bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Jednoduše mobilní s mobilním telefonem pro seniory

Když se v 90. letech staly mobilní telefony dostupné pro širokou veřejnost, mnoho lidí v mladém, ale i středním věku ocenilo tehdy ještě dost neohrabaná zařízení. K dnešnímu dni se technologie samozřejmě zlepšila, smartphony jsou opravdu všestranní a pomáhají organizovat různé úkoly v každodenním životě 

Ale mnozí, kteří měli mobilní telefon od samého začátku, jsou nyní ve věku, kdy má člověk potíže se složitými, moderními zařízeními a dotykovým displejem. To je způsobeno různými fyzickými omezeními. Nechtějí se však bez nich obejít úplně, protože tato technologie zjednodušuje život zejména starší generaci a přináší určité bezpečí. To lze napravit mobilními telefony pro seniory, které se vyznačují jednoduchým ovládáním s velkými tlačítky a velkým displejem a několika vybranými funkcemi. 

Co jsou mobilní telefony pro seniory?

Současné modely mobilních telefonů a chytrých telefonů jsou často modely, které starší lidé nebo osoby se zdravotním postižením nemohou z různých důvodů bez problémů ovládat. 

Z tohoto důvodu řada výrobců vyrábí mobilní telefony pro lidi se zdravotním nebo věkovým omezením, jako je špatný zrak, špatný sluch nebo omezená motorika. Důraz je vždy kladen na snadnou manipulaci a použití Například mobilní telefony pro seniory mají velký barevný displej, velká tlačítka a jednoduché menu. Tímto způsobem jsou mobilní telefony užitečné jak v každodenním životě, tak v obtížných situacích. Například po pádu můžete rychle přivolat pomoc díky tlačítku SOS.  

Které mobilní telefony jsou vhodné pro seniory?

Senioři si mohou vybrat ze tří typů modelů.

Klávesnice pro seniory

Tyto mobilní telefony mají tlačítka jako pevný telefon a obvykle podsvícený barevný displej. K dispozici jsou všechny relevantní funkce, jako je schopnost telefonovat, psát SMS, tlačítka přímé volby, budík, funkce tísňového volání a často fotoaparát. S těmito zařízeními však nemůžete přistupovat k internetu, což znamená, že ani aplikace nefungují. Kvůli odkrytým tlačítkům se doporučuje dokoupit vhodný ochranný kryt pro mobilní telefon, aby nedošlo k jeho poškození například při pádu. 

Skládací telefon pro seniory 

Skládací telefony mají stejné funkce a vlastnosti jako tlačítkové mobilní telefony, takže také nejsou kompatibilní s internetem. Rozdíl je jen v jeho otevření. Chrání tak displej před poškrábáním. Kromě toho lze klávesnici zamknout / odemknout a zavřením a otevřením lze přijímat / ukončovat hovory. Některá "véčka" mají na vnější straně dokonce malý displej, který zobrazuje čas nebo jméno volajícího.   

Smartphone pro seniory

Stejně jako u běžných smartphonů je zde velká obrazovka s dotykovou funkcí a dvěma nebo třemi tlačítky. Zařízení je připojeno k internetu, takže je možné stáhnout a používat všechny aplikace. Smartphony pro seniory mají zároveň jasný design. Jas, kontrast i velikost písma a ikon lze přizpůsobit vašim vlastním potřebám.    

Náš praktický tip: Software smartphonů pro seniory zařízení Android

Ti, kteří ovládají aktuální smartphony, ale někdy ztratí přehled o mnoha nainstalovaných aplikacích, se mohou spolehnout na speciální software pro starší smartphony. To promění jakýkoli kompatibilní smartphone se systémem Android, například od společnosti Samsung, na snadno použitelný a jasný mobilní telefon. 

Výrobci mobilních telefonů pro seniory se liší od známých výrobců smartphonů. Proto jsou zde stručně uvedeni hlavní poskytovatelé:

Doro

Doro je švédská společnost se sídlem v Německu. Společnost uvedla na trh první zařízení se speciálními funkcemi pro seniory již v roce 2007. Dnes je jedním z lídrů na trhu v oblasti mobilních telefonů pro seniory a nabízí širokou škálu mobilních telefonů pro seniory, véčkové telefony a smartphony pro seniory.  

Emporia

Emporia Telecom GmbH & Co. KG se sídlem v Rakousku tvrdí, že vyvíjí své produkty v úzké spolupráci s cílovou skupinou, například hodnocením testů produktů a workshopů. To znamená, že mobilní telefony pro seniory by měly být obzvláště dobře přizpůsobeny potřebám starších lidí. Výběr je velký. Existují mobilní telefony, které lze otevřít a zavřít, stejně jako tlačítkové telefony a smartphony. 

beafon

Rakouská společnost Bea-fon mobile GmbH si klade za cíl vyrábět snadno použitelné odolné mobilní telefony. Prodává je ve třech produktových řadách: Classic, Active a Silver Line. Zatímco řada Active Line je zaměřena na extrémní sportovce, další dvě řady splňují potřeby uživatelů se hendikepem.  

