Laboratorní zdroj DLP-1305. Lineárních 150 wattů v malém těle

Autor: Jan Robenek, 20. červen 2023

Hledáte regulovatelný zdroj, který nabídne dostatečný výkon, aniž by vám na stole zabíral zbytečně mnoho místa? Laboratorní pětiampérový model DLP-1305 značky Voltcraft pracuje sice lineárně, ale vedle hmotnosti to poznáte spíše na čistotě vyráběného napětí. Zařízení s výstupním rozsahem 0 – 30 V, barevným grafickým LCD a několika užitečnými funkcemi, které si rychle oblíbíte, na výšku nezabere ani 20 cm a široké je pouze 117 mm.

Jednoduše, ale i přesně

Pořízení laboratorního zdroje stejnosměrného napájení patří nepochybně k dlouhodobějším investicím a někteří uživatelé proto automaticky volí verze s větším počtem kanálů. Budou je ale všechny skutečně potřebovat? V praxi si mnohdy vystačíme i s jediným výstupem, hlavně aby vše bylo robustní, přesné a také stabilní. Regulovatelný přístroj DLP-1305 s německými kořeny k tomu dále přidává jednoduché ovládání, přehledný displej s úhlopříčkou čtyři palce a pro někoho i decentní černé provedení. Vedle zdířek či podsvětleného aktivačního tlačítka se proto s barvami setkáte především na velkém LCD nebo u přiznané vnitřní kabeláže vedoucí okolo dominantního toroidního transformátoru.

Čelní panel tvoří z velké části lehce zapuštěný displej, který jasně zobrazuje všechny potřebné informace. Velké číslice žluté barvy výrobce vyhradil pro změřené napětí, proud a také výkon, zatímco nastavené hodnoty, včetně uživatelsky definovaných úrovní přepěťové či nadproudové ochrany, se nám zase zobrazují v bílém a vpravo. Zůstalo zde dokonce i místo pro dvouřádkovou nápovědu vysvětlující funkce jednotlivých ovládacích prvků, kterých ale není vůbec mnoho. K práci nám totiž bohatě stačí otočný přepínač s možností potvrzování stiskem, tlačítko pro aktivaci výstupu, navigační kříž a v případě potřeby též trojice systémových ovladačů přímo nad kolébkovým vypínačem. Výstupní zdířky jsou pak téměř celé zapuštěné a neumožňují rovnou připojit holé vodiče. Jejich záporný pól naleznete opět vlevo.

Laboratorní zdroj s nastavitelným napětím VOLTCRAFT DLP-1305

Zdroj Voltcraft o hmotnosti zhruba šest kilogramů a výkonu 150 W je při zatížení aktivně chlazen ventilátorem s výdechy na zadním panelu, hned vedle sériového rozhraní RS-232. Zařízení stojí pevně na čtyřech nožkách z měkčeného materiálu, ale díky robustnímu úchytu lze rychle přenést i na jiné místo. Jako celek vypadá odolně, vždyť jej také drží pohromadě více než deset šroubů. Některé z nich ale bude možná nutné lehce dotáhnout.

Jako na osciloskopu

Nastavení jednotlivých parametrů zdroje není vůbec složité a díky rychlému spuštění systému, které zabere asi dvě vteřiny, máte vše prakticky ihned k dispozici. U napětí, proudu nebo některé z ochran šipkami vždy jen vyberete příslušnou pozici a otáčením přepínače okamžitě volíte konkrétní hodnotu. To je vše. Rozhraní dokáže nejen přirozeně upravit nižší řády tak, aby docházelo k „plynulému“ snižování nebo zvyšování výstupní úrovně, ale po uživateli nebude vyžadovat ani žádné potvrzování. Právě naopak.

Laboratorní zdroj s nastavitelným napětím VOLTCRAFT DLP-1305

Stiskem tlačítka OK nebo i voliče rázem vstupujete do grafického režimu s jednoduchým vykreslováním aktuálních úrovní napětí či proudu na časové ose. Obsluha proto může orientačně nahlédnout zpátky do minulosti a sledovat vše podstatné za uplynulých třicet vteřin, nebo až jednu minutu. Hodit se bude i možnost souběžného nastavení a také zpětného vyčíslení obou základních veličin v horní části displeje. Zrovna v Německu by ale mohli vědět, že velké písmeno „S“ odkazující na slavného rodáka, a také jednotku elektrické vodivosti, nemá na časové ose co pohledávat.

V praxi rovněž oceníte paměťové pozice pro uložení a rychlé vyvolání vlastního nastavení napětí, proudu či ochran OVP/OCP v pěti různých skupinách. Jas displeje lze díky jednomu stu kroků jemně odstupňovat, zatímco akustický „doprovod“ pak bude možné, až na bezpečnostní výstrahu, vypnout úplně. Nechybí zde ani funkce uzamčení kláves nebo jejich test, vlastní průběhy či posloupnosti si už ale na výstupu nevytvoříte. Drobný a přece výkonný lineární zdroj Voltcraft DLP-1305 dodá spoustu energie jak pro analogové, tak i číslicové systémy. A s vlastní digitální výbavou zvládne mnohem víc, než jen stabilně napájet.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora