bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Digitální, analogové a Wi-Fi meteorologické stanice a příslušenství pro meteorologické stanice. Meteorologická stanice vám umožní průběžně sledovat podmínky uvnitř vašeho domova i venku. Můžete si vybrat z mnoha zařízení s různou přesností měření a možností předpovědi počasí až na 4 dny.

Meteorologické stanice - nenechte se překvapit počasím

Nikdo není rád překvapen počasím, proto jsou předpovědi počasí v televizi tak dychtivě sledovány a meteorologické služby na webu zaznamenávají obrovské množství zobrazení. Riziko, že se prognózy z těchto zdrojů nenaplní, je značné. Proto existují meteorologické stanice - zařízení, které odhaduje nadcházející vývoj počasí na základě současných podmínek.

Poradíme vám, která meteorologická stanice je pro vás nejlepší a jak si vybrat konkrétní model.

Co mohou měřit meteorologické stanice?

Meteorologická stanice je sestava různých měřicích zařízení pro meteorologické účely. Stanice jsou stejně oblíbené u hobby meteorologů jako u profesionálních uživatelů, například v zemědělství. Jednotlivé modely a konstrukce se navzájem liší. Například digitální meteorologické stanice překonávají analogové modely v počtu funkcí.

Meteorologické stanice shromažďují různá meteorologická data. Jedná se o fyzicky měřitelné veličiny, které ovlivňují náš každodenní život.

  • Teplota měřená teploměrem ukazuje teplotu vzduchu.
  • Vlhkost se stanoví vlhkoměrem a udává obsah vody ve vzduchu. Spolu s teplotou ovlivňuje takzvané vnitřní klima, které má vliv na naši pohodu v daném prostředí.
  • Tlak vzduchu měřený barometrem umožňuje předpovídat počasí, například spočítat pravděpodobnost srážek.
  • Meteorologické stanice s pokročilými funkcemi jsou také vybaveny měřicími zařízeními, jako jsou anemometrsenzory znečištění ovzduší, nebo měřiče koncentrace CO2.

Rozdíly mezi analogovými a digitálními meteorologickými stanicemi

Digitální meteorologické stanice

Digitální meteorologické stanice jsou elektronická zařízení s různými senzory, které sledují aktuální počasí. Jejich velkou výhodou je možnost bezdrátového přenosu dat. Údaje shromážděné z několika senzorů a měřicích bodů lze v centrální jednotce zpracovat a na displeji přehledně zobrazit. Integrace externích dat z oficiálních meteorologických stránek pak umožňuje předpověď na delší dobu dopředu.

Obr.: Digitální bezdrátová meteostanice TFA Dostmann Spring 35.1129.01

Analogové meteorologické stanice

Analogové meteorologické stanice jsou stacionární měřicí zařízení s mechanickými prvky. Displej je analogový, nejčastěji s kruhovou stupnicí. Obvykle se jedná o kombinaci teploměru, vlhkoměru a barometru pro určování teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu. Navzdory trendu digitalizace, analogové meteorologické stanice v současné době zažívají renesanci jako designové objekty.

Obr.: analogová meteostanice TFA Dostmann 20.2019

  Analogová meteorologická stanice Digitální meteorologická stanice
Konstrukce zařízení + odolná konstrukce díky čistě mechanickým prvkům - často se jedná o základnovou stanici pro vnitřní provoz a sadu externích senzorů
  + obvykle odolný vůči povětrnostním podmínkám a vhodný pro venkovní použití - elektronické součástky mohou být citlivé
     
Napájení + není vyžadováno napájení - u elektrických zařízení je vyžadováno napájení, například baterie
  + dá se použít kdekoliv  
     
Možnosti rozšíření - vždy pouze jedno zařízení, nelze kombinovat + sady mnoha senzorů počasí pro různá místa
     
Indikátor - odečet je vyžadován přímo na místě + dálkový odečet naměřených hodnot pomocí rádiového přenosu
  - v mechanickém měřítku lze na displeji jasně zobrazit data z mnoha měřicích bodů + dálkový odečet naměřených hodnot přes bezdrátové připojení
     
Přenos dat - není možný žádný přenos dat, ani další zpracování + přenos dat je možný, bezdrátové, například do internetové aplikace
    + pro předpověď počasí lze využít i externí data
Interpretace dat - Interpretace naměřených dat vyžaduje znalost meteorologických vztahů + interpretaci měření zajišťuje digitální displej, například předpověď formou piktogramů
     
Možnost rozšíření - nelze rozšířit + v závislosti na modelu je možné připojit další senzory a měřicí zařízení

Meteorologické stanice: funkce měření a přenos dat

Analogové meteorologické stanice není možné připojit do internetu. Čtení tak funguje pouze stacionárně v místě instalace. Navíc není možné naměřená data ukládat a zpětně vyhodnocovat. V tomto ohledu jsou digitální meteorologické stanice rozhodně lepší.

 

Digitální meteorologické stanice dle modelu nabízí:

  • Několik měřicích míst prostřednictvím bezdrátových senzorů
  • Zpracování meteorologických údajů pro předpověď počasí
  • Možnost prohlížet meteorologická data na základnové stanici s barevným displejem nebo prostřednictvím aplikace na externí zařízení (například chytrý telefon)
  • Napojení na externí zdroje dat, čímž se zvyšuje spolehlivost předpovědi počasí
  • Snadno čitelný displej zobrazuje kromě naměřených dat také pravděpodobnost srážek, čas východu a západu slunce, fáze měsíce a další externí data
  • Funkce alarmu poskytuje varování před povětrnostními událostmi, jako je mráz a bouřka
  • Přesné digitální hodiny s časovačem

Digitální modely pro pokročilé uživatele jsou často vybaveny rozhraním pro připojení dalších měřicích zařízení. Například lze jako další zařízení připojit senzor větru nebo deště.

 

Způsoby přenosu dat o počasí

  • Rádiový přenos v uzavřeném systému pomocí sady meteorologické stanice a měřicích senzorů, například bezdrátový teploměr pro venkovní použití
  • Přenos dat přes satelit pro informace o počasí, předpovědi počasí a automatickou synchronizaci času
  • Meteorologická stanice s Wi-Fi umožňuje přenos dat přes internet, širokou škálu analýz a zpracování dat pomocí aplikace pro inteligentní domácnost.
  • Jsou možné kombinace těchto přenosových cest, například bezdrátová meteorologická stanice může shromažďovat data na místě pomocí několika měřicích přístrojů a také přijímat satelitní informace pro předpověď počasí.

Výhody meteorologické stanice s Wi-Fi

Wi-Fi umožňuje integraci meteorologické stanice do domácí sítě i internetu. Díky tomu je možné prostřednictvím aplikace vzdáleně přistupovat k údajům získaným pomocí meteostanice. Aplikace mohou být jednoduché na zobrazení počasí, nebo v sobě integrovat více prvků chytré domácnosti, a pomocí naměřené teploty tak například ovládat topení v domě.

Při výběru meteorologické stanice pro připojení k takovýmto inteligentním řešením domácnosti se ujistěte, že je kompatibilní s vaším stávajícím systémem. Poskytovatelé webových služeb Zani, Google, Apple nebo Amazon se navzájem předhání.