Jednotka pro řízení výroby propojená s cloudem Siemens IoT Gate

Autor: Conrad.cz, 28. srpen 2018

SIMATIC IOT2040 – inteligentní brána pro průmyslová IoT řešení

V souvislosti s nástupem koncepce tzv. průmyslu 4.0 dochází k nezadržitelnému propojování výroby a kancelářských informačních technologií. Výrobní data se shromažďují v cloudu a vyhodnocují za účelem optimalizace výroby. Propojení stávajících zařízení je v tomto ohledu velkou výzvou, protože stroje různých výrobců a na různých technologických úrovních často nepracují s daty stejným způsobem. Řešení této situace pak často spočívá v časově náročném a komplexním dovybavení. 

Spolehlivá a otevřená platforma

SIMATIC IOT2000 je spolehlivá otevřená platforma pro sběr, zpracování a přenos dat přímo ve výrobním prostředí. Skvěle se hodí k použití v roli brány mezi cloudem nebo firemními IT systémy a výrobou. Může ale fungovat jako obousměrné rozhraní – dokáže rovněž přenášet vyhodnocená data z cloudu na úroveň řízení výroby. Tato nepřetržitá výměna dat uzavírá řídicí cyklus pro optimalizaci výrobního procesu. Otevřenost systému při podpoře četných komunikačních protokolů a programování ve vyšších jazycích umožňuje individuální řešení.

Široké možnosti použití

Využívání dat ze strojů a z výroby nabízí mnoho možností použití. Řešení MindSphere využívající platformu Siemens Cloud for Industry nabízí průmyslovým podnikům otevřenou infrastrukturu založenou na systému SAP HANA a podporuje inovativní digitální služby. Modul SIMATIC IOT2000 může zároveň zajišťovat spojení mezi výrobou a analýzou dat založenou na cloudových službách.

Konkrétním příkladem je preventivní údržba strojů. Jejím základem je odhalení bezprostředních známek opotřebení na základě vyhodnocení příslušných ukazatelů.

Individuální konfigurace lze vyvolat automaticky

Díky tomu je možné účinně minimalizovat nákladné prostoje výrobních zařízení. Modul SIMATIC IOT2000 přitom zajišťuje shromažďování, ukládání a přenos dat do cloudových analytických nástrojů a umožňuje tak vytvářet koncepce preventivní údržby – i pro stávající zařízení.

Plní roli rozhraní pro systém plánování podnikových zdrojů (ERP) a zajišťuje přímou komunikaci s automatizačními komponenty. To urychluje proces výroby, minimalizuje množství chyb a zvyšuje transparentnost zpracování objednávek. 

Optimalizované dílenské řízení (Shop Floor Management)

Přenos dat při poklesu zásoby spotřebních materiálů pod stanovenou minimální úroveň…

...a automatické upozornění v systému dílenského řízení za účelem snížení prostojů u příslušných zařízení

Preventivní údržba

Sběr a vyhodnocení dat (např. počtu otáček a provozní doby)…

...za účelem stanovení vhodných termínů pro údržbu stroje

Stručné informace o modulu SIMATIC IOT2040 z produktové řady SIMATIC IOT2000

  • Energeticky úsporný procesor Intel Quark a řada rozhraní: Intel Quark x1020 (+Secure Boot), 1 GB RAM, 2 ethernetové porty, 2 rozhraní RS232/485, hodiny reálného času se zálohováním pomocí baterie
  • Podpora operačního systému Yocto Linux
  • Lze snadno rozšířit pomocí shieldů Arduino a karet mini PCIe
  • Široké spektrum možností programování ve vyšších jazycích
  • Kompaktní design a montáž na DIN lištu
  • Osvědčená kvalita značky SIMATIC s vysokou odolností, spolehlivostí a dlouhou životností 

SIMATIC IOT2040 – možnost snadného dovybavení

Modul SIMATIC IOT2040 můžete jednoduše integrovat do stávajícího systému. Představuje tak cenově výhodnou a bezpečnou alternativu kompletní výměny starších strojů.

Modul Siemens SIMATIC IoT2040 nabízí možnost snadného dovybavení, které lze postupně provést u jednotlivých strojů. Osvědčená kvalita značky SIMATIC zajišťuje spolehlivé dlouhodobé použití v náročném průmyslovém prostředí. Platforma Siemens Cloud for Industry nabízí otevřenou infrastrukturu na bázi systému SAP HANA.

Další články