Telme

Telme je partnerem pro spolupráci společnosti Emporia Telecom GmbH & Co. KG. Společnost se specializuje na cenově dostupné mobilní telefony pro seniory a začátečníky, které se snadno používají a mají dobrý výkon. 

Swisstone

Swisstone je značka německé společnosti IVS GmbH, která patří společnosti Doro AG. Podle společnosti by modely Swisstone měly svým uživatelům poskytovat každodenní radost díky jejich snadné manipulaci, spolehlivé funkci a dobrému poměru cena/výkon. 

Funkce mobilního telefonu pro seniory

Ve srovnání se současnými smartphony chybí mobilním telefonům pro seniory velké množství funkcí, které mnozí starší lidé také využijí. Mnohem důležitější jsou jednoduchá obsluha pomocí jednoduchého menu a dlouhá výdrž baterie. 

U mnoha seniorů navíc hrají hlavní roli následující aspekty:

 

  • Velká tlačítka s dobře čitelným písmem
  • Kontrastní, jasný a velký displej
  • Protiskluzový povrch, aby zařízení krásně sedělo v ruce
  • Programová paměť pro telefonní čísla
  • Tlačítko nouzového volání SOS, které při delším stisknutí spouští tísňová volání nebo nouzové SMS
  • Přímá funkční tlačítka
  • Přehledný a snadno čitelný návod k obsluze
  • Snadné nabíjení mobilního telefonu, ideálně pomocí nabíjecí stanice

V závislosti na individuálních potřebách uživatelů mobilních telefonů existují mobilní telefony pro seniory s dalšími funkcemi:  

 

  • Vhodný pro nedoslýchavé 
  • Tlačítka s Braillovým písmem
  • Podsvícená klávesnice
  • Hlasový výstup, například oznamování zvolených číslic.
  • Hlasové ovládání
  • Fotoaparát pro sdílení obrázků nebo videí s přáteli a příbuznými
  • Funkce Bluetooth pro připojení mobilního telefonu k jiným zařízením, například se systémem handsfree v autě nebo pomocí Bluetooth sluchátka.
  • FM rádio  
  • Telemedicínská rozšíření, jako je vytvoření polohy EKG nebo GPS, která v případě nouze umožní vyhledání uživatele mobilního telefonu pomocí systému Tracking.

Náš praktický tip: V klidu telefonujte i přes naslouchátko

Všichni uživatelé mobilních telefonů s naslouchátky by se měli ujistit, že jejich budoucí mobilní telefon je také kompatibilní, jinak hluk v pozadí vám bude narušovat volání. Modely kompatibilní s naslouchátky používají různé techniky. Například indukční cívka nevysílá telefonní signály přes reproduktor mobilního telefonu, ale pomocí elektromagnetické indukce. Předpokladem je, že naslouchátko je také nastaveno na indukční poslech. 

Další možností je přenos přes Bluetooth <1 />, pokud má sluchadlo a mobilní telefon tuto funkci. U obou metod jsou rušivé zvuky pozadí do značné míry minimalizovány.

FAQS: Důležité otázky týkající telefonů pro seniory

Jak funguje nouzové tlačítko na mobilním telefonu pro seniory?

Mnoho mobilních telefonů má na zadní straně zařízení tlačítko tísňového volání, známé také jako tlačítko SOS nebo tísňové tlačítko. Pokud toto tlačítko stisknete na několik sekund, telefon automaticky vytočí několik dříve uložených telefonních čísel nebo na tyto kontakty odešle SMS. U modelů s modulem GPS se přenášejí také údaje o poloze uživatele mobilního telefonu.

 

Jak získám své telefonní číslo z mobilního telefonu pro seniory?

Dlouhé číslo mobilního telefonu je často obtížné si zapamatovat a papírový list, na který jste jej napsali, nemůžete najít. Pak existují dva způsoby, jak zjistit své vlastní číslo.

Možnost 1: Přejděte na nastavení v nabídce mobilního telefonu a vyberte položku nabídky „O telefonu“ nebo „Informace o zařízení“. Konkrétní název závisí na verzi operačního systému. Poté vyberte „Stav“ nebo „Stav SIM karty“, poté se zobrazí položka „Moje telefonní číslo“. Zde naleznete telefonní číslo mobilního telefonu pro seniory.

Možnost 2: Telefonní číslo mobilního telefonu můžete zjistit také pomocí kódu MMI. Chcete-li to provést, vyberte možnost volání na svém mobilním telefonu a zadejte * # 62 # do digitálního blogu nebo * 135 # jako zákazník Telekomu. Poté stiskněte volací tlačítko a ihned poté se na displeji zobrazí okno s číslem

 

Existuje alternativa k mobilním telefonům pro seniory?

Mnoho starších lidí nechce patřit ke „starému železu“ a trápí je označení "pro seniory". Hledání alternativ k praktickým zařízením však není snadné, protože běžné mobilní telefony a smartphony mají často jiné priority. Software pro mobilní telefony pro seniory uvedený v našem praktickém tipu by mohl pomoci. Známí výrobci navíc již také vyvíjejí zjednodušené modely mobilních telefonů a smartphonů. K nalezení správného zařízení je zde však nutný nějaký průzkum nebo dobrá rada.