Nejčastější mýty a omyly ohledně akumulátorů a jejich dobíjení

Autor: Tomáš Krásenský, 26. říjen 2018

Akumulátory jsou velmi obšírné téma na mnohahodinový dialog s odborníkem. Já se vám pokusím během několikaminutového monologu naznačit, jakým směrem by se mělo ubírat vaše uvažování při výběru akumulátoru a vhodné nabíječky.

Poradíme Vám, jak správně vybrat akumulátory a jak se vyhnout nejčastějším chybám při jejich dobíjení!

Jmenuji se Tomáš Krásenský, akumulátory používám už desítky let skoro všude a vsadím se, že vy také. Akumulátor vám pomáhá se startováním auta, dodává energii vašemu telefonu či další spotřební elektronice, pohání nářadí a domácí spotřebiče. Už déle než sto let využíváme olověných akumulátorů, které v tomto videu zastupuje malá bezúdržbová baterie pro záložní zdroje. Zatímco olověné akumulátory mají elektrolyt kyselý, všechny ostatní články účinkující v tomto videu jsou zásadité neboli alkalické. Jde o nikl-metal hydridové, které jsou v komerční sféře náhradou za neekologické nikl-kadmiové akumulátory, a dále o články nikl-zinkové a lithiové.

Vedle toho v praxi existuje mnoho dalších typů akumulátorů, které se mohou pochlubit různými skvělými vlastnostmi, přesto však z nějakého důvodu nedosáhly takové popularity. Příkladem mohou být právě nikl-zinkové akumulátory, které jsou v principu známé také přes sto let. V posledních letech se ve formě hermeticky uzavřených článků dostaly i do spotřebitelské sféry. Mají některé výhody, ale jejich nedostatky je dlouho diskvalifikovaly. Díky moderní technice se podařilo tyto nectnosti potlačit a dnes jsou NiZn akumulátory pro některé aplikace výhodnější než jiné typy. Jen je potřeba respektovat jejich vlastnosti a správně se o ně starat. Ale to se vlastně týká jakéhokoli akumulátoru. Žádný zkrátka není zcela „blbuvzdorný“. Mimochodem Conrad se jako jeden z mála prodejců nebojí nikl-zinkové akumulátory včetně speciálních nabíječek prodávat pod svými vlastními značkami Conrad Energy a Voltcraft.

Chcete-li využít své akumulátory na maximum, musíte s nimi dobře zacházet, především je správně nabíjet. K tomu slouží nabíječky, které dnes dokážou divy, ale úplně využít jejich předností dokáže opět jen informovaný uživatel. Sebelepší nabíječka si neporadí s akumulátory, které jsou poškozené nebo zničené nesprávným používáním. Co tedy akumulátorům vadí a jak to řešit? To se už dozvíte v našem videu.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster