bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Akuvrtačka: Ideální pro použití bez napájení

Ve srovnání s velkým vrtačkou je akuvrtačka rychlejší. Díky výkonné a vyměnitelné baterii lze zařízení použít kdekoli - i tam, kde není napájení. V našem průvodci zjistíte, jaké funkce má akuvrtačka a co je důležité při jeho nákupu.

Co je akuvrtačka?

Akuvrtačka je skutečný všestranný pracovník: Stejně jako u běžné vrtačky můžete vrtat otvory pomocí zařízení napájeného z baterie. Je třeba poznamenat, že běžná akuvrtačka nemá příklepový mechanismus

To znamená, že vrtání do masivního betonu nebo cihel není možné. Abyste zvládli takové výzvy, potřebujete aku vrtačku s příklepem. Akuvrtačka nahrazuje nejen vrtačku, ale také poslouží např. k zašroubování nebo vytažení šroubů. Pro tento účel mají Aku vrtačky otáčení ve směru hodinových ručiček / proti směru hodinových ručiček a variabilní a jemně nastavitelnou rychlost.

Největší výhodou Aku vrtačky je baterie. To znamená, že Aku vrtačka je po ruce a prodlužovací kabely, které je třeba pokládat na staveništi, jsou minulostí. Aku vrtačky se v zákaznickém servisu ukázaly jako mimořádně praktické: 

Práce mohou být provedeny okamžitě, aniž by bylo nutné vést kabel přes dům zákazníka, aby bylo možné zařízení napájet.

Aku vrtačku lze rychle vyměnit, a tím se minimalizují prodlevy při práci. U Aku vrtaček je vhodné mít vždy po ruce alespoň dvě baterie. Když se jedna používá, tak se druhá může nabíjet.

Jaké druhy akuvrtaček existují?

Normální Aku vrtačka je určena k rychlému zašroubování šroubů, zatímco akumulátorový vrták lze použít také k vrtání otvorů. Aku příklepová vrtačka je skutečný specialista: S tímto zařízením lze zaseknuté šrouby téměř okamžitě povolit.

Ale i utahování šroubů, například při výměně pneumatik, jsou možné bez problémů a bez námahy. Aku příklepová vrtačka je tím správným nástrojem pro vrtání otvorů do tvrdých materiálů. Díky vestavěnému příklepovému mechanismu je takové zařízení vhodné i pro náročné úkoly. 

Pokud mají být naopak vytvořeny otvory pro kabely nebo potrubí ve zdi, již nestačí jednoduchá Aku příklepová vrtačka Pak doporučujeme použít obzvláště výkonnou Aku příklepovou vrtačku.

Výhody a nevýhody Aku vrtaček

Akumulátorová vrtací sada Aku vrtačky obecně nabízejí stejný výkon jako vrtačky. Velkou výhodou Aku vrtačky je jejich nezávislost na napájení, což znamená, že jsou při použití extrémně flexibilní. V závislosti na modelu mají zařízení také nízkou vlastní hmotnost, což umožňuje práci bez únavy po delší dobu.

Profesionální akumulátorová vrtací kladiva jsou z toho vyloučena. Doba provozu na jedno nabití baterie je však omezená. Čím náročnější práce, tím častěji musí být baterie nabíjena v nabíječce. Pro trvalé používání na staveništi se proto stále doporučuje kabelové zařízení.

Jaké typy baterií existují?

V normálních Aku vrtačkách a příklepových se používají různé typy baterií. V následujícím textu vám podrobněji představíme nejběžnější typy baterií: Kvůli kadmiu lze nikl-kadmiové baterie používat pouze pro nástroje, protože materiál je vysoce znečišťující.

Tyto baterie podléhají paměťovému efektu a mají nižší kapacitu než jiné typy baterií. Vysoká úroveň robustnosti a citlivost na nízkou teplotu však hovoří ve prospěch tohoto typu baterie. Nikl-kadmiová baterie navíc zvládne až 1 500 nabíjecích cyklů

Nikl-metal hydridová baterie má naproti tomu výrazně vyšší kapacitu než nikl-kadmiová baterie. To je však hrazeno nižším počtem 500 až 1 000 nabíjecích cyklů

Místo paměťového efektu může tento typ baterie vést k takzvanému efektu setrvačnosti baterie.

Na co si mám dávat pozor při nákupu Aku vrtačky?

Při nákupu Aku vrtačky je třeba zohlednit kapacitu baterie. Baterie 5 Ah je běžná velikost pro profesionální zařízení. Čím větší je baterie, tím delší je možná provozní doba.

U profesionálních aplikací musí zařízení poskytovat vysoký točivý moment nejméně 48 Nm. Pokud jde o baterii, měli byste dnes používat pouze lithium-iontové baterie, protože zde není žádný paměťový efekt. 

Mnoho výrobců vyrábí baterie, které lze použít pro různá zařízení. Z tohoto důvodu není k zahození se zavázat k produktům společnosti. Pamatujte, že pro vrtání do měkkého materiálu je nejvhodnější běžná Aku vrtačka. Aku příklepová vrtačka je nutností při práci na tvrdých materiálech, jako je beton.

Při nákupu věnujte pozornost nabíječce: Někteří výrobci nabízejí speciální rychlonabíječky, díky nimž je baterie mnohem rychleji připravena k použití. Při práci může být užitečné, pokud má zařízení vestavěné LED světlo. To znamená, že při vrtání máte přehled o všem a to i za špatných světelných podmínek.

Dalším důležitým kritériem je typ sklíčidla: Kromě běžného sklíčidla je k dispozici také rychloupínací sklíčidlo SDS. Obzvláště tenké vrtáky a bity můžete držet pouze s běžným sklíčidlem. 

Na druhé straně jsou pro rychloupínací sklíčidlo SDS vyžadovány speciální vrtačky. Při nákupu nového se vyplatí využít nabídek, které kromě Aku vrtačky zahrnují i různé doplňky, jako je vrtačka nebo sada bitů.

Náš praktický tip: při nákupu zvažte napětí baterie!

V obchodech najdete Aku vrtačky s dobíjecími bateriemi s napětím od 3,6 do více než 18 voltů. Modely s 3,6 až 9,6 V jsou vhodné pouze pro lehké a méně náročné činnosti. Zařízení, která mají baterii s napětím až 14,4 voltů, jsou dobrou volbou pro kutily. Na druhou stranu profesionálové používají akuvrtačky s minimálně 18 volty.

Často kladené dotazy k akuvrtačkám

Co znamená SDS Plus? 

SDS-Plus je speciální vrtný systém, který byl původně vyvinut společností Bosch. Používá se ve vrtačkách a vrtacích kladivech.

Co musím vzít v úvahu, pokud chci vrtat tenké plechy?

S tenkým plechem buďte opatrní, protože materiál se může velmi rychle roztrhnout. Nejlepší je plech umístit mezi dvě tenké dřevěné desky. Získáte tak čistý výsledek a nedojde k poškození materiálu.