bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Co je anténa DVB-T?

Antény DVB-T umožňují příjem analogových a digitálních TV vysílačů (DVB-T a DVB-T2) v dosahu. Signál je poté pomocí anténního kabelu přenášen do set-top boxu nebo tuneru DVB-T zabudovaného do televizoru. Antény DVB-T lze použít s (aktivními) nebo bez (pasivních) integrovaných zesilovačů. Mnoho modelů také přijímá rádiové signály DAB a DAB + i rádio FM.

Televizní signály prostřednictvím DBV-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) lze přijímat ve velké části Evropy i na jiných kontinentech. Jsou šířeny jako radiové signály prostřednictvím vysílacích stožárů. Přijaté programy a síla signálu se mohou na různých místech značně lišit a jsou distribuovány ve frekvenčních rozsazích UHF (470 až 862 MHz) a VHF (174 až 230 MHz), které se také používají ve vysílání.

Jaké antény DVB-T jsou k dispozici?

Základní rozdíl je mezi aktivními a pasivními anténami DVB-T. Aktivní antény DVB-T jsou vybaveny integrovanými zesilovači, které mohou zpracovávat špatný signál. Integrované zesilovače jsou však často závislé na externím zdroji napájení.

Plochá anténa DVB-T Jako praktické ploché boxy se ploché antény DVB-T používají hlavně v interiérech, ale lze je také použít jako aktivní nebo pasivní zařízení venku.
Střešní anténa DVB-T Aktivní střešní antény chrání integrovaný zesilovač v robustním krytu a jsou proto opticky podobné plochým anténám. Pasivní varianta nabízí dobrý příjem ve formě směrové antény.
Tyčová anténa DVB-T Malé aktivní a pasivní tyčové antény jsou rozhodující pro použití v interiéru.Malé aktivní a pasivní tyčové antény jsou určeny hlavně pro vnitřní použití. Některé modely lze použít i ve venkovním prostředí. Vzhledem ke své kompaktní velikosti jsou stěží patrné.
Teleskopická anténa DVB-T Aktivní a pasivní teleskopické antény DVB-T nabízejí obzvláště velké množství možností nastavení pro optimální příjem ve frekvenčním rozsahu UHF a VHF.

Nejdůležitější nákupní kritéria pro antény DVB-T

Oblast použití

  • Ve venkovním prostředí používejte pouze vhodné antény DVB-T s odpovídající třídou ochrany IP (IP55 a vyšší)
  • Pro vnitřní prostory se nabízejí prostorově úsporné modely

Vhodný tvar antény pro optimální příjem

  • Tyčové antény a ploché antény pro umístění ve městě v blízkosti vysílacího stožáru
  • Střešní antény a teleskopické antény pro venkovské oblasti s nízkou intenzitou signálu

Vhodné vybavení

  • Pasivní antény jsou obvykle dostatečné s dobrou silou signálu
  • Aktivní antény s zesilovačem pro oblasti s nízkou intenzitou signálu

Technické doplňky

  • Přídavný příjem DAB/DAB+ pro digitální rádio
  • Přídavný příjem FM pro klasické rádiové stanice
  • Montážní pomůcky pro venkovní použití na střeše nebo na fasádě.
  • LTE/W-LAN/GSM filtr k zamezení rušení signálu

Spotřeba energie:

  • Aktivní DVB-T antény potřebují pro zesilovač zdroj napájení

Tip pro zesílení signálu Tekkie

Vzhledem k tomu, že se vysílací oblasti značně liší z hlediska síly signálu i vysílacího programu, je vhodné se přesně podívat na vysílací kartu. Správnou anténu lze vybrat s nebo bez zesilovače. Lepších výsledků lze dosáhnout také změnou tvaru antény.

Vhodné umístění antény DVB-T

Pro optimální vyrovnání antén DVB-T jsou zvláště užitečné displeje přijímače o kvalitě a síle signálu. Rádiové signály mohou být ovlivněny mnoha druhy rušení. Patří mezi ně hustě zastavěné plochy nebo rostliny, jakož i silné meteorologické jevy, jako je bouřka. I ve vnitřních prostorách může mít poloha antény DVB-T vliv na kvalitu příjmu. Primárně se doporučují umístění v blízkosti oken a umístění a mimo suterén. Umístění v místnosti také ovlivňuje kvalitu příjmu. Může být užitečné umístit tyčové antény vodorovně

Ve venkovním prostoru je montáž o něco složitější Střešní antény musí být pro příjem vyrovnány, což může být podporováno příslušnými měřicími zařízeními. Antény DVB-T by v zásadě měly být instalovány venku s co nejmenším rušením. K dispozici jsou také antény pro montáž pod střechou. Pro tento účel se zvolí strana, která je obrácena na vysílací věž. Kromě toho je důležité použít vhodné kabely, zejména s aktivními anténami DVB-T, které musí být připojeny ke zdroji napájení.. Před finální montáží se doporučuje zkušební provoz.

Nejběžnější otázky týkající se antén DVB-T

Lze s DVB-T anténou přijímat i DVB-T2 vysílače? 

Ano, protože šířka příjmu antény pokrývá vysílací frekvence DVB-T a DVB-T2. Pokud však mají být frekvence DVB-T v příštích několika letech použity pro jiné účely, bude nutné použít frekvenční filtry.

Lze připojit DVB-T anténu k počítači? 

Pokud má stolní počítač nebo notebook vhodný hardware a software, lze k němu připojit pokojovou anténu. K tomu je zapotřebí adaptér DVB-T jako adaptér mezi anténním kabelem a USB.

Potřebujete přijímač pro příjem DVB-T? 

DVB-T anténa slouží pouze jako přijímač. Moderní televizory často obsahují integrované tunery DVB-T. Tyto boxy mohou být doplněny také ve formě set-top boxů.

Jak je připojena DVB-T anténa? 

Anténu DVB-T lze připojit přímo k televizoru pomocí anténního kabelu (koaxiálního) s integrovaným tunerem. Pokud je připojen přijímač DVB-T, poskytuje vstup anténa DVB-T. Signál je poté přenesen do televizoru například pomocí kabelu HDMI. Aktivní antény DVB-T přijímají napájení buď z napájecího zdroje, nebo z přijímače.

Závěr: Tak naleznete vhodnou anténu DVB-T

V centru města díky plošnému umístění vysílacích stožárů je síla signálu většinou vynikající. Pasivní tyčové antény DVB-T již nabízejí dostatečný příjem pro takové oblasti. Vzhledem k husté zástavbě a různým druhům rušení však může být vhodné přepnout na aktivní variantu se zesilovačem (40 dB a více), zejména v masivních železobetonových budovách. Pokud při používání plochých antén nebo tyčových antén v rozsahu VHF dochází k rušení, může být vhodnou volbou teleskopická anténa.

V okrajových oblastech vysílací oblasti
v okrajových oblastech vysílací oblasti se doporučují zejména aktivní venkovní antény, protože síla signálu zde není zvlášť vysoká. Kdo chce přes DVB-T anténu přijímat i rozhlasové stanice, může si pomocí vhodných vnějších antén zajistit dobrý příjem. V závislosti na umístění však mohou stačit i vnitřní antény se zesilovači.