bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Metrické šrouby pro mnoho oblastí použití

Jedním z mnoha způsobů spojování strojů nebo součástí pomocí adheze je kromě upínání, klínování, hřebíkování nebo sešívání také spojení pomocí šroubů. K tomu se používají čepy nebo šrouby opatřené závitem. Metrické šrouby dostupné od společnosti Conrad jsou standardizovány podle ISO a jejich rozměry se liší od závitů z USA nebo Whitworth, které mají palcové rozměry. 

Šrouby se liší podle následujících kritérií:

  • Druh závitu
  • Průměr čepu, délka čepu
  • Hlava šroubu, pohon hlavy šroubu
  • Materiál
  • Vlastnost hrotu: Špičatý nebo tupý

Metrický závit podle ISO

Použití metrických šroubů je nejrozšířenější v Německu. Norma ISO 1502 pro metrický závit je v platnosti od roku 1996. Je blíže specifikován v normách DIN 13 a 14. Existují také méně obvyklé palcové šrouby, které jsou známé jako závity USA nebo Whitworth. Metrické závity ISO se dělí na běžné závity, jemné závity a špičaté závity, které se každý liší výškou vyraženého závitu.

Vnější průměr metrických šroubů je zřejmý z označení v milimetrech, které začíná písmenem „M“. M 10 je šroub s vnějším průměrem 10 milimetrů. Velikosti od M 1 do M 64. Rozlišuje se pouze mezi standardními závity a jemnými závity v tom, že sklon závitu v milimetrech je u jemných závitů menší.

Hovorově se páry šroubů / matic s metrickými závity ISO označují také jako kovové závity, i když jsou šroub nebo matice v jednotlivých případech vyrobeny z různých materiálů. Termín se používá k rozlišení mezi šrouby, které řezají své závity do samotného podkladu, jako jsou šrouby do plechu nebo dřeva.

Typy hlavic šroubů a pohonů hlavic šroubů

Na první pohled se šrouby liší tvarem hlavy šroubu.

  • Šestihranné šrouby mají vnější šestihranný tvar a jsou obvykle zašroubovány a vytaženy pomocí klíčů nebo kleští.
  • Šrouby s plochou hlavou mají plochý povrch s hlavou a jsou obvykle sešroubovány společně s nosným materiálem. Zpravidla mají šroubový pohon pomocí štěrbinové nebo Phillipsovy hlavy a vhodného šroubováku.
  • Šrouby s půlkulatou hlavou se používají tam, kde nesmí být podklad vtlačen, a zároveň by mělo být minimalizováno riziko zranění vyčnívající hrany.
  • Šrouby se zápustnou hlavou jsou navrženy tak, aby se hlava zasunula do obrobku, dokud až po vrchní část nezapadne. K dispozici jsou šrouby s plochou nebo kulatou hlavou.
  • Na rozdíl od jiných šroubů se rýhované šrouby a křídlové šrouby ovládají ručně, nikoli nástrojem.
  • Ozdobné šrouby na horní straně slouží k dekorativním účelům.

Kromě vnějšího tvaru hlavy šroubu se rozlišuje to, co je známé jako pohon hlavy šroubu, tj. typ nástroje, se kterým je šroub ovládá. Velmi běžné typy pohonu jsou ploché a křížové. Existuje také řada dalších pohonů, jako je vnitřní šestihran (Allen), vnitřní čtyřhran, vnitřní vícezubý (XZN) a vnitřní šestihran (Torx). Vnější šestiúhelník a vnější čtverec jsou také formy pohonu a současně varianty hlavice Existují také kombinace tvarů šroubů, například vnější šestihran v kombinaci s vnitřním křížovou drážkou.

Materiály šroubů

Šrouby dostupné v obchodě Conrad jsou vyrobeny z různých materiálů. Najdete metrické šrouby z ocelových variant od konstrukční oceli po nerezovou nerezovou ocel, vyrobené z mosazi a jiných slitin, černěné nebo pozinkované i plastové šrouby z polyamidu. 

FAQ: Nejčastější otázky týkající se metrických šroubů

Jaké šrouby byste měli použít?

Použití správných šroubů je zvláště důležité s ohledem na stabilitu a životnost. To jde ruku v ruce s bezpečností. Z tohoto důvodu je důležité si předem ujasnit, z jakého materiálu by měly být použité šrouby vyrobeny a jaká velikost závitu je nutná. Délka šroubu je také důležitá, aby byla zajištěna stabilita v závislosti na nosném materiálu spojovací části. Informace jsou ve formě průměr x délka, takže šroub M 5 x 120 má vnější průměr 5 milimetrů a délku 120 milimetrů.

Použitý materiál také závisí na způsobu použití. Pro venkovní použití je nutné zajistit, aby použité šrouby byly odolné proti povětrnostním vlivům a korozi. Například do dřeva jsou dobré šrouby z oceli a nerezové oceli. 

Které hmoždinky a matice byste měli použít?

Šrouby do dřeva nepotřebují protikus, aby vytvořily pevné spojení pomocí třecího spojení, protože závit se zaboří do dřevěné části. Kov vyžaduje vhodný protikus závitu. Některé nosné materiály musí být předvrtány ve vhodné velikosti a opatřeny hmoždinkou, aby šroub pevně držel. 

Šrouby do dřeva a plechu mají špičatý hrot, kovové šrouby mají tupý hrot.

Pokud jsou nutné matice, věnujte pozornost specifikaci rozměrů vnitřního závitu. Pokud je hmoždinka použita jako spodní část, hraje průměr otvoru roli, která v zásadě leží pod vnějším průměrem závitu šroubu.

Chcete-li změřit požadovanou velikost šroubu, použijte posuvné měřítko a vezměte v úvahu, že hlava šroubu je zahrnuta v uvedené celkové délce.