Víte jak vybrat laboratorní zdroj? Poradíme Vám!

Autor: Tomáš Krásenský, 27. prosinec 2018

Dobrý den, jmenuji se Tomáš Krásenský a před sebou mám dva laboratorní zdroje. Ne že by mi nestačil jeden, ale jsou to zástupci dvou nejběžnějších konstrukcí, takže vám na nich můžu ukázat hlavní rozdíly a vy pak budete mít jednodušší rozhodování, který typ je pro vás vhodnější.

Laboratorní zdroje

Dobrý den, jmenuji se Tomáš Krásenský a před sebou mám dva laboratorní zdroje. Ne že by mi nestačil jeden, ale jsou to zástupci dvou nejběžnějších konstrukcí, takže vám na nich můžu ukázat hlavní rozdíly a vy pak budete mít jednodušší rozhodování, který typ je pro vás vhodnější.

Jde v podstatě o zdroje stejnosměrného, výjimečně i střídavého elektrického napětí. Vstupní napětí berou z běžné sítě, tedy ve výši 230 V, a mění ho na požadovanou velikost a kvalitu. Proto je srdcem každého laboratorního zdroje nějaký měnič napětí a v tom se právě oba prezentované zdroje liší.

Jeden zastupuje tzv. lineární zdroje, které používají klasický transformátor, druhý je zástupcem tzv. spínaných zdrojů. Ty sice také mají transformátor, ale díky použití vysoké frekvence jim při stejném výkonu stačí mnohem menší trafo. Oba zdroje se tedy nápadně liší hmotností.

Lineární zdroje s vyšším výkonem totiž potřebují pořádný transformátor, který holt něco váží. Tento konkrétní zdroj při výkonu 123 W váží 6,6 kilogramů, zatímco tento spínaný zdroj o výkonu 200 W váží jen 2,5 kilogramu. Spínané zdroje navíc provádějí transformaci elektrických veličin s vyšší účinností, mají tedy menší ztráty.

Nejjednodušší zdroje mají pevné hodnoty výstupních veličin, pokročilejší dovolují regulaci proudu i napětí, jako je to v případě obou těchto zdrojů. Rozsah regulace vybírejte podle svých potřeb. Zdroje s regulací by také měly mít nějaký ukazatel aktuálních hodnot, abyste je nemuseli kontrolovat pomocí externího multimetru.

Přístroje samozřejmě obsahují řadu dalších součástek pro dosažení potřebné kvality výstupních parametrů, tedy stabilního a vyhlazeného napětí bez rušení. Oba typy zdrojů mají svá pro i proti.

Lineární vyniká jednoduchou konstrukcí, odolností a přirozeně kvalitním výstupním napětím bez rušení. Naproti tomu spínané zdroje jsou účinnější a při nižších nákladech zvládají vyšší výkony, protože nepotřebují tak velké a těžké transformátory. Jejich nevýhodou je kratší životnost a rušení od výkonových tranzistorů, které se musí u citlivých aplikací odfiltrovat.

Lineární zdroj Voltcraft VLP-1303 USB se může pochlubit třemi výstupy. Jak typové označení napovídá, obsahuje USB, a to hned dvě zásuvky s různými, nastavitelnými parametry. Nechybí ani standardní bezpečnostní zdířky o průměru čtyři milimetry.

Spínaný zdroj Voltcraft PSP-12010 (prodej ukončen) je zajímavý tím, že lze přes sériový port propojit s počítačem a pomocí dodávaného softwaru ovládat a programovat. Můžete nastavit mezní hodnoty pro napětí, proud nebo výkon. Výstup připojíte nebo odpojíte stiskem tlačítka.

Laboratorní zdroje se hodí všude tam, kde potřebujete bezpečné stabilní především stejnosměrné napětí. Většinou jde o napájení elektrických obvodů při vývoji, konstrukci a testech nejrůznější elektroniky. Jednodušší zdroje jsou určeny pro kutily, modeláře, dílny a školy, špičkové přístroje najdou uplatnění ve vědeckých a průmyslových laboratořích.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster