FLUKE CONNECT - zobrazte, uložte a sdílejte svá naměřená data!

Autor: Tomáš Krásenský, 31. leden 2019

Zdravím vás, mé jméno je Tomáš Krásenský. Značku Fluke asi nemusím profesionálům z průmyslu, kteří přicházejí do styku s nejrůznějším měřením, představovat. Její přístroje patří na špičku měřicí techniky. Možná právě vy máte ve své výbavě nějaký takový měřák ať už elektrických či neelektrických veličin, takže jejich přednosti znáte nejlépe sami. Už jste ale slyšeli o přístrojích z rodiny Fluke Connect?

FLUKE CONNECT

Jde o měřáky a moduly Fluke jak jste zvyklí, tedy přesné a odolné, ale navíc mají schopnost bezdrátového přenosu naměřených hodnot, a to nejen do počítače či chytrého telefonu a jejich prostřednictvím na cloudové úložiště, ale také do dalších zařízení systému Fluke Connect. Komunikace probíhá na frekvenci 2,4 GHz v pásmu ISM. K čemu je to dobré?

Díky sdílení dat můžete spolupracovat s ostatními členy týmu, takže vidí přesně to co vy, i když se nacházejí někde úplně jinde. V praxi to znamená značné zkrácení celého procesu, rychlou a spolehlivou identifikaci problémů a vy je pak díky tomu můžete brzo vyřešit. Bezdrátové připojení znamená také zvýšení bezpečnosti práce, protože měřicí přístroj můžete nechat připojený na rizikovém místě a celý proces sledovat z bezpečné vzdálenosti.

Jaké přístroje jsme testovali?

Před sebou mám tři měřicí moduly a jeden adaptér pro připojení k počítači. Jednotlivé moduly měří vždy jen jednu veličinu, konkrétně tu mám voltmetr pro střídavé napětíampérmetr pro střídavý proud a teploměr se sondou typu K. Na rozdíl od tradičních měřicích modulů fungují tyto také jako samostatné přístroje bez nutnosti jejich připojování k jinému zařízení, které by plnilo funkci zobrazovače. Moduly totiž mají vlastní displej, takže naměřené hodnoty můžete odečíst přímo na nich. Současně můžete data ukládat nebo rovnou bezdrátově odesílat.

Na výběr máte z několika možností – stáhnout můžete data uložená v modulu či sledovat živý přenos měřených hodnot, a to jak ve smartphonu, tak v počítači. Zatímco s telefonem se moduly Fluke Connect spojí přímo, k počítači budete potřebovat adaptér. Dosah bezdrátové komunikace je v otevřeném prostoru bez překážek až 20 metrů.

Obsluha zařízení pomocí počítače se provádí v programu, který se s adaptérem dodává na CD, ale můžete ho stáhnout i ze stránek Fluke, kde bude vždy aktuální verze. Do telefonu stáhnete program Fluke Connect zdarma z AppStoru nebo z Google Play.

V terénu využijete spíš telefon, který umožňuje pořizování obrázků a videí kontrolovaného zařízení a okamžité telefonické spojení s dalšími členy týmu. Počítač pro změnu dovoluje přehlednější zpracování dat, která si kdykoli můžete stáhnout z měřicího zařízení nebo z cloudového úložiště.

O  tom, že přístroje z řady Fluke Connect jsou určeny pro průmyslové použití svědčí třeba rozsahy měření. Střídavý proud 400 ampérů byste doma hledali marně. Kontaktní teploměr od -200 do +1372 stupňů Celsia také není běžný. Měřáky mají snadnou intuitivní obsluhu a můžete je kalibrovat. Všechny moduly mají integrovaný datalogger pro 65 000 naměřených hodnot s časovým razítkem. Nechybí podsvícení displeje, velmi odolné pouzdro a tam, kde to tvar modulu umožňuje, také popruh s magnetem, pomocí kterého můžete přístroj upevnit na ocelovou konstrukci. Napájení obstarávají vždy dva články typu AA, které seženete na každém rohu. V neposlední řadě v provozu oceníte i výraznou barvu přístrojů, takže je snadno najdete, když si je třeba mimoděk někde odložíte.

Systém Fluke Connect v současnosti zahrnuje více než třicet různých přístrojů schopných bezdrátové komunikace. V praxi to oproti konvenčním měřicím systémům přináší výhodu spolehlivější a přesnější identifikace problému, jeho rychlejšího vyřešení, a navíc i vyšší pohodlnost a bezpečnost.

Společnost Fluke je světovou jedničkou v oblasti výroby a distribuce testovacích a měřicích přístrojů a softwaru. Společnost založena v roce 1948 nabízí profesionální nástroje pro instalaci, údržbu a servis elektronických a elektrických systémů v průmyslu, energetice, lékařství, stavebnictví a el. instalacích. Samozřejmostí je přesnost a vysoká kvalita. Profesionální přístroje značky Fluke zaručují špičkovou kvalitu pro techniky, inženýry, elektrikáře, IT specialisty a instalátory sítí.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster