S mobilním vlhkoměrem Flir MR176 je s hrou na schovávanou konec

Autor: Conrad.cz, 3. červen 2018

Zdroje vlhkosti se často skrývají za izolacemi nebo obklady a těžko se zjišťují. Pomocí mobilního vlhkoměru Flir MR176 je s hrou na schovávanou konec.

Z hledání zdrojů vlhkosti se rychle může stát sisyfovská práce. Protože tekuté médium se často skrývá neviditelně ve stěnách, za izolacemi nebo tlumicími materiály. Až když se projeví důsledky, jako např. plíseň, je možné lokalizovat místo vstupu vlhkosti. Ale nezřídka již mezitím dojde k velkým škodám. Pomoc při obtížném hledání netěsností nabízí zcela nový vlhkoměr Flir MR176. Poprvé kombinuje nějaký výrobce vlhkoměr s termokamerou v jednom mobilním přístroji. Používají se při tom kvalitní metody měření i infračervená a laserová technologie.

Dvojitá strategie: vlhkoměr s termokamerou firmy Flir

V praxi nabízí kombinace obou technologií jasné přednosti. Přesné výsledky umožňuje integrovaná pomocná měřicí funkce Infrared Guided Measurement (IGM). Systém pracující na principu infračerveného záření rozeznává pomocí termokamery potenciální zdroje vlhkosti. Laser přitom označí bod, v němž je měření vlhkosti nejefektivnější.

Ve druhém kroku pak lze vlhkost přesně změřit pomocí integrovaného senzoru nebo externího kolíkového senzoru. Měřit lze invazívně i neinvazívně. Evidence naměřených hodnot probíhá automaticky. Díky vyměnitelným senzorům pro měření teploty resp. relativní vlhkosti vzduchu je možné získat další doplňující informace.

Inteligentní řešení: všechny měřené hodnoty najednou

Vedle inovativní pomocné měřicí funkce vyniká vlhkoměr firmy Flir mnoha dalšími promyšlenými detaily. Všechny měřené hodnoty se automaticky integrují do termovizního snímku jako barevné plochy. Vedle rozdělení teploty je možné najednou odečítat mj. také hodnoty vlhkosti, relativní vlhkosti vzduchu a rosného bodu. Rychlé ovládání navíc umožňuje přehledná struktura menu. A pro dokumentaci naměřených hodnot lze využít bezplatný software Flir Tools.