bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Co je kabel SAT?

Kabel SAT se skládá z koaxiálního kabelu a příslušných konektorů pro použití mezi převodníkem signálu (LNB) satelitní antény a přijímačem. Kabel je jednou z nejdůležitějších sočástí pro bezproblémové sledování, takže je třeba vzít v úvahu kvalitu. Obchod společnosti Conrad nabízí různé kvalitní kabely.

Z technického hlediska je kabel SAT koncentrovaným vodičem. To znamená, že různé vrstvy jsou vinuté symetricky k jednomu drátu, tedy ke společnému středu. Hlavní vodič je vyroben z mědi a je zodpovědný za vedení signálu. Přijímá signál z LNB a předává jej přijímači. Drát je obklopen izolační vrstvou, která odděluje vrstvy od měděného vodiče.

Nákupní kritéria pro kabel SAT

Anténní kabel

Anténní kabely vedou signál mezi anténou a přijímačem - ideálně s co nejmenší ztrátou. V minulosti se používaly takzvané jednovodičové kabely; dnes se používají symetrické vzory, tj. dvouvodičové kabely.

Anténní kabely se vyznačují těmito vlastnostmi:

  • Anténní kabely mají různé odpory, které je třeba přizpůsobit použití.
  • Anténní kabely vyzařují ven a jsou jedním z největších zdrojů rušivých signálů pro jiná zařízení.
  • Anténní kabely jsou náchylné k rušení z okolí.

Konstrukce anténního kabelu

Anténní kabely jsou vysokofrekvenční kabely, které lze rozdělit do čtyř komponent:
 

  1. Vnitřní vodič se skládá z mědi a je zodpovědný za vedení signálu.
  2. Dielektrikum: Toto popisuje izolační materiál, který obklopuje vnitřní vodič. Izolátor je většinou tvořen vzduchem a je mezi vnějším a vnitřním vodičem.
  3. Vnější vodič: také z mědi
  4. Plášť: Plášť kabelu je vyroben z vodotěsného a korozivzdorného materiálu. Většinou se používá plast nebo PVC.

Základní kritéria pro koupi kabelů SAT a antény

Vlnový odpor

Vlnový odpor se označuje jako impedance nebo charakteristický odpor. Vysokofrekvenční kabely jsou mechanicky konstruovány tak, že jsou velmi vhodné určité impedance kabelů. K nim patří odpory s 50 Ω, 75 Ω, 95 Ω a 120 Ω. Pro použití bezdrátových technologií je optimální odpor 50 Ω. Vyšší odpor může narušit bezdrátové použití.

Útlum kabelu

Oblast použití určuje tlumení potřebného kabelu. Čím vyšší je frekvence, tím větší by měl být útlum. Pevné vnitřní vodiče mají nižší hodnoty útlumu než dráty. Čistá měď je dobrý materiál pro vnitřní vodič. Kvalitu lze zvýšit postříbřenými měděnými kabely. Pracovní teplota ovlivňuje stupeň útlumu kabelu. Zde platí: Čím vyšší je pracovní teplota a celkové teplo anténního kabelu, tím větší je tlumení. Při pokládání vnějších vodičů je proto nutné respektovat podmínky prostředí (např. sluneční paprsky).

Plastový plášť

Vnější plášť kabelu obvykle není rozhodujícím kritériem pro rozhodnutí o koupi, ale měl by být vzat v úvahu při jeho vnějším použití. Pro výběr jsou důležité tyto otázky:

  • Jaké jsou provozní podmínky a teplotní rozsah?
  • Jak odolný je vnější plášť vůči chemikáliím?
  • Jaká je odolnost vůči UV záření?
  • Jaká je protipožární ochrana? Může se kabel sám vznítit? Vznikají při požáru plyny?