Nejen hlavu, ale i zbytek těla je nutné při práci chránit

Autor: Tomáš Krásenský, 20. listopad 2019

V posledním videu jsme se bavili o ochraně hlavy, obličeje, dýchacích cest, zraku a sluchu. Vedle hlavy je ale často dobré myslet i na zbytek své tělesné schránky. Proto si teď představíme další zástupce OOPP, a sice jednorázové oblekyrukavicechrániče kolen a pracovní obuv.

Jednorázové ochranné oděvy a zástěry

Jednorázové ochranné oděvy mají za úkol chránit naše tělo a současně bránit tomu, abychom my sami znečistili choulostivé provozy, například v potravinářství nebo v průmyslu. Jde o jednorázové ochranné oděvy od renomovaných značek, které vás ochrání proti lehkému postříkání kapalinou (typ 6) a nebezpečnému prachu (typ 5). Jsou vyrobeny z materiálu, který je pevný, a přesto mimořádně lehký a poddajný. Přestože odpuzuje kapaliny na vodní bázi a funguje jako bariéra proti jemným částicím a vláknům, zůstává prodyšný pro vzduch i vodní páru. Oba obleky mají antistatickou úpravou, 3M deklaruje také sníženou hořlavost.

Tyto obleky najdou využití mimo jiné v laboratořích, ve stavebnictví, při lehké údržbě, úklidu budov, malování a lakování, broušení kovů a zpracování dřeva.

Protikladem oděvů chránicích celé tělo jsou zástěry, které zakrývají jen určitou, především přední část trupu a část nohou. Já ve své dílně používám tradiční truhlářskou bavlněnou zástěru, jejímž úkolem je ochránit běžný pracovní oděv proti zašpinění či potřísnění lepidlem nebo nátěrovými hmotami. Náprsní kapsa slouží pro uložení drobného náčiní. 

Testované produkty

Brašny na nářadí

Pokud potřebujete více úložných prostor, abyste vše potřebné měli neustále při ruce, můžete tuto zástěru kombinovat s nějakou brašnou na nářadí, která se připevní na opasek. Vybrat si můžete z mnoha velikostí a kombinací kapes. U Conrada mají brašny jednoduché univerzální, ale i brašny s mnoha kapsami pro speciální nářadí. Brašny lze pořídit prázdné, nebo se sadou nářadí, v nabídce jsou také opasky a příslušenství, jako jsou různá oka a pásy přes rameno.

Chrániče kolen

Od stejné italské značky jako brašna jsou chrániče kolen. Jejich úkolem je poskytnout ochranu proti nárazům, ale i zvýšit komfort při činnostech, kdy si člověk musí kleknout. Podobně jako u brašny zajišťuje vysokou odolnost při nízké hmotnosti polyesterová tkanina, která je v jednom případě kombinovaná s protiskluzovou vrstvou a ve druhém pevnou skořepinou odolávající propíchnutí. Volba je tedy na vás podle toho, v jakém prostředí pracujete. Chrániče kolen jsou nezbytné pro dlaždiče, ale využijete je i při servisu vozidel nebo při montážích.

Testované chrániče kolen

Ochrana rukou

Vraťme se na chvilku ještě o patro výš, a sice k rukám. Rukavice patří mezi nejčastěji používané ochranné pomůcky. V supermarketu narazíte většinou jen na obecné výrobky s krátkou životností, které neposkytují žádnou zvláštní ochranu. Prioritou je nízká cena. Profesionálům, řemeslníkům i kutilům by však měla ležet na srdci především jejich vlastní bezpečnost. Rukavice by proto měli vybírat především podle rizika, kterému jsou vystaveni. Je libo ochrana proti elektřině, teplu nebo vibracím? Pro každou takovou disciplínu existují speciální rukavice. 

Latexové rukavice Electrosoft nejsou pro vaši uklízečku, ale pro elektrikáře, které chrání před úrazem elektrickým proudem. Dovolují práci pod napětím až 1000 V. Pro dodatečnou mechanickou ochranu je potřeba použít ještě kožené chrániče.

Další specialitkou jsou žáruvzdorné rukavice KarboTECT. Můžete se v nich dotýkat předmětů o teplotě až 350 °C. To už se jeden pěkně zapotí, takže přijde vhod vnitřní bavlněná vrstva, která saje pot. Tyto rukavice najdou uplatnění ve slévárnách, při asfaltování, ale také třeba v pekárnách, a tipuju, že lepší rukavici na grilování byste hledali asi těžko.

Do třetice tu mám rukavice typu anti-shock, které chrání proti vibracím. Silné gelové vložky tlumí rázy a vibrace při práci se stroji, jako jsou vrtačky s mechanickým i pneumatickým příklepem, vibrační pěchy nebo excentrické brusky. Rukavice jsou z kvalitních syntetických materiálů Clarino a elastan, který znáte pod obchodními značkami Spandex či Lycra.

Testované rukavice

Bezpečnostní obuv

A konečně se dostáváme, jak jsem sliboval, až k patě. Boty do roboty už nemusí vypadat jako fáračky. Moderní pracovní obuv si v designu nezadá ani s vycházkovou obuví, a navíc může mít spoustu bezpečnostních prvků. Tak třeba multifunkční bezpečnostní boty Uvex jsou sportovního střihu, jsou mimořádně lehké a velmi pohodlné. Současně ale disponují takzvanou tužinkou, tedy špičkou vyztuženou pro ochranu prstů, která odolá nárazu s energií 200 J. Díky tomu patří do kategorie bezpečnostní obuvi S1, která zahrnuje také antistatické vlastnosti a účinné tlumení rázů v patní části podrážky. Tužinka je v tomto případě plastová, takže je nemagnetická.

Další pán na holení není módním doplňkem ke značkové teplákové soupravě, nýbrž pracovní bezpečnostní obuví kategorie S1P. Doplňkové písmeno P značí, že kromě dříve uvedeného jsou boty odolné vůči propíchnutí zespodu. Kdo někdy rozebíral palety, ví, o čem je řeč.

Boty značky Albatros vypadají jako pracovní už na první pohled, však také patří do kategorie S3. Zatímco obuv S1 je určena do suchého vnitřního prostředí, es dvojka už je odolná vůči absorpci a průniku vody a es trojka má ještě k tomu automaticky podešev odolnou proti propíchnutí, a navíc s výrazným dezénem, který je určený pro venkovní prostředí.

Testované boty

Vidíte sami, že Conrad má ochranné pomůcky pro každou příležitost a vybrat si můžete přesně podle svých preferencí. Nezapomeňte se podívat také na naše první video o osobních ochranných pracovních pomůckách, které se věnuje ochraně hlavy, obličeje, dýchacích cest, zraku a sluchu.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster