bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Co je vzduchový kompresor?

Kompresory jsou vhodné pro téměř všechny druhy použití stlačeného vzduchu v oblasti kutilství a dílny. Kompresor stlačeného vzduchu nasává vzduch z okolního prostředí. Nasávaný vzduch je ve válci stlačen. Stlačený vzduch proudí do tlakové nádoby a tam se ukládá. Na výstupu je k dispozici přívod stlačeného vzduchu - od foukací pistole přes hustiče pneumatik, od rozprašovače barev po šroubové, svorkové a brusné nástroje.

Jakmile kompresor dosáhne maximálního tlaku, můžete začít pracovat. Standardní vybavení kompresorů zahrnuje alespoň jednu rychlospojku, pomocí které je upuštěn tlak. Připojte tlakovou hadici ke spojce. Tlakový vzduch transportuje tam, kam potřebujete.

Pístové kompresory s tlakovými nádobami jsou vybaveny automatickým spínačem zapnutí / vypnutí čerpadla. Po dosažení maximálního tlaku se motor vypne. Jakmile tlak kotle poklesne na zapínací tlak, vzduchový kompresor se znovu zapne.

Kromě pístových kompresorů, které jsou široce používány v kutilských a poloprofesionálních aplikacích, existují také šroubové kompresory pro průmyslové použití. Pracují na principu otáčení, neposkytují tak vysoký tlak, a proto nejsou tak univerzálně použitelné.

Co znamenají specifikace tlaku pro kompresory?

Existují obzvláště malé kompresory stlačeného vzduchu, levné modely pro kutily a výkonná zařízení pro profesionální použití. Jednotlivé varianty se liší hlavně výkonem a provozním hlukem.

Rozhodujícím faktorem pro výkon kompresoru stlačeného vzduchu není výkon motoru ve wattech, ale efektivní objem vzduchu v litrech za minutu (l / min). Udává, kolik stlačeného vzduchu může zařízení poskytnout. Výstup je určen standardizovaným procesem. Výstupní objem odpovídá přibližně 60 až 70 procentům sací kapacity v l / min, tj. Množství, které zařízení čerpá z prostředí a komprimuje.

Jednotlivé nástroje mají určitou spotřebu vzduchu v l / min. To znamená množství stlačeného vzduchu, které musí při použití nástroje proudit z kompresoru za minutu. Pokud kompresor nedokáže zajistit potřebné množství vzduchu (množství uvolněného vzduchu je menší než spotřeba vzduchu), nemůžete příslušný nástroj správně použít.

S plnicí kapacitou nebo plnicím objemem v L / min udávají výrobci, kolik stlačeného vzduchu zařízení načerpá do kotle za minutu. Protože hodnota silně závisí na protitlaku, s nímž výrobci zacházejí odlišně, je kapacita plnění vhodná pro srovnání produktů pouze v omezené míře.

Většina kompresorů má na nádrži na stlačený vzduch vypouštěcí kohout. S jeho pomocí můžete odvádět kondenzovanou vodu která se hromadí uvnitř kovové nádoby během provozu. Pravidelné vyprazdňování je užitečné, aby se zabránilo korozi uvnitř kotle. Po uvolnění tlaku jej jednoduše zvedněte a chvíli počkejte - hotovo! Pokud jde o korozi, věnujte pozornost záruce proti proražení kotle, kterou nabízejí někteří výrobci.

Velikost nádrže: Aby kompresoru nikdy nedocházel dech

Maximální tlak v barech udává, jak silně je stlačen vzduch v kotli. Důležitější je objem kotle, tj. velikost kotle. Udává se v litrech a udává, kolik stlačeného vzduchu může zařízení skladovat. Větší skladovací objem znamená větší rezervy stlačeného vzduchu a umožňuje delší práci, dokud se motor znovu nespustí.

Pneumatické nástroje často vyžadují určitý pracovní tlak, aby se brusný talíř pohyboval dostatečně rychle nebo aby rázový šroubovák mohl správně utáhnout nebo povolit šrouby. Pokud tlak v kotli klesne pod požadovaný pracovní tlak, musíte si udělat přestávku, dokud se požadovaný tlak v zásobníku znovu nevytvoří a můžete pokračovat v práci.

Některé malé kompresory fungují bez viditelné vzduchové nádrže. Díky svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti se snadno přepravují a ukládají, například do kufru. Malé kompresory jsou určeny do garáže. Používají se především k nafouknutí pneumatik pro automobily a jízdní kola, fotbalových míčů, nafukovacích matrací a provizorních postelí. Modely napájené z baterie jsou vhodné nejen pro použití doma, ale také pro cestování, například na pláži k nafouknutí nafukovacího člunu nebo pro servis na kolech.

Obr.: Metabo pístový kompresor Mega

K čemu je počet válců

Levné pístové kompresory vyrábějí stlačený vzduch s jednostupňovým válcem. Tyto modely jsou určeny pro příležitostnou práci. Ve válci se nachází píst, jehož pohyb stlačuje vzduch. Zařízení s dvoustupňovým kompresorem nabízejí vyšší rychlost dodávky. Modely s dvouválcovou jednotkou pro intenzivní používání nebo pro permanentní stlačený vzduch se vyznačují ještě vyšší účinností.

Dražší kompresory mají profesionálně navržený motor a válec pro nepřetržité používání. Robustní konstrukce zajišťuje spolehlivý přísun stlačeného vzduchu i při použití nástrojů, které vyžadují hodně stlačeného vzduchu, a přesné lakování

Věnujte pozornost objemu kompresoru

Faktor, který by neměl být při nákupu kompresoru podceňován, je provozní hluk. Udává se v dB - čím vyšší je hodnota, tím hlasitější je zařízení, když běží motor. Během precizních prací v dílně, jako je lakování, pískování nebo malby airbrushem, může být nepříjemný hlasitý provozní hluk. K tomu jsou k dispozici zejména kompresory se sníženou hlučností s izolovanou konstrukcí skříně, zvukově izolovaný sací systém a průmyslový blok kompresoru s nízkou rychlostí.

Nohy absorbující vibrace zajišťují nejen bezpečný, ale také stabilní stání. Gumové nárazníky snižují vibrace, které vznikají při spuštění vzduchového kompresoru, a snižují tvorbu hluku. Často se hodí při práce, když je kompresor poblíž vás.

Kompresory s olejem a bez oleje

Pokud je pro vás důležitý bezúdržbový motor, zvolte kompresor, který nevyžaduje doplňovací olej. Takové vzduchové kompresory fungují bez dalšího mazání. Tyto modely poznáte podle označení „bez oleje“ nebo „bez údržby“ v popisu produktu. Nevýhoda bezolejových kompresorů: Při zatížení se rychle zahřívají. Bezolejová zařízení jsou vhodná pouze pro nástroje, jako jsou dláta, kladiva, rázové utahováky, ráčny na stlačený vzduch, sešívačky, hřebíkovače, vrtačky a brusky.

Pro tuto práci se doporučuje pístový kompresor s dlouhou životností. Ke kontrole hladiny oleje v čerpadle můžete použít měrku nebo , nebo ještě lépe okénko a v případě potřeby olej doplnit nebo vyměnit. V příručce se dozvíte, který olej je vhodný.

Další vybavení pro vzduchové kompresory

Tlak kotle můžete odečíst na manometru kompresoru. Pro některé práce by byl plný tlak vzduchu příliš silný. Pak je potřeba jemně dávkovaný stlačený vzduch, například při vyfukování šperků a jiných malých předmětů, při použití pneumatických nožových a řezacích nástrojů nebo při airbrush použití. Pro tyto účely je praktický redukční ventil na kompresoru, pomocí kterého můžete plynule nastavit tlak až na maximum. Regulovaný pracovní tlak se poté zobrazí na druhém manometru Ačkoli některé nástroje, jako jsou foukací pistole, také nabízejí regulaci tlaku na spoušti, předvolba tlaku pomocí redukčního ventilu je přesnější. Kromě regulovaného výstupu nabízejí lepší kompresory také neregulovaný výstup s maximálním tlakem. Oba konektory můžete používat současně.

Standardem u kompresorů je zpětný ventil a bezpečnostní ventil, které zajišťují bezpečnost uživatele. Mezi bezpečnostní doplňky patří tepelný spínač a odlehčení při spuštění. Spínač tepelného přetížení přeruší napájení v případě poruchy. Odlehčení při rozběhu zajišťuje kompresor bez zatížení a tedy spolehlivý spouštěcí proces i při nízkých teplotách. Odlehčení při spuštění je výhodou, pokud chcete zařízení používat častěji v chladnějším období roku.

Lepší modely mají jeden nebo více vzduchových filtrů pro čištění nasávaného vzduchu - praktické při použití kompresoru v prašném prostředí. Filtr byste měli pravidelně čistit nebo vyměňovat.

S velikostí se také zvyšuje hmotnost. Kompresor s 24litrovou nádrží váží v průměru mezi 20 a 30 kilogramy. Modely s objemem 100 litrů váží kolem 70 kilogramů. Pokud kompresor není vždy na stejném místě, například na stálém místě v dílně, doporučujeme pro snadnou přepravu velká kola a držák. Zajišťují mobilitu a tím více možných využití. Větší generátory tlaku můžete také s mírnou námahou přesunout z dílny nebo garáže, například při práci kolem domu nebo na zahradě.

Věnujte pozornost také informacím o přepravě: Mnoho kompresorů lze přepravovat v jakékoli poloze, u některých modelů naopak pouze ve svislé poloze.

Správné příslušenství pro vzduchové kompresory

Příslušenství

Váš nový kompresor je obvykle dodáván bez příslušenství. Existují také sady kompresorů, které jsou dodávány s tlakovou hadicí a některými základními nástroji pro vyfukování a nahuštění pneumatik nebo koulí. V závislosti na aplikaci budete potřebovat různé příslušenství.  

 

Bezpečnost při práci

Podle toho, jaký nástroj používáte, noste ochranné brýle nebo ochrannou masku pro oči. Při práci, při které se vytváří prach, se doporučuje použít dýchací masku. Ochrana sluchu se doporučuje také pro nezvukově izolované generátory stlačeného vzduchu.