bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Důležité informace k mobilním anténám

Být dosažitelný všude s mobilním telefonem - přání, které někdy zůstává nesplněno kvůli slabým anténním signálům v mobilní komunikaci. Integrovaná anténa mobilního telefonu je vždy kompromisem mezi velikostí a výkonem. V oblastech se špatným příjmem může další anténa udělat velký rozdíl. Náš poradce vám pomůže najít správnou externí anténu.

Co je vlastně anténa pro mobilní telefon?

V moderních mobilních rádiových zařízeních je trvale instalována výkonná anténa LTE, která splňuje většinu požadavků. V případě nepříznivých podmínek jsou k dispozici další antény pro odesílání a přijímání. Aby bylo možné komunikovat s externí celulární anténou, musí mít mobilní zařízení odpovídající připojení. To se často stalo u starších modelů, a to také proto, že před několika lety celulární síť nepokryla takovou plochu jako dnes. První mobilní telefonní sítě také používaly frekvence, které bylo možné spravovat pouze pomocí větších antén. Takové další antény jsou k mobilnímu telefonu připojeny prostřednictvím standardizovaného konektoru nebo šroubového připojení.

Další důležitou oblastí použití je odvětví motorových vozidel, konkrétně vyvedení signálu mobilního rádiového přenosu z interiérů vozidel. Děje se tak nejen k ochraně cestujících ve vozidle před vyzařováním antény, ale také k tomu, aby bylo možné bez omezení přenášet nebo přijímat plný výkon prostřednictvím „vozidla“ Faradayovy klece.

Existují vhodné držáky (Snap-In) pro mnoho mobilních telefonů, které také snímají anténní signál prostřednictvím dostupných připojení a zároveň nabízejí funkci handsfree a nabíjení pro mobilní telefon. Antény jsou pevně namontovány na vnější straně karoserie. Uvnitř vozidla pokračuje anténní kabel do požadovaného bodu připojení.

Antény mobilních telefonů, které lze dočasně použít, mají magnetická podstavec, který je umístěn na střeše vozidla nebo vzadu. Takové anténní kabely jsou vedeny gumovými těsněními dveří vozidla nebo dveří zavazadlového prostoru. Tuto variantu lze samozřejmě použít pouze s magneticky účinnou karosérií.

U směrovačů WLAN vstupují do hry další antény, aby bylo možné optimálně využít potenciální výkon směrovače. Antény používané ve vozidlech s funkcí mobilních sítí a sítí WLAN jsou vybaveny několika radiátory v jednom krytu, aby mohly obsluhovat různé frekvenční rozsahy.

Jak funguje anténa pro mobilní telefon?

Anténa je klíčovou součástí bezdrátového spojení. Signály generované v mobilním zařízení z řeči, textu nebo fotografií jsou nejprve převedeny na digitální data a poté na vysokofrekvenční elektromagnetickou vlnu. Tato vlna slouží jako transportní médium.

Anténa funguje jako rozhraní mezi vysílačem a přijímačem prostřednictvím přenosového média, volného prostoru, ve kterém se šíří signál. Úkolem antény je oddělit vysokofrekvenční signál jako elektromagnetické vlnění do okolního prostředí nebo jej odtud spojit s přijímačem.

Samotná anténa funguje jako reflektor s vlastní směrovou charakteristikou. Směrová charakteristika podává hlášení o směru, ve kterém má vyzařovaný anténní signál jakou sílu. Při příjmu je směr s největší intenzitou záření také směr s největší silou příjmu.

U mobilních aplikací je charakteristika záření kruhového nebo vějířového tvaru důležitá, aby bylo možné zachytit nebo vyslat signál v jakékoli poloze přijímače. U trvale instalovaných antén je žádoucí směrový efekt, aby se dosáhlo dobré síly signálu při nízkém výkonu.

Mechanické rozměry antény přímo souvisejí s vlnovými délkami, které mají být zpracovány. Pro různé frekvence jsou proto vyžadovány různé antény. Díky speciální konstrukci, kombinaci různých anténních modulů v jednom krytu a logaritmicko-periodických antén, má dnes jedna anténa často mnoho frekvenčních rozsahů.

Vysoké frekvence běžné v mobilních komunikacích umožňují konstrukci velmi malých antén, které jsou instalovány téměř neviditelně jako součásti krytu, jako je např. rám pouzdra.

Typy mobilních antén a jejich oblasti použití

Technologie mobilní komunikace prošla rychlým vývojem. Analogová síť C, která byla ukončena na konci roku 2000, využívala frekvence kolem 460 megahertzů s odpovídajícími velkými (externími) anténami a objemnými koncovými zařízeními. Se zvýšenými požadavky na mobilní komunikaci byla nezbytná další frekvenční pásma, aby bylo možné přenášet velké množství dat.

V našem online obchodě najdete aktuální standardy mobilní komunikace mezi kritériem výběru. Stále se rozlišují podle frekvenčních rozsahů. Zde je stručný přehled:

  • GSM: Globální systém pro mobilní komunikaci je celosvětově nejrozšířenější standard pro plně digitální sítě. GSM (2G) se používá pro telefonování, krátké zprávy a data.
  • UMTS: Universal Mobile Telecommunications System je mobilní standard třetí generace (3G). Zde jsou možné vyšší rychlosti přenosu dat.
  • LTE: Long Term Evolution, jako LTE-Advanced nebo 4G, nabízí datové rychlosti až 1 200 megabitů za sekundu v horním rozsahu UHF kolem 700 až 2 600 megahertzů.

Pro úplnost je třeba v tomto bodě zmínit také WiFi: Přenos signálů WiFi probíhá na 2,4 nebo 5 gigahertzích s různými šířkami kanálů. Toto je reprezentováno následujícími malými písmeny ve standardu IEEE 802.11. Některé antény LTE v našem online obchodě pokrývají tyto oblasti.

Zisk antény

Zisk antény vyjadřuje směrovost a účinnost antény a udává se v decibelech (dB). Antény s vysokým ziskem jsou vždy citlivé na směr.

Typ antény

Tato kategorie vám pomůže rozhodnout se o umístění a typu instalace antény mobilního telefonu, a to i při použití na vozidle nebo při připevnění ke stožáru.

Náš praktický tip: montážní plocha

Pokud používáte antény mobilního telefonu s magnetickou základnou, ujistěte se, že jsou povrchy čisté, a to jak na karoserii vozidla, tak na skutečné magnetické základně, aby nedošlo k poškození laku.

Na co byste si měli dávat pozor při používání antén mobilních telefonů?

Plastové povrchy antén by měly být chráněny před znečištěním, aby se zvýšila jejich životnost a nepříznivě neovlivnila účinnost antény.

Nepoužitá připojení antény utěsněte. Často jsou součástí plastové krytky na ochranu před nečistotami.

Při pokládání anténního kabelu do vozidla nesmí být kabel poškozen ostrými částmi těla nebo nesmí být stlačeny příliš těsné těsnicí prvky. Kabel antény by však neměl narušovat funkci gumového těsnění.