bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Účelem síťových adaptérů, případně síťových nebo též napájecích zdrojů je přetvářet střídavé napětí 230 V (AC), s nímž se setkáte ve veřejných elektrických sítích, v pevně stanovené či nastavitelné stejnosměrné napětí (DC).

V nejjednodušších případech, například při napájení LED světla, nabíječky pro akumulátory či telefonního záznamníku, si vystačíte s jednoduchými síťovými adaptéry či zdroji v zásuvkovém provedení. Jak napovídá jejich označení, zapojují se tyto zdroje do síťové zásuvky a z hlediska výstupního napětí a proudu jsou přesně přizpůsobeny napájenému spotřebiči. K napájení energeticky náročnějších spotřebičů (např. notebooků či tiskáren) se používají větší síťové zdroje, které jsou rovněž speciálně přizpůsobeny příslušným spotřebičům.

Tip: V servisním sektoru, ale i v oblasti vývoje elektroniky, vzdělávání nebo třeba volnočasových aktivit jsou na síťové adaptéry či zdroje kladeny ještě další nároky. Tak třeba v případě škol či úřadů se lze setkat se speciálními bezpečnostně technickými požadavky, jako je např. přezkoušení dle určitých norem, které síťové zdroje musí bezpodmínečně splnit atd.