžuje přístup robotických vysavačů do rohů. Postranní kartáče, které vyčnívají zpod zařízení, usnadňují přístup k těmto oblastem. I zde existují modely s jedním nebo dvěma bočními kartáči.

Kapacita nádoby na nečistoty: Obecně se doporučuje nádobu na nečistoty po každém použití vyprázdnit. Kapacita kontejneru by však měla být alespoň dostatečně velká, aby vytvářela průchod. Robotické vysavače mají kapacitu až 0,6 litru, průmyslové modely kolem 2,5 litru.