Jumo: špičková měřicí a regulační technika pro strojírenství i potravinářství

Autor: Jan Němec, 31. květen 2023

Potřebujete změřit výšku hladiny, vlhkost nebo tlak? Značka Jumo nabízí měřicí a regulační techniku pro průmyslová řešení, kterou využijete v široké škále odvětví. Hladinové a tlakové spínače, termostaty nebo senzory – to vše najdete v nabídce společnosti Jumo a Conrad Electronic.

Výrobky Jumo využijete v širokém spektru oborů, a to od potravinářství přes topenářství až po loďařský průmysl. Snadno tak najdete potřebné produkty pro své odvětví.

Společnost s více než 70letou tradicí

Historie společnosti sahá až do první poloviny 20. století, a to konkrétně do roku 1948. V německém městě Fulda ji tehdy založil Moritz Kurt Juchheim pod názvem M. K. JUCHHEIM K G.

Firma původně zaměstnávala 6 pracovníků a zaměřovala se na výrobu teploměrů, během následujících let se však výroba rozrostla o platinovo-skleněné teplotní senzory.

V 50. letech rozvoj společnosti pokračoval a spolu s tím se rozšiřoval i její sortiment. Firma do výrobního programu zařadila například:

  • elektronické regulátory teploty,
  • termostaty,
  • měřicí převodníky
  • nebo registrační a programové přístroje.

Dotykový panel Jumo 00647845 pro PLC

V 60. letech Jumo založila první dceřiné společnosti v zahraničí. A v následujícím desetiletí díky tomu počet jejích zaměstnanců vzrostl na téměř 1000.

Počet dceřiných společností se navíc dál zvyšoval a v současnosti jednu z nich najdete i v České republice – konkrétně v Brně.

Nejprodávanější produkty značky Jumo

K dalšímu růstu pomohly inovace

Společnost Jumo postupně přicházela s řadou inovací. Otevřela vlastní závod pro výrobu tištěných desek a v roce 1987 zavedla technologii SMD. Ta umožňovala pájet diody přímo na tyto desky plošných spojů. 

Díky vlastním závodům si dnes společnost Jumo vyrábí téměř všechny součástky do svých produktů sama. Také proto má už více než 2000 zaměstnanců a obrat přesahující 200 milionů eur. 

V roce 2014 se dostala do žebříčku top zaměstnavatelů v Německu a za svůj obchodní model získala titul Wachstums-Champion 2014.

AUTOR

Jan Němec    

Další články