Regulátory napětí, omezovače rozběhového proudu a softstartéry

Autor: Tomáš Krásenský, 12. prosinec 2018

Omezovače rozběhového proudu

Omezovače rozběhového proudu řeší situaci při startu asynchronního elektromotoru, kdy vinutím po krátkou dobu protéká i několikanásobně vyšší proud než po jeho rozběhnutí na plné otáčky. Tato proudová špička nedělá dobře samotnému motoru a může působit problémy v rozvodech elektřiny, přinejlepším shodí jistič. Někdy se to dá vyřešit výměnou rychlého jističe za pomalejší. Pokud ani to nepomůže, nebo to není možné (třeba proto že vám to nepovolí distributor), vyřeší vaše problémy omezovač rozběhového proudu.

Omezovače existují v provedení pro zařazení mezi zásuvku a spotřebič nebo pro montáž na DIN lištu do rozvodnice, ale také na stěnu či přímo do spotřebiče. Zatímco zásuvkové provedení je logicky dimenzováno maximálně na 16 A, omezovače pro montáž na lištu mohou fungovat klidně třeba na 48 A.

Omezovač náběhového proudu Block ESG 3 jednoduše vřadíte mezi zásuvku a spotřebič. Můžete přes něj provozovat pouze stroje o příkonu max. 3680 W. Naproti tomu Camtec ESB101 se montuje na lištu a díky univerzálnímu pouzdru je možné připevnit ho i na stěnu nebo třeba přímo na stroj. Má tepelnou ochranu, takže kdybyste ho trápili přespříliš, dočasně se vypne. Conrad ho nabízí v provedení od 16 až do 48 ampérů.

Softstartéry

Spousta lidí si omezovače plete se softstartéry a jsou pak zklamaní, když k omezovači připojí své nářadí a ono se rozběhne s prakticky stejným mechanickým rázem jako bez něj. Omezovač totiž pouze ořízne proudovou špičku, která trvá pár desetin sekundy, ale nereguluje napětí tak, aby došlo k plynulému rozběhu. K tomu slouží softstartéry, o kterých bude ještě řeč.

Regulátory napětí

Regulátory dokážou plynule regulovat výkon u mnoha elektrických zařízení, jako jsou svítidla, topidla nebo elektrické nářadí s tzv. komutátorovým motorem. Elektrické nářadí si sice můžete vybrat ve verzi s regulací otáček, nicméně si za ni připlatíte, a navíc mohou nastat problémy s přehříváním, protože regulátor produkuje teplo a při nižších otáčkách není nucené větrání tak účinné. Proto někdy může být technicky i cenově výhodnějším řešením externí regulátor. Další úsporu může představovat využívání jednoho regulátoru pro několik strojů.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster

Další články