Endoskop Voltcraft: vaše prodloužené oko

Autor: Jan Robenek, 20. prosinec 2022

Pokud je vaše hlava příliš velká na to, aby se protáhla drobným otvorem, a chcete navíc vidět i daleko za roh, použijte místo násilí raději vhodný endoskop. S ohebným krkem v délce několika metrů se pak neztratíte ve vodě, ale ani v naprosté tmě.

Zobrazování ve velkém stylu

Stále váháte, jakou techniku si ke své náročné práci pořídíte? Zvolte německou značku Voltcraft a rozhodování bude rázem jednodušší. V případě modelu BS-701+IP single kupříkladu dostanete moderně vypadající zařízení s neskutečně velkým displejem, které se jednoduše ovládá a díky vestavěnému Li-ion akumulátoru s kapacitou 2000 mAh vás nebude obtěžovat ani s výměnou vybitých baterií. Přístroj totiž kdykoli dobijete prostřednictvím běžného rozhraní USB.

Systém využívá drobného, dvoumegapixelového obrazového snímače CMOS, takže zvládá nejen rozlišení VGA, ale také 720P či 1080P, a pro video pak nanejvýš 1280 x 720 bodů. Rozdíl je tedy patrný již na první pohled. Zobrazovací jednotka pak zaujme nejen svými rozměry, ale i díky většímu počtu detailů, které nyní umí zprostředkovat. Snímaná scéna kromě toho vyplňuje celou plochu panelu, na kterém už nebudou nijak překážet ani souběžně zobrazované symboly či doplňující informace.

K tomu všemu si dále přičtěte odstupňované nasvícení kamery s osmi LED, automatickou expozici, stejně jako vyvážení bílé, zorné pole FoV popsané 70 stupni, husí krk v délce pěti metrů a samozřejmě též i krytí IP67. Systém pracuje v teplotním rozsahu od bodu mrazu až do +50 °C, zatímco dlouhý přívod zde ještě slibuje dalších dvacet stupňů Celsia k dobru. Počítat můžete se snímkovou frekvencí 25 fps, přičemž výsledky své průzkumné činnosti si v případě potřeby uložíte na paměťovou kartu microSD, kterou je však nutné pořídit zvlášť.

Má to i jeden háček

Některé věci by měly zůstat lidskému oku skryté, což ovšem zdaleka neplatí ve všech případech a už vůbec ne pro endoskop Voltcraft vybavený flexibilní kamerou, jejíž hlava dosahuje průměru pouhých 8,0 mm. Může tak snadno proklouznout i do běžně nepřístupných míst, která by jinak zůstala bez povšimnutí a neprobádána. Robustní monitorovací systém určitě něco vydrží, jen si při kontaktu s nebezpečným okolím dávejte pozor na části pod elektrickým napětím, které není radno podceňovat. Vodní hladina smí každopádně dosahovat až ke vstupnímu konektoru sondy, což představuje celou délku ohebného krku, který jinak pomůžou fixovat i dva suché zipy.

Pro zařízení BS-701+IP single výrobce zvolil jednotné černé provedení, které podobně jako celý odnímatelný krk s kamerou, USB kabel nebo i další příslušenství stejné barvy působí decentně a zanechává dobrý dojem. K ovládání přístroje slouží dohromady sedm tlačítek s jasně vyznačenou funkcí. Počítat můžete s drobnými signalizačními LED, výklopným stojánkem a také s gumovými povrchy na obou podstavcích, které jednoznačně přispívají k lepšímu úchopu. Kvůli hladkým plastům bude ale zařízení jištěné čtyřmi šrouby při držení stále poněkud klouzat. Veškerá tlačítka navíc musela ustoupit stranou velkému displeji, takže endoskop raději uchopte oběma rukama. Je to nejen pohodlné, ale ovládání pak bude zase o něco snazší.

V balení rovněž naleznete tradiční doplňky – magnet, zrcátko nebo např. háček. Až je ale budete vracet zpátky, musíte u toho chvíli přemýšlet, jinak se všechny díly do útlé plastové nádobky nevejdou. Zbývá už jen zmínit slot pro paměťovou kartu, konektor sloužící k dobíjení nebo též k přenosu videa či obrázků do počítače a také funkci reset umožňující návrat k továrnímu nastavení. Zde všude výrobce navíc pamatoval i na společnou gumovou záslepku. V případě sondy zase počítejte s jištěním v podobě mechanické západky. Konektor je oboustranný a stačí jej pouze zatlačit, nebo jednoduše vytáhnout.

Argumenty s délkou pěti metrů

Komplikace nehledejte ani v případě hlavní nabídky přístroje. Endoskopu Voltcraft BS-701+IP single bohatě stačí deset přehledných položek, se kterými např. upravíte rozlišení a nastavíte spořič obrazovky nebo též automatické vypnutí. Výrobce pro větší srozumitelnost pokaždé zvolil i jednoduchý piktogram, který ve výčtu doplňuje textové pole. Systém umožňuje zvolit různé prodlevy a dává na výběr i z pěti úrovní jasu LCD, které však pouhým okem rozpoznáte jen stěží. Důležité však je, že displej ve tmě neoslňuje a čitelný zůstává i na plném slunci. Omezovat vás nebude ani svými pozorovacími úhly, musíte jen počítat s určitým posunem barev, což ale v praxi nebývá na překážku. Potěší i možnost překlopení scény o 180 stupňů. Reakce na jednotlivé povely by však mohly být o něco svižnější.

Pravda, zacházení s relativně dlouhým krkem, který je robustní, ale přesto stále dostatečně flexibilní, vyžaduje trochu cviku. Odměnou vám ale budou pohledy, které jinak nespatříte. Záleží tedy pouze na vás, zda chcete vrtat, řezat či rovnou bourat, nebo se chytře protáhnete s kamerou maličkým otvorem a ostatní už necháte na její automatice.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články